Gość Chili Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam panowie mam następujący problem. Nie mam kompletnie ładowania akumulatora. Co ciekawe nie pali mi się kontrolka braku ładowania oraz sprawdziłem miernikiem alternator i napięcie podczas pracy na nim jest. Ale niestety nie dochodzi do akumulatora. Cały samochód działa tylko na mocy akumulatora i kiedy ten się rozładuje wszystko pada. Jutro trochę pogrzebie dokładniej może trafie na jakiś wypięty kabel czy coś w tym stylu. Na forum najczęściej udawało mi się odszukać potrzebne mi informacje ale wole się zapytać może ktoś z was miał coś podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 jak rozumiem z tego, to masz napięcie na aku tylko jakie?? i czy wychodzi takie samo z alternatora?? bo może kłopot jest w regulatorze i szczotkach, ale jak tu jest OK czyli ma swoje chyba coś koło 14V, na wyjściu z alternatora i na klemach to może masz kłopot z aku, walnięta jakaś cela i poprostu aku pada szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daras46 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Pare dni temu tez to przerabialem. Wyszlo na to ze mam padniety aku. Zakupilem nowy i wszystko wrocilo do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chili Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Na alternatorze jest coś koło 14 V. Akumulator ma rok i jestem pewien że jest sprawny. Jak odpalę silnik to na aku spada napięcie (samochód go nie ładuje) a jak odłączę aku to silnik gaśnie (przy sprawnym ładowaniu powinien działać). Myślę że problem leży gdzieś na połączeniu akumulatora i alternatora. W niedziele będę mógł pogrzebać w nim dokładniej. Postaram się prześledzić całą drogę kabli do akumulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Akumulator ma rok i jestem pewien że jest sprawny. wcale nie jest to takie pewne, jak masz jakieś inne aku, to zamień, z ciekawości i zobaczysz, a przynajmniej wyeliminujesz aku jak będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masakra Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witam hmm rozumiem ze na alternatorze masz ok 14v a na klemach akumulatora 12v czyli napiecie samego akumulatora bez ładowania z tego wynika ze problem jest z połączeniem czyli do sprawdzenia kable jezeli kable sa sprawne to wyjmij rozrusznik odpal auto na pych i zobacz wtedy czy masz napiecie bo rzrusznik moze byc padniety i robi zwarcie tym samym zabiera ci prad alternatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Witam hmm rozumiem ze na alternatorze masz ok 14v a na klemach akumulatora 12v czyli napiecie samego akumulatora bez ładowania z tego wynika ze problem jest z połączeniem czyli do sprawdzenia kable jezeli kable sa sprawne to wyjmij rozrusznik odpal auto na pych i zobacz wtedy czy masz napiecie bo rzrusznik moze byc padniety i robi zwarcie tym samym zabiera ci prad alternatora. w sumie rozrusznik jest połączony (+aku) (-masa) jakby zwierał to chyba by się coś nie tak działo, a jak aku walnięte to może sobie ładować ile chce a zaraz i tak bedzie nie za OK dla przykładu proponuję zewrzeć (+aku) z (-aku) co wtedy się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chili Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Problem rozwiązany. Kompletnie skorodowały mi kable na pierwszej od alternatora kostce łączącej. Jak za nie mocniej złapałem to wypadły i posypał się z nich tylko patynowy proszek. Pozbyłem się kostki kable skróciłem do momentu ładnej miedzi i zlutowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.