Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350Z] "Branie" oleju

andrzej6411
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W espace mam ten sam silnik. Olej Elf 5w30 jazda spokojna, a bierze 0,5l na 1000km. Wczesniej był już z tego powodu wymieniany silnik na nowy i obecnie po ok. 80 000km ten sam problem. Nie ma jakiś namacalnych obiawów zużycia silnika. Odpala bez problemów, jeździ jak należy. Zastanawiam się nad wymianą uszczelniaczy trzonków zaworów, bo wkurzajace jest co chwila dolewanie oleju, gdyż jeżdzę sporo.

W espace mam ten sam silnik. Olej Elf 5w30 jazda spokojna, a bierze 0,5l na 1000km. Wczesniej był już z tego powodu wymieniany silnik na nowy i obecnie po ok. 80 000km ten sam problem. Nie ma jakiś namacalnych obiawów zużycia silnika. Odpala bez problemów, jeździ jak należy. Zastanawiam się nad wymianą uszczelniaczy trzonków zaworów, bo wkurzajace jest co chwila dolewanie oleju, gdyż jeżdzę sporo.

kurde, mi nic nie bierze <_<

Gość szczureczek

Sprawdź, czy nie masz oleju w dolocie od zaworu PCV. Mnie się przycinał i też brało sporo oleju, teraz po jego wymianie niecały 1L na 8000 tkm. Przed potrafiło czasami jak u Ciebie. Też się zastanawiałem nad remontem itp, ale zmieniłem zawór i zostawiam, to jest w normie przy moim oleju 10w40. Myślę, że przy innym nic bym nie dolewał, ale dużo latam i 4 razy w roku potrafię zmienić olej jak nie 5.

A możesz cos wiecej na temat tego zaworu. Tak na logikę powinien znajdować się na połaczeniu odmy z dolotem jeśli się nie mylę. Zwykle w autkach jest rurka, a tu jest cienka rurka wychodzi wychodzi z głowicy i łączy się z grubszą "rurą" i z tamtąd dopiero wchodzi do dolotu.

Gość szczureczek

Nie wiem jak u Ciebie, bo nie przyglądałem się się nigdy VQ35DE, ja mam VQ40DE. Ale zgadza się, jest taka rurka wychodzi od tyłu silnika ( odpowietrzenie ) i idzie do dolotu zaraz za przepustnicą - i właśnie na tym wyjściu jest zawór. Powiem tak, mnie się wydawało z nim wszystko ok bo niby działał, zamykał dolot itd. Ale po wymianie dopiero poczułem różnicę. Przy okazji wymieniałem jeszcze termostat. Jak coś to chyba zamawiałem dwa takie zawory z usa bo tanio coś było.

Czy mógłbyś zapodać fotke tego zaworu, może jakiś nr z jego obudowy. Ze względu na użycie tego silnika w espace niektóre elementy zostały przebudowane. Np. przepływomierz jest ten sam ale ma inną obudowę.

Gość szczureczek

Tu jest temat i są fotki http://www.clubfrontier.org/forums/f23/pcv-valve-replacement-2005-vq40de-55904/ poszedłem na łatwiznę, bo na zewnątrz zimno :whistle: Aby go zobaczyć ( a bardziej wymienić ) u mnie trzeba ściągnąć dolot plastikowy, ale ja już mam wprawę, bo do świec też musiałem go odinstalować.

Dzięki. Jutro planuję przyjrzeć się silnikowi, zobaczę co z tego wyniknie.

W espace wygląda to tak.

Możesz podać ile taki zawór by kosztował, bo zastanawiam się nad jego montażem.

post-30037-0-80470300-1298062235_thumb.jpg

• 5 lat później...

Chciałbym odegrzać kotlecika. Na forum US zetki wyczytałem o problemach z zużyciem oleju roczników 05-06, podobno była jakaś akcja serwisowa dla właścicieli revupów. Ktoś z Was może miał podobne problemy?