Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony letnie w Notesie

Piteq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie namawiam np. do Dębicy, ale pamiętajcie, że Uniroyal to firma belgijska. Średni poziom opadów w Belgii jest znacznie większy niż w Polsce. Nie dziwi mnie to wcale, że robia opony "deszczowe". Lata mamy w Polsce raczej suche. Fakt, jesień u nas potrafi być deszczowa, ale bez przesady ;).

Ponad wszelką wątpliwość Rainexperty to bardzo dobre opony. Trzeba jednak zobaczyć za ile można je mieć. Jeżeli różnica w cenie będzie znacząca, temat do przemyślnia czy warto wydać więciej.

Masz racje to typowe opony na deszcz (sama nazwa na to wskazuje). W Irlandii by się sprawdziły ale czy napewno w Polsce są takie dobre?

Wydaje mi się, że do najtańszych nie należą. Mimo obniżek sezonowych obecnie ceny zaczynają się od ok 180 zł za 175/65, do ok. 280 zł za 185/65 i wyżej i to po obniżce. Nawet trafiłem na cenę 400 zł( oczywiście przed upustem)

Najtańsze trafiłem po 195 +35 wysyłka.

niestety tak już bywa, są rzeczy dobre i są rzeczy tanie. Rzadko te dwie cechy występują razem - do opon letnich też to się odnosi. Jacko -zrobisz jak uważasz, ale to inwestycja na 4-5 sezonów, więc warto chyba odżałować tą stówę czy nawet dwie więcej

to dwie najlepsze obecnie opony deszczowe: jak to ktoś wyżej trafnie ujął - na suchym będą jeździć jak każda opona, prawdziwą wartość pokarzą na mokrym

post-20266-0-27030400-1337184371_thumb.jpg

post-20266-0-85986200-1337184378_thumb.jpg

Edytowane przez Dar1962

Gość opona.pl

dębica jest całkiem niezła, ale jeżeli chodzi o zimówkę (frigo 2) może spokojnie konkurować z oponami o klasę wyższymi, niestety opony letnie z dębicy to wciąż półka mocno ekonomiczna.. wspomniane nokiany, uniroyale i klebery to klasa wyżej. Do tego grona dorzuciłbym również baruma bravurisa 2 i fuldę ecocontrol czy też carat progresso. Uniroyal z racji kierunkowego bieżnika będzie troszkę głośniejszy (również fulda carat progresso), jeżeli jednak szukasz opony cichej z podobnej półki to spokojnie możesz wybrać klebera, baruma, fuldę (ecocontrol) lub nokiana. Reasumując warto dorzucić trochę grosza i wyposażyć się w opony, które nie zawiodą.

ps. jeżeli nie przekraczasz prędkości 190km/h poszukaj opon w indeksie prędkości T, będą nieco tańsze, a co za tym idzie będziesz mógł sobie pozwolić na coś lepszego :)

w przypadku Note - szczególnie z silnikiem 1,4 prędkość 190km/h wydaje się raczej hipotetyczna. Zresztą nawet mając motor 1,6 (gdzie przy sporej dozie cierpliwości jest to wykonalne) nikt o zdrowych zmysłach na większości naszych nawierzchni nie będzie chyba rozpędzał Notka do choćby zbliżonej prędkości. Indeks T wystarczy w zupełności - tym bardziej,że opony budowane są z zapasem bezpieczeństwa. Może ktoś ma inne odczucia ale z moich 6 letnich doświadczeń z tym modelem wynika,że tym autem najprzyjemniej i w miarę jeszcze ekonomiczne jeździ się w okolicach ok 100-110 km/h a granicą rozsądku,bezpieczeństwa i sensu jest 130-140 km/h

Edytowane przez Dar1962

Gość opona.pl

to właśnie miałem na myśli, że niektórzy kupują opony w indeksie V, do samochodu, który nigdy nie przekroczy prędkości 140km/h, a nie warto tego robić choćby dlatego, że kosztują więcej :)

• 1 miesiąc temu...

Padło na Uniroyal Rain Expert 185/65R15

,po193zet +20 wysyłka.Jutro dostawa :D

Padło na Uniroyal Rain Expert 185/65R15

,po193zet +20 wysyłka.Jutro dostawa :D

Jak już założysz nowe gumki, daj znać jak się sprawują i jakie masz odczucia z jazdy :).

jw - jestem ciekaw, jak wypadają - szczególnie w porównaniu z tymi eco - continentalami, w które kiedyś obuwali nasze auta

Powiem tak...Po dzisiejszej wymianie jestem na tak :D

200 km przejechane i pierwsze odczucia-auto jakby ciszej pokonuje koleiny,bardziej miękko wybiera dziury,nie słychać tego twardego bicia.W ostrych zakrętach czuje się tak momentami jakby zaraz miał Note uciec ale to tylko wrażenie bo drogi trzyma się świetnie(suchej).Słychać lekki szum opon,ale to mówię lekki,Continentale głośniej pracowały i bardziej twardo wybierały dziury.Mogę powiedzieć że jeździ się bardziej komfortowo.

zapewne nieco inny skład mieszanki - eco-continentale były twarde i takie "kartoflane" . Docenisz je w pełni jak przejedziesz się po porządnie mokrej szosie ze sporą prędkością

• 1 miesiąc temu...

Na Extremach mam już przejechane ok 2.500km i powiem że zachowują się b.dobrze.

Dzisiejsza jazda w strugach deszczu to była czysta przyjemność :D

Jazda w koleinach bez problemu,zero ściągania.

Odczucie z jazdy fantastico.Przejazd przez kałużę o gł ok 6cm z prędkością 80kmh!!! był odczuwalny tylko lekkim zwolnieniem bez aqaplaningu.

• 10 miesięcy temu...

aaajjajaja  .. muszę się pochwalić jak dziecko - dziś kupiłem 4 opony Continental ContiPremiumContact 2 175/65/15 za 595zł   z felgami stalowymi i kołpakami suzuki, absolutnie  nowiutkie nigdy nie wyjechały poza salon. Poprzedni właściciel kupił Suzuki Swift i w salonie wymienił sobie na 16"  alufelgi. Tak więc wyszło po 150zł za oponę  z felgą i kołpakiem. (naturalnie felgi stalowe i  firmowe kołpaki suzuki pogonie na aukcji ).

Rozmiar ten  sam 4x100,  ale mam zimowe na stalowych, a  teraz mam alu i na nich łyse fabryczne. Opony maja datę 3512.