Gość tomkoziolek Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Mam pytanko, ostatnio dałem micrusię 1,5 DCI do mechanika na przegląd ,wymienili mi olej łącznie z filtrem na Castrol Magnatec Proffesional 5W30 . Niestety pojawił się dziwny objaw , mianowicie kontrolka oleju gaśnie po odpaleniu auta po jakiś 2-3 sekundach . Wcześniej tego nie było , gasła natychmiast po odpaleniu . Był zalany Shellem 5W40. Dodam że objaw ten występuje tylko przy zimnym silniku. Jaka może być przyczyna i czy to ustąpi po jakimś czasie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Mam pytanko, ostatnio dałem micrusię 1,5 DCI do mechanika na przegląd ,wymienili mi olej łącznie z filtrem na Castrol Magnatec Proffesional 5W30 . Niestety pojawił się dziwny objaw , mianowicie kontrolka oleju gaśnie po odpaleniu auta po jakiś 2-3 sekundach . Wcześniej tego nie było , gasła natychmiast po odpaleniu . Był zalany Shellem 5W40. Dodam że objaw ten występuje tylko przy zimnym silniku. Jaka może być przyczyna i czy to ustąpi po jakimś czasie?? zakładam że stan poziomu się zgadza.nowy niezanieczyszczony olej łatwo spływa do miski i 2-3 sek. na zimnym to całkowicie normalny obiaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoziolek Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 zakładam że stan poziomu się zgadza.nowy niezanieczyszczony olej łatwo spływa do miski i 2-3 sek. na zimnym to całkowicie normalny obiaw. Ilość oleju jest w normie , tzn. jakieś 3/4 miarki pomiędzy min. i max. Z tego mam rozumieć że jak olej trochę się przepali gaśnięcie będzie szybsze ? Po prostu zdziwiłem się . Ale może to być logiczne bo olej jest rzadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bubar Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ilość oleju jest w normie , tzn. jakieś 3/4 miarki pomiędzy min. i max. Z tego mam rozumieć że jak olej trochę się przepali gaśnięcie będzie szybsze ? Po prostu zdziwiłem się . Ale może to być logiczne bo olej jest rzadki. kolego bo jak jest zimny to spływa na dno a nim pampa oleju to pociągnie to chwila mija:)zapal silnik niech zgaśnie kontrolka zgaś silnik i zapal ponownie.. kontrolka zniknie natychmiast.. nie masz się czym przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoziolek Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 kolego bo jak jest zimny to spływa na dno a nim pampa oleju to pociągnie to chwila mija:)zapal silnik niech zgaśnie kontrolka zgaś silnik i zapal ponownie.. kontrolka zniknie natychmiast.. nie masz się czym przejmować Nie to żebym się przejmował , po prostu miałem już wiele samochodów i benzyniaków i diesle , i nigdy taka sytuacja nie miała miejsca , po prostu kontrolka gasła zaraz po odpaleniu auta . Może po prostu ten typ tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester15.30 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Mam pytanko, ostatnio dałem micrusię 1,5 DCI do mechanika na przegląd ,wymienili mi olej łącznie z filtrem na Castrol Magnatec Proffesional 5W30 . Niestety pojawił się dziwny objaw , mianowicie kontrolka oleju gaśnie po odpaleniu auta po jakiś 2-3 sekundach . Wcześniej tego nie było , gasła natychmiast po odpaleniu . Był zalany Shellem 5W40. Dodam że objaw ten występuje tylko przy zimnym silniku. Jaka może być przyczyna i czy to ustąpi po jakimś czasie?? U mnie z silnikiem 1,2 80 kn benzyna gaśnie przy zimnym silniku około 2 sekund, nie liczę pracy rozrusznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.