Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] immobilizer

Gość raa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

3 dni temu moja Almera odmowila mi posluszenstwa. Dojechalem do celu a po 15 minutach nie umialem juz jej odpalic. Auto wyladowalo w dwoch serwisach, najpierw w pierwszym stwierdzili ze jest jaki blad w ukladzie immobilizera i kluczyk nie potrafi sie dogadac z centralka, jako rozwiazanie zaproponowali sholowac samochod do ASO. Postanowilem sholowac do innego serwisu, gdzie pracuja lepsi magicy od zamkow/kodowania/rozkodowywania. Tutaj stwierdzono ze klucz jest dobry potrafia go szczytac, natomiast cos jest nie tak z samym ukladem immobilizera tj. puszka - sterownik. Jako solucje zaproponowano zakupienie gdzies poprzez internet kompletnego systemu tj. puszka imobilizera, sterownik, stacyjka, klucz z jakiegos rozbitego samochodu. W ASO za ten uklad zawoalili 2500 zl, na necie uzywany komplet to wydatek okolo 600-850 zl. Pytanie do Was bo nie mam pewnosci tym bardziej ze sam mam to kupic a nie serwis, czy to zadziala tzn. uklad immo z innego auta o tej samej pojemnosci/roczniku? Mam obawy co do zamowienia bo nie jest to dla mnie mala kwota.

Almera 2.2Di 2000 rok

Podobne tematy już były na forum... W skrócie- ASO omijaj szerokim łukiem - nie pomogą Ci, mogą jak każdemu jedynie zaoferować wymianę całego systemu, znajdź dobrego elektromechanika który naprawi bądź wytnie immo. Koszt wycięcia nie powinien przekroczyć 400zł. Jeśli masz podobny problem który posiadałem ja to naprawa też nie powinna przekroczyć 400zł a czas naprawy 15 minut...

powodzenia

priv

Dzieki wielkie :)

No i okazalo sie u elektonika samochodowego ze z immo podlubali cos prawdopodbnie we wczesniejszych warsztatach, przywrocil go do zycia. Oznajmil mi ze nie to bylo/jest problemem okazuje sie ze to pompa wtryskowa nawalila. Koszt naprawy: 2500 zl zregenerowana pompa, 1500 zl koszt robocizny. Szok! :/

Z deszczu pod rynnę....

Wyrazy współczucia...

Ogolnie to czekam teraz na diagnoze czy padl w tej pompie sterownik, jesli tak to troche odetchne. Da sie naprawic tanim kosztem sam sterownik.

kolego,sterownik nie pada tak ot sobie,pewnie zaciera się tłoczek przestawiacza kąta wtrysku i dlatego tak się dzieje.Wymiana samego sterownika na długo nie pomoże,trzeba usunąć przyczynę uszkodzenia sterownika,a nie tylko sterownik.

kolego,sterownik nie pada tak ot sobie,pewnie zaciera się tłoczek przestawiacza kąta wtrysku i dlatego tak się dzieje.Wymiana samego sterownika na długo nie pomoże,trzeba usunąć przyczynę uszkodzenia sterownika,a nie tylko sterownik.

Masz racje. Kombinowalem na wszelkie sposoby aby zaoszczedzic kasy. Ostatecznie auto zostaje u specow od pomp i robia regeneracje kompletna. Z tym sterownikiem to sytuacja mogla by sie powtorzyc za tydzien a moze za rok wole nie ryzykowac bo koszty robocizny tez sa znaczne.

Dzieki wszystkim za posty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...