Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju silnikowego po dotarciu?

cosmo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

I nie tylko wśród nas jest tylu zwolenników co i przeciwników wymiany oleju. W serwisie jak pytam to jedni mówią że to w sumie niezaszkodzi a inni mówią że nissan nie zaleca. Nawet w Nawarach które pracują pod większym obciążeniem nie wymieniają. Chyba lepiej dodać tę kasę do lepszych opon zimowych.

Ja jednak zdecydowałem się na wymianę po 2000km..jak przejadę kilkaset km podzielę się uwagami, czy wymiana ta wpłynęła na osiągi lub spalanie.

Swoją droga w ASO każą sobie słono płacić za tę usługę, np. w Oddysey w Warszawie ok. 600zł, podzwoniłem trochę po innych ASO i wymienili mi za 380zł (Shell Helix 5W-30)

Mnie zastanawia jedno, poradzili mi 5w50 Mobil 1, silnik chodził jakby lepiej, ale może to autosugestia. :)

Zaborowski poleca teraz Castrol 10W60. Pozdrowionka.

To pewnie zależy na kogo trafisz, bo mi polecali w tym samym salonie :)

dokładnie... ja leję u nich mobila 5w50

przy naszych mroźnych zimach parametr 10W jest zbyt wysoki - tj olej jest zbyt gęsty zimą, paramer w50 też tak na marginesie do naszych aut to zbytek łaski bo silniki z reguły się nie będą zbyt rozgrzewały więc 5w50 to mocne przegięcie a 10w60 to wogóle hehe

Witam,

Ja właśnie po dotarciu silnika myślę o oleju 5W-30. Jest to rozsądny wybór?

Dwa lata używam 10W60 silnik sprawuje się super,uważam że najważniejszą rzeczą jest regularna wymiana oleju silnikowego reszta to już indywidualne podejscie do tematu.Pozdrowionka.Jeżeli chodzi o zmiane oleju po niby "dotarciu" ( 2,3 tys.km.)nigdy tego nie stosowałem, uważam to za zbędny wydatek przy dzisiejszej technologi produkcji silników.To jest oczywiscie moje osobiste podejscie do zagadnienia.Pozdrowionka.

• 2 miesiące temu...

dokładnie... ja leję u nich mobila 5w50

przy naszych mroźnych zimach parametr 10W jest zbyt wysoki - tj olej jest zbyt gęsty zimą, paramer w50 też tak na marginesie do naszych aut to zbytek łaski bo silniki z reguły się nie będą zbyt rozgrzewały więc 5w50 to mocne przegięcie a 10w60 to wogóle hehe

Czesc!

Wlasnie przymierzam sie do wymiany po 10 000 - przy niskiej temperaturze silnik pracuje glosniej slychac bardziej zawory jakby...

Olej z fabryki ma parametry 10W40 i tak jak piszesz jak jest zimniej jest zbyt gesty- chce zmienic na 5W40 tylko nie wiem jakiej firmy jeszcze..

Jawrob

• 1 miesiąc temu...
Gość George Stark

Cześć,

ja właśnie tez będę wymieniał olej w swoim QQ. Na razie przejechałem 8500 km na fabrycznym. Teraz wleję Mobil1 0W40.

Stosowałem go we wszystkich moich poprzednich samochodach i zawsze byłem zadowolony.

Powiedzcie, czy jeśli sam wymienię olej i filtr oleju, to stracę gwarancję? 550 zł za wymianę w Odyssey to trochę dużo...

Cześć,

ja właśnie tez będę wymieniał olej w swoim QQ. Na razie przejechałem 8500 km na fabrycznym. Teraz wleję Mobil1 0W40.

Stosowałem go we wszystkich moich poprzednich samochodach i zawsze byłem zadowolony.

Powiedzcie, czy jeśli sam wymienię olej i filtr oleju, to stracę gwarancję? 550 zł za wymianę w Odyssey to trochę dużo...

Do silnika 1.6 b w QQ zalecany olej to 5w30, dodatkowo sprawdz pozostałe parametry np API czy ACEA, osobiscie trzymałbym się tych parametrów żeby potem nie było niemiłych niespodzianek.

poniżej link do poczytanaia o co chodzi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy

Co od gwarancji to nie wypowiem się bo nikt tego jeszcze chyba nie sprawdzał na forum, ale sam już wymieniałem w 1.6 olej po 2000km w nieautoryzowanym serwisie ( koszt wymiany z olejem 120 PLN olej Texaco Havoline 5w30, ilość 5 litórw, został jeszcze litr na ewentualne dolewki + dokupiłem tylko oryginalny filtr w nissanie o ile pamiętam za coś około 40 PLN )

Jedna cenna uwaga: filtr oleju z pierwszego montażu ma czerwone napisy, ten który można zakupić w nissanie ma już czarne.

W ten sposób nissan może np sprawdzić czy był wymieniany pierwszy raz olej poza autoryzaowanym serwisem...

• 1 miesiąc temu...

