Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Relingi dachowe/bagażnik dachowy

Bodek05
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Tinowicze a ma ktoś z Was fabrycznie zainstalowane relingi dachowe ? z tego co przekopałem wiele fotek jest to wybitna rzadkość? Szkoda że akurat konkurencyjna np. Renault Scenic ma praktycznie? zawsze :(

Widziałem uchwyty + belki jakiejś sensownej firmy w Feu Vert może nawet Thule ale cena koszmarek ok 450 zł.

Kiedyś gościu na alle...drogo chciał za używki 400 hi hi ;)

Ma ktoś z Was zakupiony bagażnik na dach ew. jakiej f-my i kod produktu jak ktoś ma. Przydało by się czasami jakiś rowerek przewieźć albo coś dłuższego i nie ma na czym :(

No i oczywiście opinie odnośnie zadowolenie z użytkowania mile widziane ;)

Ja miałem raz taki w biednym Poldusiu że szkoda gadać, wizualnie piękny niby włoski ale dociągnięcie śrub mocujących do rynienek skończyło się tym, że jedno z 4 pokręteł ostało w ręku :(

Edytowane przez Bodek05

Ciężka sprawa z tymi relingami.Bo nawet nie przewidzieli miejsca do ich montażu.Miałem relingi w astrze i jednak to jest naprawdę przydatna rzecz.No i oczywiście na pewno fajnie by poprawił się wygląd tino.

Mi gdzieś takie przemknie zdjęcie czasami i wydaje mi się że to oryginał,zdjecie raczej katalogowe wygląda super tylko szkoda że nie było to powszechne :( tylko teraz takie kupić to pewnie droga impreza, dziurawienie biednego autka no i pewnie sporo pracy aby to zrobić dobrze - czyli zapewne demontaż podsufitki, zabezpieczenie solidne otworów itd.

post-9455-1271752887,146_thumb.jpg

post-9455-1271754068,6742_thumb.jpg

post-9455-1271754078,1361_thumb.jpg

post-9455-1271755454,5054_thumb.jpg

Edytowane przez Bodek05

Na bank to są oryginały.Masz rację z tego co widać bez dziurawienia dachu by się nie obyło.A później doszły by kłopoty z korozją.Cholera tak źle i tak nie dobrze.

Ale na zdjęciu widzę że ma również białe boczne kierunki.Kurcze ja na takie poluje i nigdzie nie ma.

Edytowane przez tomecki34

Dach w Tino jest delikatnie zbyt krótki żeby relingi poprawiły wygląd ale to tylko moja opinia no i zależy od kształtu samych relingów. Ja kupiłem sobie bagażnik dachowy do przewożenia deski i nart żony. Kupiłem oryginalny bagażnik Nissan'a a model to KE730-BU000. Montaż bezproblemowy, lekko uszczelki szumią podczas jazdy bo montuje się go odginając uszczelkę. Wyglądu nie poprawia ale jest bardzo praktyczny. Mam też uchwyty rowerowe więc zawsze można bicykla zabrać ze sobą. Na rantach drzwiowych są punkty w kształcie trójkąta i między nimi należy zamontować bagażnik wtedy dopasuje się idealnie bo dach nie jest prosty.

Co do relingów to można kupić uniwersalne z montażem ale ze względu właśnie na moją opinię o wyglądzie Tino odpuściłem ten pomysł i kupiłem bagażnik dedykowany żeby założyć kiedy jest potrzebny a tak leży sobie w garażu ...

• 1 rok później...

Też się zastanawiałem nad relingami i to co widziałem, czytałem, to relingi były tylko w Japonii.

Renault Scenik przypomina z wyglądu Tinkę i mają relingi, więc co do wyglądu Tinki z relingami to rzecz gustu.

Zastanawiałem się, czy nie dałoby rady dopasować z innego samochodu????

I tu pytanko - czy ktoś demontował podsufitówkę i może ma fotki??? Czy na dachu są np. wzmocnienia do zamontowania relingów??? Może ktoś ma w pobliżu jakiś szrot, aby to podejrzeć???

Ja co prawda rozbierałem Tinkę prawie do gołej blachy, fotki mam, lecz podsufitówki nie zdejmowałem. Pytałem też na giełdzie samochodowej, faceta który jest producentem relingów, lecz do Tino nie produkują.

Jak narazie, to mam zakupiony bagażnik rowerowy - montowany na hak i też jestem z niego zadowolony. Ale gdy ciągnę kemping, to musiałem dorobić bagażnik na rowery do ramy-dyszla kempingu.

Edytowane przez mirekg9

Witam! Czmielu a powiedz ile taka przyjemność i gdzie zamówiłeś (nie mów że w serwisie :whistle: ) i jak są zamykane uchwyty? patent z kluczykiem czy inaczej

mirekg9 dzięki za linki tylko mi chodzi o cenę oryginału - jestem ciekaw jak bardzo odstaje od reszty rynkowej a może wcale nie i lepiej wziąć oryginał. Miałem do Poldusia kiedyś 2 bagażniki (belka +uchwyt) jeden był całkiem niezły ale niezbyt urodziwy, drugi był ładniejszy, droższy niby włoski ale jak kiedyś zabrałem ten "ładny" i miałem przywieźć niewielki stół drewniany (jakieś 11 km) to brr jechałem jak z ładunkiem nitrogliceryny-każda dziura, dziureczka,garbik- zatrzymanko i kontrola. Dobrze że była nocka i ruch mały. łapy mocujące przeciągnęły śruby dociągające i nie znałem chwili kiedy się to wszystko rozleci.

• 1 miesiąc temu...

Bodek05, kupiłem na alle nowy ale w cenie używanego. Z tego co pamiętam 250-300zł. Przy każdym uchwycie jest zamek na kluczyk. Sprawuje się bardzo dobrze jedynie to co już pisałem szumi w uszczelkach przy większych prędkościach ale to norma. Dokładnie taki tylko tu gość się chyba pomylił w symbolu: http://allegro.pl/bagaznik-nissan-almera-tino-ke730-bu000-i2179150902.html

Ja zakupiłem bagażnik firmy MontBlanc i do tego uchwyty na rower MontBlanc, wygląda to tak...

post-38655-0-08828300-1331196385_thumb.jpg

Gość mirekg9

Kolego ja wiem, że to jest prosta sprawa założyć takie belki poprzeczne. Bo to dopasujesz do każdego samochodu.
Moje pytanie jest następujące----- czy ktoś odpinał podsufitówkę i może powiedzieć, czy w europejczykach w suficie-dachu Tino, są jakieś wzmocnienia na relingi tzw. stałe. Nie chodzi mi o wzmocnienia poprzeczne.

• 3 lata później...

Witam,

Czy do Tinki pasuje bazowy bagażnik dachowy z normalnej Almerki ?

Twój temat kolego połączyłem z tematem istniejącym o bagażnikach.

Twoje pytanie jest bardzo nieprecyzyjne, gdyż jest dużo Almerek /modeli/ , a od 3-drzwiowej to na pewno nie będzie pasować.

Poczytaj temat od początku i tam masz podany symbol bazy do Tino.