Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K12] 1.5 DCI - oleje, filtry, płyny

tom11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Żona stała sie posiadaczką micry K12 1.5DCI z 2005 roku.

Przymierzamy sie do wymiany oleju (5W40 jest na naklejce na słupku) oraz filtrów. Zamierzamy zalac ją Shell Hellix Diesel 5W40, użyć filtrów MANN i płynu chłodniczego Total Glacelf Classic.

Czy to dobry zestaw ?

Co ile wymienia się w K12 1.5 DCI olej oraz filtry ?

pzd

Tomasz

Gość tomkoziolek

Witam

Żona stała sie posiadaczką micry K12 1.5DCI z 2005 roku.

Przymierzamy sie do wymiany oleju (5W40 jest na naklejce na słupku) oraz filtrów. Zamierzamy zalac ją Shell Hellix Diesel 5W40, użyć filtrów MANN i płynu chłodniczego Total Glacelf Classic.

Czy to dobry zestaw ?

Co ile wymienia się w K12 1.5 DCI olej oraz filtry ?

pzd

Tomasz

Micrusia mojej żony zalana została Castrolem Magnatec 5W30 , filtry MANN są dobre , choć drogie. Jeżeli chodzi o płyn chłodniczy to raczej nie ma większego znaczenia producent. Ja z tego co wiem to zalana jest oryginalnym Nissana. Zwróć tylko uwagę aby wymienić nie tylko filtr oleju przy wymianie oleju ale także a może to podstawa , filtr paliwa.

JA MAM W BENZYNIE 1.4 TEŻ 5W40 ALE NISSANOWSKI Z TEGO CO WIEM TEN OLEJ PRODUKUJE DLA NISSANA SHELL ALBO ELF

FILTRÓW POWIETRZA I NADMUCHU UŻYWAM KNECHTA OLEJU KUPUJE ORGINALNY

TOBIE POLECIŁBYM TAKI ZESTAW NA BAZIE MOICH DOSWIADCZEŃ Z ALMERA W DIESLU 1.5

WYMIENIĆ FILTR POWIETRZA , NADMUCHU , PALIWA Z KNECHTA , FILTR OLEJU ORGINALNY JEST RENAULT WIEC TU MASZ SPORY WYBÓR DO MOJEJ ALMERKI PASOWAŁZ RENAULT CLIO

OLEJ SILNKOWY KUPIŁBYM SHELLA 5W40

PŁYN CHŁODZACY ORGINALNY MA KOLOR ZIELONY JA KUPOWAŁEM BP ANTIFREEZE TEŻ BYŁ ZIELONY

ORAZ PŁYN HAMULCOWY DOT4 TU JUŻ DOWOLNOSC CO DO PRODUCENTA

PYTANIE CO Z OLEJEM DO SKRZYNI BIEGÓW CZY BYŁ ZMIENANY ?

I NAJWAŻNIEJSZE PASEK RORZADU CZY BYŁ ZMIENIANY JELI NIE TO PASOWAŁO BY ZMIENIĆ ABYŚ NIE MIAL JESZCZE WIEKSZYCH WYDATKÓW !!!

Witam

dziekuje za podpowiedzi.

pasek wraz z rolkami i pompą już zakupiony czeka na wymiane,

dzisiaj ide zakupić filtry i olej.

• 1 miesiąc temu...
Gość wiatrak

Witam

dziekuje za podpowiedzi.

pasek wraz z rolkami i pompą już zakupiony czeka na wymiane,

dzisiaj ide zakupić filtry i olej.

Ten samochód nie ma łańcucha? W serwisie ASO powiedzieli, że ma 1,5 dci ma łańcuch...

No co ile w końcu wymiana oleju? Standardowo co 12,5 tys km? A co ile w benzynówce, chyba 1,2? Teściowej powiedzieli, że co 30 000 km....

• 3 tygodnie później...

Taa.... Łańcuch w 1,5 dci - bardzo kompetentny ten serwis. W tym motorze - K9K - jest pasek rozrządu. Ja po zakupie auta - z najechanymi 116 k wymianiałem pasek, napinacz oraz pompę wody. Wymiana zalecana co 120 k.

Co do wymiany oleju - w książce serwisowej zalecają co 30 k, ale ja woję wymienić co 15 k (zresztą trzeba też zwrócić uwagę na zalecenia producenta oleju którym zalewany jest silnik - ja leję Castrola Edge Diesel 5W40, a castrol zaleca wymianę co 15 k...). Oczywiście filtr oleju, powietrza i kabinowy też. Paliwa jeszcze nie wymieniałem, ale przy najbliższej wizycie u mechanika już to zrobię.

Filtry - do tej pory Filtron, ale teraz chyba spróbuję Knechta. Na Filtronie zauważyłem dziwną rzecz - wraz ze zużyciem filtra rano na zimnym silniku kontrolka ciśnienia oleju świeci się o ciut dłużej (jak był nowy gasła od razu, teraz najechane na nim 8 k i już się świeci jaskieś 1-2 s. Poprzednio było to samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...