Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Bluetouth

krzych5810
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich klubowiczów. W nowym samochodzie w wyposażeniu dodatkowym będę miał Bluetouth. Posiadam mgliste pojęcie do czego to służy, ale proszę o podpowiedź jak się tego używa.

Gość janusz-pawlak
  W dniu 13.04.2010 o 01:16, krzych5810 napisał:

Witam wszystkich klubowiczów. W nowym samochodzie w wyposażeniu dodatkowym będę miał Bluetouth. Posiadam mgliste pojęcie do czego to służy, ale proszę o podpowiedź jak się tego używa.

W telefonie uaktywniasz Bluetouth oraz (tylko raz) przeprowadzasz proces tzw. parowania.

Potem wchodzisz do auta, nie wyjmujesz telefonu z kieszeni, jak ktoś do Ciebie dzwoni

to system przechodzi na bezprzewodową rozmowę, odbierasz rozmowę przyciskiem na kierownicy,

mówisz do mikrofonu w podstawie lusterka wstecznego, słyszysz z głośników auta.

Oczywiście możesz też sam inicjować połaczenie wybierając rozmówcę z listy która

pokazuje się na ekranie NC (a która automatycznie z Twojego telefonu jest tam przegrywana)

jp

W dniu 13.04.2010 o 05:09, janusz-pawlak napisał:

W telefonie uaktywniasz Bluetouth oraz (tylko raz) przeprowadzasz proces tzw. parowania.

Potem wchodzisz do auta, nie wyjmujesz telefonu z kieszeni, jak ktoś do Ciebie dzwoni

to system przechodzi na bezprzewodową rozmowę, odbierasz rozmowę przyciskiem na kierownicy,

mówisz do mikrofonu w podstawie lusterka wstecznego, słyszysz z głośników auta.

Oczywiście możesz też sam inicjować połaczenie wybierając rozmówcę z listy która

pokazuje się na ekranie NC (a która automatycznie z Twojego telefonu jest tam przegrywana)

jp

Serdeczne dzięki. O takie informacje mi chodziło.

niezła zabawka, no i nie trzeba "popisywać się" jazdą z jedną reką na keirownicy a drugą z telefonem, co to niby załatwia się podczas jazdy wielkie biznesy

Szkoda tylko, że umie się sparować w danej chwili tylko z jednym telefonem. Czasami przydałoby się więcej (np. żona ma 3 telefony - prywatny i 2 służbowe, wszystkie mają BT, ale z konieczności sparowany jest tylko jeden).

Gość janusz-pawlak
  W dniu 15.04.2010 o 09:49, Peri Noid napisał:

Szkoda tylko, że umie się sparować w danej chwili tylko z jednym telefonem. Czasami przydałoby się więcej (np. żona ma 3 telefony - prywatny i 2 służbowe, wszystkie mają BT, ale z konieczności sparowany jest tylko jeden).

Formalnie sparowane mogą chyba być 4, aktywne połaczenie tylko może być z jednym.

Sparowany = przygotowany do współpracy z NC. Jak wszystkie 4 znajdą się w zasięgu NC

to nawiązuje się łączność tylko z jednym, pierwszym_lepszym.

To jest "zasługa" specyfikacji (własności) BT.

jp

Edytowane przez janusz-pawlak

W dniu 15.04.2010 o 12:51, janusz-pawlak napisał:

Formalnie sparowane mogą chyba być 4, aktywne połaczenie tylko może być z jednym.

Sparowany = przygotowany do współpracy z NC.

To wiem. Miałem na myśli właśnie jednoczesną pracę tylko z jednym.

Jak wszystkie 4 znajdą się w zasięgu NC to nawiązuje się łączność tylko z jednym, pierwszym_lepszym.

Jeśli się nie mylę, wersja standardowa (nie NC, tylko zwykłe radio) nawiązuje połączenie z ostatnio połączonym. Jeśli nie ma go w zasięgu, to nie łączy się z innymi sparowanymi, nawet jeśli te są dostępne. Sprawdzałem na telefonach swoim i żony i bodaj że właśnie tak było (chyba, że coś pominąłem).

Ale to ograniczenie nie jest własnością BT, a już na pewno można to rozwiązać inaczej. Kuzyn ma (miał) słuchawkę BT, która pozwalała na jednoczesne połączenie z 5 telefonami i korzystanie z tego, który aktualnie dzwoni. I właśnie takiego czegoś mi brakuje.

Edytowane przez Peri Noid

Sparowany = przygotowany do współpracy z NC. Jak wszystkie 4 znajdą się w zasięgu NC

to nawiązuje się łączność tylko z jednym, pierwszym_lepszym.

z tego co wiem to paruje je wg alfabetycznej kolejności, więc zawsze można sobie nazwać w odpowiedniej kolejności :D

Często korzystam z BT i zdaża się że mam przerywane zakłocenia podczas rozmowy takie że nic oprócz szumu nie słychać. Czy u kolegów występuje podobny problem? Chcę wykluczyć problem z autem wtedy będę szukał w telefonie.

Gość janusz-pawlak
  W dniu 19.04.2010 o 21:00, Piotr1 napisał:

Często korzystam z BT i zdaża się że mam przerywane zakłocenia podczas rozmowy takie że nic oprócz szumu nie słychać. Czy u kolegów występuje podobny problem? Chcę wykluczyć problem z autem wtedy będę szukał w telefonie.

Używam często, nie zdażyło sie ani razu jakiekolwiek zakłócenie.

Mam sparowany tylko jeden telefon.

jp

Użytkuję Bluetouth Z NC sparowany z jednym telefonem Sony Ericsson C702 i jest OK. Nie ma żadnych problemów .Działa zawsze i wszędzie. Fonia jest czysta i bez zakłóceń i znaczących szumów .

J.

W dniu 19.04.2010 o 21:00, Piotr1 napisał:

Mi się nie zdarzyło, a próbowałem różnymi telefonami. Obstawiam, że to jakiś problem po stronie telefonu. Nie masz na nim włączonego dodatkowo czegoś, co obciąża procesor (nawigacja np.)?

W dniu 20.04.2010 o 07:53, Peri Noid napisał:

Mi się nie zdarzyło, a próbowałem różnymi telefonami. Obstawiam, że to jakiś problem po stronie telefonu. Nie masz na nim włączonego dodatkowo czegoś, co obciąża procesor (nawigacja np.)?

Widzę że w tele muszę szukać. Nic innego nie jest włączone w telefonie, nawigacja tak ale osobne urządzenie które też ma zestaw głośnomówiący i BT. Może to zakłóca.

• 2 lata później...

Co do BT u mnie jest tak, że NOKIA E50 potrafi dzwonić normalnie z radia ale jak odbiorę guzikiem z kierownicy to jest cisza i słyszę z kieszeni halo halo. Ponowne sparowanie rozwiązuje ten niemiły gest KUKUŁA.