Trochę mnie od tych sprzecznych opinii głowa rozbolała :blink:

Pytałem w T&T sprawie 2.0 benzyna - wymiana dopiero przy przeglądzie rocznym/30kkm.

Silnik technologicznie dotarty.

Pamiętam, jak w latach osiemdziesiątych miałem praktyki w FSO na Żeraniu na Z-3: robiliśmy tam silniki do żuków.

Nic dziwnego,że je trzeba było docierać.

A pamiętacie jak regulacja gaźnika w polonezie/pf125p vel fso1500/ladzie starczała na 1500 km a potem gaźnik sam się rozregulowywał? :rofl: To były czasy!!!

Edytowane przez Michal KJ

Jedna cenna uwaga: filtr oleju z pierwszego montażu ma czerwone napisy, ten który można zakupić w nissanie ma już czarne.W ten sposób nissan może np sprawdzić czy był wymieniany pierwszy raz olej poza autoryzaowanym serwisem...

skąd taka pewność, że czerwony jest na pewno fabryczny a nie serwisowy?

skąd taka pewność, że czerwony jest na pewno fabryczny a nie serwisowy?

wymiana była przy 2000km poza autoryzowanym serwisem, a samochód kupiony był nowy, z tego wnioskuję, że filtr montowany był jeszcze w fabryce przy pierwszym montażu

być może serwisy autoryzowane też przy wymianie oleju z filtrem i kiedy auto jest jeszcze na gwarancji montują także filtr oleju z czerwonymi napisami, ale to musiałby potwierdzić ktoś kto jest właśnie po pierwszym serwisie

tak swoja droga ciekawe jak jest rzeczywiście

:nissan:

Edytowane przez tomi-ei

Do silnika 1.6 b w QQ zalecany olej to 5w30, dodatkowo sprawdz pozostałe parametry np API czy ACEA, osobiscie trzymałbym się tych parametrów żeby potem nie było niemiłych niespodzianek.

poniżej link do poczytanaia o co chodzi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy

Co od gwarancji to nie wypowiem się bo nikt tego jeszcze chyba nie sprawdzał na forum, ale sam już wymieniałem w 1.6 olej po 2000km w nieautoryzowanym serwisie ( koszt wymiany z olejem 120 PLN olej Texaco Havoline 5w30, ilość 5 litórw, został jeszcze litr na ewentualne dolewki + dokupiłem tylko oryginalny filtr w nissanie o ile pamiętam za coś około 40 PLN )

Jedna cenna uwaga: filtr oleju z pierwszego montażu ma czerwone napisy, ten który można zakupić w nissanie ma już czarne.

W ten sposób nissan może np sprawdzić czy był wymieniany pierwszy raz olej poza autoryzaowanym serwisem...

Wymieniaj olej raz w roku najlepiej po okresie zimowym a napewno będzie ok.Nie przesadzajmy.....z tym dotarciem.

Wymieniaj olej raz w roku najlepiej po okresie zimowym a napewno będzie ok.Nie przesadzajmy.....z tym dotarciem.

Wymiana oleju przy 2000km to mój wolny wybór, ale i tak pewnie nie dowiem się czy to coś dało, bo zmieniam auta stosunkowo dość często, ale przynajmniej do tej pory będę miał dobre samopoczucie :) , bo nie lubię jak mi coś w aucie nie gra... Tak jak pisałem kilka postów wcześniej znajomi zakupili suzuki SX4 z silnikiem 1.6 benzyna i tam jest wymiana oleju po dotarciu przy 2000km, a nie sądzę, że nissan ma lepsze silniki czy też technologię produkcji silników właśnie od suzuki.

Podsumowując: koszt wymiany oleju jest stosunkowo niski, a dobre samopoczucie właściciela bezcenne :) .

Edytowane przez tomi-ei

Ciekawe co na to Nissan??? :whistle:

Hmmm a to ciekawe, może podejdę po niedzieli i podpytam bo Nissan jest razem z Suzuki w jednym salonie :)

Pozdr

Ciekawe co na to Nissan??? :whistle:

Nissan na to jak zwykle "ten typ tak ma" :D

Hmmm a to ciekawe, może podejdę po niedzieli i podpytam bo Nissan jest razem z Suzuki w jednym salonie :)

Pozdr

sam jestem ciekawy co odpowiedzą, czekam na informacje...

jak będę miał chwilę to ze swojej strony zadzwonię do Japan Motors w Warszawie, tam też stacionuje Nissan i Suzuki i zobaczę co mi powiedzą...

sprawdzimy jakie maja argumenty :whistle:

wymiana była przy 2000km poza autoryzowanym serwisem, a samochód kupiony był nowy, z tego wnioskuję, że filtr montowany był jeszcze w fabryce przy pierwszym montażu

być może serwisy autoryzowane też przy wymianie oleju z filtrem i kiedy auto jest jeszcze na gwarancji montują także filtr oleju z czerwonymi napisami, ale to musiałby potwierdzić ktoś kto jest właśnie po pierwszym serwisie

tak swoja droga ciekawe jak jest rzeczywiście

:nissan:

W moim przypadku po wymianie oleju przy pierwszym przeglądzie w ASO pojawił się już filtr z czarnym nadrukiem.

