fastdriver Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 kupiłem niedawno nissan N13 89 rok 1,4 GA14S - nie mam wiadomości od poprzedniego właściciela i nie wiem czy zmieniał czy nie zmieniał paska i czy w ogóle tam jest pasek ? dziękuję za info i pozdrawiam kupiłem niedawno nissan N13 89 rok 1,4 GA14S - nie mam wiadomości od poprzedniego właściciela i nie wiem czy zmieniał czy nie zmieniał paska i czy w ogóle tam jest pasek ? dziękuję za info i pozdrawiam ale nie wszyscy na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 paski chyba co 60 tys a łańcuch hm ...80 tys mil w usa http://autoswiatlo.motogrono.pl/2009/03/24/wymiana-paska-rozrzadu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastdriver Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 czy ktoś na forum mógłby się podzielić wiedzą czy tam jest pasek czy łańcuch - będę bardzo wdzięczny czy ktoś na forum mógłby się podzielić wiedzą czy tam jest pasek czy łańcuch - będę bardzo wdzięczny ja nie wiem czy ja jakieś dziwne pytania zadaję? czy moze za bardzo archaiczny mam silnik ? może powinienem zadać pytanie w innym miejscu ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mangus Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Czołem kolego!!!z tego co udało mi się wyszperać w necie to silniki od nissana począwszy od roku 85 są identyczne z tymi produkowanymi do 94 i później oczywiście poza mocą i osiagami.Także raczej na pewno silnik masz na łańcuchu.także spokojna głowa dopóki nie stuka ci o obudowę to lajcik.paski masz jedynie do pompy i alternatora itd.Silnik masz jednak na gaźniku..to dobrze ze wzgledu na fakt że nie musisz obawiać sie jazdy na rezerwie paliwowej.na wtrysku w baku jest pompka której smarowaniem jest paliwo i jazda na rezerwie po prostu ja zaciera i psuje się , u ciebie działa to na zasadzie pływaka. paski rozrządu(alternator itd) wymieniaj jeśli widzisz wizualnie że są widoczne uszkodzenia pęknięcia,jeśli widać na pasku napisy to spoko pojeździsz długo. dbaj o silnik olej zmieniaj nie co 15 tyś a co 10-12 no i filtr.powodzenia.jak coś to pisz..może będę umiał doradzić..hej!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastdriver Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 bardzo dzięki !!! za szybką odpowiedź jestem właśnie przed dłuższą jazdą za granicę i bardzo mnie uspokoiła twoja odpowiedź cieszę się że mam tak prosty i solidny silniczek - auto kupiłem niedawno i organoleptycznie olej wygląda bardzo dobrze więc jeszcze nie będę zmieniał- tylko bardzo dziwne że jak byłem w sklepie to bez problemu zamówiłem sobie pasek rozrządu do GA14s ale może sprzedawca się pomylił - poprostu go nie odbiorę wczoraj wymieniałem szczotki w rozruszniku - dziś montuję ciekawe czy będzie działać lepiej bo w innym poście załączyłęm zdjęcia silnika bardzo dzięki !!! za szybką odpowiedź jestem właśnie przed dłuższą jazdą za granicę i bardzo mnie uspokoiła twoja odpowiedź cieszę się że mam tak prosty i solidny silniczek - auto kupiłem niedawno i organoleptycznie olej wygląda bardzo dobrze więc jeszcze nie będę zmieniał- tylko bardzo dziwne że jak byłem w sklepie to bez problemu zamówiłem sobie pasek rozrządu do GA14s ale może sprzedawca się pomylił - poprostu go nie odbiorę wczoraj wymieniałem szczotki w rozruszniku - dziś montuję ciekawe czy będzie działać lepiej bo w innym poście załączyłęm zdjęcia silnika Mam jeszcze mały problem z odpalaniem na benzynie gdy silnik jest zimny pali dosłownie jakby na 3 gary; trzeba długo krecić żeby odpalił i wyraźnie nie przepala wszystkiego bo chmura spalin leci z wydechu ... gdy przełączę na gaz problem znika - zaczyna równo pracować dopiero po 10 minutach pracy gdy silnik jest dobrze rozgrzany zaczyna pracować normalnie też na benzynie ... z odpalaniem na gazie