pejta Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Nie namawiam np. do Dębicy, ale pamiętajcie, że Uniroyal to firma belgijska. Średni poziom opadów w Belgii jest znacznie większy niż w Polsce. Nie dziwi mnie to wcale, że robia opony "deszczowe". Lata mamy w Polsce raczej suche. Fakt, jesień u nas potrafi być deszczowa, ale bez przesady . Ponad wszelką wątpliwość Rainexperty to bardzo dobre opony. Trzeba jednak zobaczyć za ile można je mieć. Jeżeli różnica w cenie będzie znacząca, temat do przemyślnia czy warto wydać więciej. Masz racje to typowe opony na deszcz (sama nazwa na to wskazuje). W Irlandii by się sprawdziły ale czy napewno w Polsce są takie dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Wydaje mi się, że do najtańszych nie należą. Mimo obniżek sezonowych obecnie ceny zaczynają się od ok 180 zł za 175/65, do ok. 280 zł za 185/65 i wyżej i to po obniżce. Nawet trafiłem na cenę 400 zł( oczywiście przed upustem) Najtańsze trafiłem po 195 +35 wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) niestety tak już bywa, są rzeczy dobre i są rzeczy tanie. Rzadko te dwie cechy występują razem - do opon letnich też to się odnosi. Jacko -zrobisz jak uważasz, ale to inwestycja na 4-5 sezonów, więc warto chyba odżałować tą stówę czy nawet dwie więcej to dwie najlepsze obecnie opony deszczowe: jak to ktoś wyżej trafnie ujął - na suchym będą jeździć jak każda opona, prawdziwą wartość pokarzą na mokrym Edytowane 16 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość opona.pl Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 dębica jest całkiem niezła, ale jeżeli chodzi o zimówkę (frigo 2) może spokojnie konkurować z oponami o klasę wyższymi, niestety opony letnie z dębicy to wciąż półka mocno ekonomiczna.. wspomniane nokiany, uniroyale i klebery to klasa wyżej. Do tego grona dorzuciłbym również baruma bravurisa 2 i fuldę ecocontrol czy też carat progresso. Uniroyal z racji kierunkowego bieżnika będzie troszkę głośniejszy (również fulda carat progresso), jeżeli jednak szukasz opony cichej z podobnej półki to spokojnie możesz wybrać klebera, baruma, fuldę (ecocontrol) lub nokiana. Reasumując warto dorzucić trochę grosza i wyposażyć się w opony, które nie zawiodą. ps. jeżeli nie przekraczasz prędkości 190km/h poszukaj opon w indeksie prędkości T, będą nieco tańsze, a co za tym idzie będziesz mógł sobie pozwolić na coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) w przypadku Note - szczególnie z silnikiem 1,4 prędkość 190km/h wydaje się raczej hipotetyczna. Zresztą nawet mając motor 1,6 (gdzie przy sporej dozie cierpliwości jest to wykonalne) nikt o zdrowych zmysłach na większości naszych nawierzchni nie będzie chyba rozpędzał Notka do choćby zbliżonej prędkości. Indeks T wystarczy w zupełności - tym bardziej,że opony budowane są z zapasem bezpieczeństwa. Może ktoś ma inne odczucia ale z moich 6 letnich doświadczeń z tym modelem wynika,że tym autem najprzyjemniej i w miarę jeszcze ekonomiczne jeździ się w okolicach ok 100-110 km/h a granicą rozsądku,bezpieczeństwa i sensu jest 130-140 km/h Edytowane 16 Maja 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość opona.pl Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 to właśnie miałem na myśli, że niektórzy kupują opony w indeksie V, do samochodu, który nigdy nie przekroczy prędkości 140km/h, a nie warto tego robić choćby dlatego, że kosztują więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Padło na Uniroyal Rain Expert 185/65R15 ,po193zet +20 wysyłka.Jutro dostawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graphia Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 A lato na razie mokre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Dobry wybór Jacuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Padło na Uniroyal Rain Expert 185/65R15 ,po193zet +20 wysyłka.Jutro dostawa Jak już założysz nowe gumki, daj znać jak się sprawują i jakie masz odczucia z jazdy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 jw - jestem ciekaw, jak wypadają - szczególnie w porównaniu z tymi eco - continentalami, w które kiedyś obuwali nasze auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Powiem tak...Po dzisiejszej wymianie jestem na tak 200 km przejechane i pierwsze odczucia-auto jakby ciszej pokonuje koleiny,bardziej miękko wybiera dziury,nie słychać tego twardego bicia.W ostrych zakrętach czuje się tak momentami jakby zaraz miał Note uciec ale to tylko wrażenie bo drogi trzyma się świetnie(suchej).Słychać lekki szum opon,ale to mówię lekki,Continentale głośniej pracowały i bardziej twardo wybierały dziury.Mogę powiedzieć że jeździ się bardziej komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 zapewne nieco inny skład mieszanki - eco-continentale były twarde i takie "kartoflane" . Docenisz je w pełni jak przejedziesz się po porządnie mokrej szosie ze sporą prędkością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Na Extremach mam już przejechane ok 2.500km i powiem że zachowują się b.dobrze. Dzisiejsza jazda w strugach deszczu to była czysta przyjemność Jazda w koleinach bez problemu,zero ściągania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 nie bezpodstawnie mają takie dobre oceny, to jedne z lepszych deszczówek na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Odczucie z jazdy fantastico.Przejazd przez kałużę o gł ok 6cm z prędkością 80kmh!!! był odczuwalny tylko lekkim zwolnieniem bez aqaplaningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnrambo Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 aaajjajaja .. muszę się pochwalić jak dziecko - dziś kupiłem 4 opony Continental ContiPremiumContact 2 175/65/15 za 595zł z felgami stalowymi i kołpakami suzuki, absolutnie nowiutkie nigdy nie wyjechały poza salon. Poprzedni właściciel kupił Suzuki Swift i w salonie wymienił sobie na 16" alufelgi. Tak więc wyszło po 150zł za oponę z felgą i kołpakiem. (naturalnie felgi stalowe i firmowe kołpaki suzuki pogonie na aukcji ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Absolutna okazja - pogratulować. Spawdziłeś datę produkcji opon ??? Bo tu może być haczyk tak dobrej ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Pogoń, pogoń bo felgi to pewnie mają inne wymiar ET i średnicę otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnrambo Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Rozmiar ten sam 4x100, ale mam zimowe na stalowych, a teraz mam alu i na nich łyse fabryczne. Opony maja datę 3512. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi