Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

konrolka air bag

Gość MSalas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj błysnęła na sekundę (chyba po przejeździe przez dziurę), a dziś po ok 30 sek jazdy zaświeciła mi się kontrolka air bag. Podpowiedzcie gdzie zajrzeć, co sprawdzić w pierwszej kolejności? Dodam, że wcześniej wyjmowałem zegary do wymiany żarówki podświetlenia i być może coś poruszyłem w kostkach na kolumny kierowniczej.

pozdrawiam

MSalas.

a pali się cały czas czy tylko zapala i gaśnie?? jak gaśnie to trzeba ją wykasować, gdzieś było o tym, z tego co pamiętam to kluczyk w pozycję zapłon, i wciskamy 7-10 razy włącznik przy drzwiach kierowcy, i tak 5 czy 7 razy.

Wczoraj tylko błysnęła kilka razy. Raz na sekundę, innym razem zapaliła się na dłużej. Zona mówiła, że wieczorem się zapaliła i do wyłaczenia silnika świeciła się. Dziś rano po odpaleniu zgasła a po chwili znów się zapaliła i tak przejechałem ok. 6 km. Teraz po pracy zobaczę, czy po odpaleniu zgaśnie, czy znów się zapali, zobaczymy.

Sproboj jak ci nie wyjdzie z tym kilkakrotnym wlaczaniem i wylaczaniem stacyjki takiego sposobu:

przekrec stacyjke aby zapalily sie kontrolki i air bag bedzie swiecil-w tym czasie nacisnij kilka razy ten prztyk przy progu co jest od sygnalizowania czy drzwi sa odwarte.Wtedy kontrolka powinna migac dosc powoli.Cofasz stacyjke do konca i juz po problemie-bledy usuniete

zawsze można sprawdzić kostke pod fotelem kierowcy, kiedy jest tam luźno lub coś w kostce nie styka też mogą być takie jaja:) u mnie pomogło samo wypięcie i wpięcie kostki jeszcze raz.

Dokładnie, jak pisze jACA1, może być luźno na złączu pod fotelem, a może być ciasno, ale styki zaśniedziały, i wypięcie oraz ponowne wpięcie dzięki tarciu ponownie przywraca połączenie, trochę więcej gimnastyki (no i może kasy) wyjdzie, gsyby coś szwankowało w połączeniach/kablologii w kierownicy.

Po sprawdzeniu luzów, odświeżeniu połaczeń na stykach, można się pokusić o autodiagnostykę podóch, która "uspokoi" kontrolkę AIRBAG'a jeśli wszystko będzie OK. A opis jak aktywować autodiagnostykę, jest tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/31623-sprawdzanie-i-kasowanie-kodow-usterek-almera-primera/page__view__findpost__p__560008

Powodzonka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...