Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sunny cupe GTi jaki tam był silnik ???

Gość toxick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy koś się oriętuje jaki siedział orginalnie silnik w tym sprzęcie ?? oraz z czego ewentualnie z łatwo dostępnych silników by tam pasował ?? prosił bym o oznaczenie silnika który tam był i ewentualnie jaki mógł by pasować bez większych przeróbek mocowań posiadam silnik z nissana 100nx da16 i nie wiem czy by wpasował tam.

Gość inadifrendstajl

W sumie jest u wujka google,ale...

jeśli emblemat (na tylnej klapie) gti jest szary lub inny kolor (poza czerwonym) i kierownica jest z napisem twin cam, to ma silnik ca16de

post-23533-1271372910,5731_thumb.jpg

natomiast jeśli emblemat jest czerwony i na kierownicy (chyba zawsze tu skórzanej) masz czerwone gti, a no i tapicerka w delikatną czerwoną kratkę i napis na kolektorze dolotowym eccs (zamiast nics) - to wtedy silnik ca18de i lds w gratisie

post-23533-1271372950,2667_thumb.jpg

co do ewentualnego swapa to nie wiem, hehe może ca18det z 200sx zapodaj - pasuje

napewno masz na alledrogo.pl silnik od n13/b12 ca18de do sprzedania za 700pln, a b12 gti to właśnie coupe gti

a'propos masz taki samochód sunny coupe gti?

• 2 tygodnie później...

mam bude do niego bez silnika na kierze jest czerwone GTi z tyłu na klapie czerwone GTi i mam jeszcze 100nx tylko w secie robie swapa na SR16VE i chciałem jakoś wykorzystać stary silnik i tą bude a tam mam silnik GA16DS więc bez wymiany wiązki nie obejdzie się widzę i bez spawania łap ale jakos może dam radę albo zmienie plan i wstawię tam SR16 bo i tak trzeba spawać i tak :)

Gość inadifrendstajl

sr16ve było by pięknie!!!! sr20ve było by jeszcze lepiej;)

nie lubię sr..de ale ve to już zupełnie inna bajka i gdyby kiedyś mi się wysrał ca to kto wie,kto wie...

działaj działaj

pozdro,

tylko mam jeden problem nie chce mi się przekładać całej przedniej wiązki elektrycznej i główkuje jak tu wyodrębnić z tej od sr wiązkę sterującą silnikiem a starą zostawić kompletną tak jak jest bo kto wie może kiedyś załorze CA18 i dorzuce do tego turbo ale to oczywiście jak zajadę ten SR :D a przejść z SR16VE na 20VE to nie duży kłopot :P tylko kwestja wału korb i tłoków nawet z sr20de które też gdzieś się w bardzo dobrym stanie walają w garażu a może założe jeszcze jakieś T do tego :D i zobaczymy jak to będzie wtedy działało :D

Gość inadifrendstajl

jeśli dasz radę z projektem to b12 będzie nieźle latała.., a ja w zawieszeniu: czy robić mody czy pozostać przy oryginale. w końcu to klasyczne gti nissana, prawie youngtimer - 21 lat

hehe nom jeszcze w środku troszkę się wybebeszy wstawi kubłu i szelki a zawieszenie dla bezpieczeństwa będę wymieniał na jakiś gwińcik jak znajdę do tego bo jeszcze się nie rozglądałem

Gość inadifrendstajl

zawias tam jest wyśmienity: przód stabilizator, tył wielo-wachaczowe i stabilizator, jest o wiele sztywniejszy i twardszy niż n14 itd. typowe twarde, sportowe i obniżone zawieszenie.., do tej pory większość nowych, małych samochodów ma starsze i ch.. rozwiązania odn zawiasu

wystarczy dobre amorki, no i wymienić elementy gumowe

szkoda,że nigdzie nie można dostać poliuretanków do naszego zawieszenia - tylko na zamówienie, a jednego kompletu się nie opłaca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...