Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] 1,6. Brak oscylacji sondy lambda na biegu jałowym

egiptos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy jest normalną sytuacją, że sonda lambda w moim samochodzie (p11 ga16de) nie oscyluje na wolnych obrotach zarówno na pb jak i lpg (sekwencja)?? Na wolnych pokazuje cały czas ok 50-100 mV. Zaczyna oscylować jak ruszam i jadę.

Kodów błędów nie ma.

Samochód pracuje na biegu jałowym równo obroty po rozgrzaniu w okolicach 700-750.

Edytowane przez egiptos

ja też z gazowego tylko z innego ale to nie ma znaczenia, jak jest sprawna i dobrze podłączona to powinno być OK

najlepiej podepnij się bezpośrednio pod sondę, i będziesz wiedział, a dopiero teraz nie działa?? czy po montażu LPG sprawdzałeś czy działa?? czy przed działała??

A Po co mu emulator w sekwencji ??? czytaj uważnie ...

może padła grzałka trzymaj na obrotach autko przez 1-2 min ok 2000 rpm i puść na wolne i sprawdz wtedy

Edytowane przez Tofu

A Po co mu emulator w sekwencji

znane sa przypadki jak gazownik nie radzi sobie z sondą :whistle:

Gość VincenzoKS

Miałem zakładać nowy temat ale chyba tutaj będzie odpowiednie miejsce.

Mam podobny poroblem mianowicie gazownik podpial mi sie pod staga laptopem i powiedzial ze sonda jakos dziwnie sie zachowuje na niskich obrotach tzn bez dotykania pedalu gazu. Na wyzszych obrotach jest ok. Zrobil taki test: przelaczyl auto na benzyne i podlaczyl jakis taki duzy kalkulator z kablem w jakies gniazdo pod deską rozdzielczą i stwierdzil ze komputer benzynowy jakos dziwnie dziala, ze tolerancja dopasowania do mapy wtrysku benzyny powinna byc maxymalnie 7% w jedną i drugą stronę a u mnie jest 25%. Nie wiem czy dobrze sformułowalem to co powiedzial. Na podstawie tego stwierdził ze mozliwe ze sonda jest uwalona. Przepływke tez sprawdzal ale stwierdzil ze jest czysta i dziala dobrze. Powiedział też ze on nic z tym nie zrobi bo on tylko jest gazownikiem. Może ktoś coś wie na ten temat? Zapomnialem dodać ze auto na benzynie potrafi chodzic na wolnych obrotach 3-4 minuty i zgasnąć. Odpala normalnie, moc jest ok, spalanie rownież. Sam nie wiem co o tym wszystkim mysleć. Pozdrawiam.

Okazał się że przepustnica byla zasyfiona i teraz jest ok.

Edytowane przez VincenzoKS