nie ma żadnego problemu od pierwszego strzała tylko ma lekko wolne ale to normalne chyba - co może być nie jest to jakiś bolący problem - ale chciałbym wiedzieć o co chodzi - może gaźnik mam przeczyscić czy filtr paliwa zmienić ? pytanie: czy ten silnik ma ssanie ? bo jeśli ma ręczne to nawet nie wiem gdzie się włącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mangus Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Hej!!!co do pasków to sprzedawca mniał pewno na myśli paski do alternatora i pompy wodnej.jesli masz je nienaruszone-tzn widać napisy oraz nie są popękane to nie wymieniaj.co do odpalania na zimnym sprawdź kable WN i ewentualnie rozdzielacz zapłonu oraz palec rozdzielacza( kopułka)czy nie jest popękana i iskry nie przeskakują..doraźnie skutkują areozole do instalacji elektrycznej z silikonem-wypychają wilgoć i wodę-na stacjach(min shell)sprawdź też świece i wymień jeśli przepalone najlepiej NGK(tzw nissanowskie)jak Ci muli silnik to mozna wymienić filtr paliwa-koszt niewielki a efekt widoczny..acha nissany a raczej japońce uwielbiają półsyntetyk 10W40 do silnika.poza tym to naprawdę autko powinno bez problemowo chodzić.pozdro.ps.nie to bym był znawcą motoryzacji-uczę się wszystkiego na własnych błędach, podpatruję mechanika, wertuję kniżkę oraz szperam w necie oraz doświadczam na własnej skórze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastdriver Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Hej!!!co do pasków to sprzedawca mniał pewno na myśli paski do alternatora i pompy wodnej.jesli masz je nienaruszone-tzn widać napisy oraz nie są popękane to nie wymieniaj.co do odpalania na zimnym sprawdź kable WN i ewentualnie rozdzielacz zapłonu oraz palec rozdzielacza( kopułka)czy nie jest popękana i iskry nie przeskakują..doraźnie skutkują areozole do instalacji elektrycznej z silikonem-wypychają wilgoć i wodę-na stacjach(min shell)sprawdź też świece i wymień jeśli przepalone najlepiej NGK(tzw nissanowskie)jak Ci muli silnik to mozna wymienić filtr paliwa-koszt niewielki a efekt widoczny..acha nissany a raczej japońce uwielbiają półsyntetyk 10W40 do silnika.poza tym to naprawdę autko powinno bez problemowo chodzić.pozdro.ps.nie to bym był znawcą motoryzacji-uczę się wszystkiego na własnych błędach, podpatruję mechanika, wertuję kniżkę oraz szperam w necie oraz doświadczam na własnej skórze bardzo dziekuje za zainteresowanie - jutro podjadę po ten areozol - świece wykręcałem wyglądają nieźle robiłem zdjęcia - no fakt iskra ma gdzie skakać mam skręconą kopułkę rozdzielacza drutem bo ktoś zerwał gwint jednej śruby -i jeszcze z cewki wychodzący kabel ma zaizolowaną gumkę bo pękła - nie wiem może jest nieoryginalna bo jakaś wąska ... tylko czy powinna być różnica na gazie ze względu na przewody ? dlaczego na gazie chodzi idealnie a na benzynie nie ? jeśli przeskakuje jak jest zimny to dlaczego przeskakiwanie nie występowało by na gazie ? filtr powietrza rzeczywiście wygląda na chodzony wymienię w najbliższym czasie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mangus Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 po tym ostatnim opisie optuję za sprawdzeniem filtru paliwa- zakładam ze jest zamulony stąd to dławienie filtr to koszt ok 30 zeta. aha tankuj dobre paliwo- tak doradził mi mój mechanik( bp,shell) bo lotos i orlen to jeden sort- duzo wody-mniejsza kaloryczność- dławi się silnik- generalnie nyska po nich jeździ jak osiołek Sancho Panchy heheheh.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastdriver Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 mam pytanie odnośnie ssania - czy jest i gdzie i czy włącza wyłącza się automatycznie ? kupiłem filtr i go zmienię - kolejne świece i przewody ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.