Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zmiana biegów..

Gość jfk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem sunnego N-13 1.6 12v.Moje pytanko brzmi do jakiej prędkości można kręcić silnik (bez szkody oczywiście dla niego) na pierwszym ,drugim i trzecim biegu?Niestety moje autko nie posiada obrotomierza. Chodzi mi o prędkości przy której strzałka obrotomierza dochodzi do czerwonego pola ale go nie przekracza.DZIĘKUJE

Gość maciejka_sz

Ja mam... ale zastanawiam sie co CI to da. Moj pojazd ma inna skrzynie biegow niz twoj i ma inne predkosci obrotowe na poszczegolnych biegach a co za tym idzie inne km/h. Musialbys drapnac kogos kto ma taki sam silnik jak twoj i posiada obrotomierz. Wtedy pomiary beda bardziej adekwatne do tego co chcialbys przeczytac.

Z doswiadczenia jednak proponuje jezdzic spokojnie na tzw czuja. Owszem mozna przeciagac obroty na czerwone pole ale z czuciem tzn tak by nie pilowac silnika na tym polu zbyt dlugo.

Witam, jestem posiadaczem sunnego N-13 1.6 12v.Moje pytanko brzmi do jakiej prędkości można kręcić silnik (bez szkody oczywiście dla niego) na pierwszym ,drugim i trzecim biegu?Niestety moje autko nie posiada obrotomierza. Chodzi mi o prędkości przy której strzałka obrotomierza dochodzi do czerwonego pola ale go nie przekracza.DZIĘKUJE

Witaj !!

Najedynce gaz jak zacznie pryskać olej lub braknie skali na obrotomierzu wrzuć dwójke - jak zacznie rzygać olejem lub braknie skali na obrotomierzu dawaj trójke i tak dalej :) :) :) :) :)

A tak serio to jeździj jak uwazasz jak będziesz bardzo szalał to odczujesz to w spalaniu i m szybciej jeździsz tym więcej pali :(

Pozdrawiam

Moim zdaniem odpowiedź na to pytanie jest całkiem skąplikowana, ponieważ zależy to od tego, czy przyspieszasz, czy wyprzedzasz, czy hamujesz, czy po prostu jedziesz do przodu... Tutaj musisz chyba sam odnaleść złoty środek. Jeśli chodzi o silnik, to jak będziesz olej wymieniał i pilnował żeby się nie zagrzał to benzyniak dużo potrafi wytrzymać... sądze, że do 5tys obrotów to na luza możesz go kręcić, ale też nie powinno być to regułą i nie na zimnym. A przy wyprzedzaniu, czy innych ewolucjach to nawet wyżej... aż zapłon odetnie :twisted: 1.6 to dosyć duży silnik jak na taką fure! nie będzie Ci go tak łatwo zedrzeć.

Ale weź jeszcze pod uwage zawieszenie i inne części, bo to już może nie wytrzymać wibracji, ew. przeciążeń :lol: czy prędkości!

:)

jedynka u mnie ciagnie chyba do 40 dwojka napewno do 80 trojka do 130. jak nie mialem obrotomierza to jezdzilem na "warczenie", lustrko i pedal gazu. jak za bardzo warczal znaczy obroty za wysokie - czas na zmiane biegu jak drgalo lusterko lub pedal gazu znaczy zbyt duze obciazenie - czas na redukcje. generalnie zauwazylem ze na 4 50 to tylko po plaskim lub spadku bo za niskie obroty ma 5 tylko powyzej 70 i w dol do 65 ale tylko po plaskim i bez dotykania gazu 3 najwczesniej po 20 i tez tylko delikatne przyspieszanie. mysle ze u Ciebie bedzie podobnie bo ja mam ga14ds.

pozdrawiam

slawek

no ja moge powiedziec jak to jest u mnie N14

jezel chodzi o jazde spokojna ekonomiczna,

1- 0-20

2- 20-35

3-35-55

4-55-70

5 - 70 -...

a jak na max to

1 - 0-45

2 - 45-80

3 - 80 - 140

4 - 140 - 160

5 - 160 - do 190(wiecej nie chce :) )

• 1 rok później...
Gość PAWEL...
no ja moge powiedziec jak to jest u mnie N14

jezel chodzi o jazde spokojna ekonomiczna,

1- 0-20

2- 20-35

3-35-55

4-55-70

5 - 70 -...

a jak na max to

1 - 0-45

2 - 45-80

3 - 80 - 140

4 - 140 - 160

5 - 160 - do 190(wiecej nie chce :) )

Ja moge się pod tym podpisać. Jak patrzyłem na wykres z hamowni to ekonomicznie jest między 2 a 4 tyś obr, ale radość z jazdy jest od 3 do 6 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...