Pozdr.

• 3 miesiące temu...
Gość ziolklu

Witam

Qashqai odbierany 2 tygodnie temu i ponizej odpowiedz od dealera na pytanie w temacie

"Czy po okresie tzw docierania auta zalecana jest wymiana oleju?

Nie ma takiej potrzeby. Niektórzy klienci przyjeżdżają wymienić olej i filt po przebiegu 1 500 - 3 000 km. lecz jest to czynność bardziej zapobiegawcza niż obowiązkowa"

Nie ma takiej potrzeby.

Ja również dostałem bardzo podobną odpowiedź, gdy zajrzałem do ASO z przebiegiem 2tyś.

Jednak ciekawszą rzecz jeszcze usłyszałem. A mianowicie na pytanie jakim olejem zalewają na I przeglądzie, odpowiedź padła że 10W40. A ja z pytaniem dlaczego ?? A no dlatego, że na nasze warunki klimatyczne sprawdza się najlepiej do tych silnikach. Hmmmmmm :o

Ale oczywiście mogę być ze swoim olejem i jeżeli będzie zgodny z warunkami instrukcji to oczywiście mogą go zalać.

Dlatego też, na chwilę obecną (2700km na liczniku i 3 miechy eksploatacji) zapominam o wymianie oleju podczas niby dotarcia i na I przegląd zamelduję się z olejem własnym 5W40 np. TEXACO HAVOLINE SYNTHETIC albo SHELL HELIX ULTRA 5W-40

Pozdr

Dlatego też, na chwilę obecną (2700km na liczniku i 3 miechy eksploatacji) zapominam o wymianie oleju podczas niby dotarcia i na I przegląd zamelduję się z olejem własnym 5W40 np. TEXACO HAVOLINE SYNTHETIC albo SHELL HELIX ULTRA 5W-40

Lepiej z Shell Helix Ultra Extra 5W30, bo właśnie 5W30 jest zalecany do benzynówek Nissana. Nie twierdzę, że 5W40 jest zły, jednak zalecenia Nissana są jasne - 5W30. Dopiero jeżeli 5W30 jest nie dostępny to... i tu można stosować w maszym klimacie 5W40 lub 10W40.

Z tym klimatem to trochę lipa i chodzi tu raczej o zimowe temperatury (zimny rozruch), bo przecież temperatura pracy silnika jest raczej stała - nie zależnie czy jest 20C czy 30C. Oczywiście sprawngo silnika :).

Edytowane przez ranger

Gość Don Kroko

Parę dni temu w serwisie (Kaszubowski - Gdynia) pytałem o rodzaj oleju stosowanego przy wymianie na pierwszym przeglądzie (2.0 dCi).

Obok Shell-a za około 70 zł/litr, pan w serwisie bardzo zachwalał i polecał olej LIQUI MOLY (chyba ten: http://liquimoly.pl/features/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=52&category_id=21), który mają w ofercie za około 40 zł/litr.

Czy ktoś ma doświadczenia lub inne opinie na temat tego oleju?

Lepiej z Shell Helix Ultra Extra 5W30, bo właśnie 5W30 jest zalecany do benzynówek Nissana.

Sorry z lenistwa nie zajrzałem do instrukcji by się upewnić, ale właśnie o to mi chodziło, taki jaki jest w instrukcji. Na pewno chodzi o syntetyk, a nie semisyntetyk.

A teraz co do firmy, czy to Shell, czy tak jak kolega powyżej zapodał jakiś inny zachwalany przez serwis, to wiecie co ... moim zdaniem każdy serwis ma swoje dojścia do jakiejś marki oleju i taki będzie zachwalał, ale zachwalał pod swoim kątem a nie pod kątem tego że silnik będzie OK.

Nie oszukujmy się, bo czy to będzie Shell czy Texaco (tak na szybko podaję nazwy oleju) to szybciej my się zestarzejemy (albo samochód nam się znudzi) niż ten silnik - przenośnia :). I na pewno nie uwierzę w zapewnienia serwisu że na ich oleju mój samochód dalej zajedzie niż na moim oleju.

To jest moje zdanie i tego się będę trzymał :) - biorę olej ze średniej półki i zalewam, jeżeli serwis będzie miał w cenie mi odpowiadającej to dlaczego nie

• 2 tygodnie później...

...u mnie przy wydawaniu samochodu serwisant sam zaugerowal ze nie koniecznie ale jak mam taka chec to po przejechaniu okolo 3kk kilometrow moge sie zglosic na wymiane oleju i jest to moj wymor moge to zrobic ale jak przyjade na serwis roczny to tez sie nic nie stanie

ja postanowilem jednak pojawic sie w serwisie po tak zwanym okresie docierania pojazdu i dokonam wymiany oleju ...tak dla lepszego samopoczucia bo jak to juz zauwazyl wszesniej ktorys z kolegow "dobre samopoczucie jest bezcenne "