Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

sprzęgło

Gość dudi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No i raczej tak tek będę musiał zrobić, tylko muszę dobrze wybrać mechanika żeby problem został rozwiązany raz na zawsze bo już naczytałem się o przypadkach ponownych awarii po naprawie w ciągu najbliższych dwóch-trzech miesięcy.

To jest mój pierwszy automat i bardzo szybko przekonałem się do takiego rozwiązania, ale nie wiem czy tak już zostanie :(

No podobnie jak ja.

No moze ktos z klubowiczow mieszkajacych blizej Ciebie cos poleci.

O tym ze ludzie naprawiaja i zaraz jest to samo tez slyszalem, moj mechanik dostal skrzynie robiona w Łodzi, kolo wlozyl 5tys. PLN a efekt zaden. I podobno takie akcje sa bardzo częste, potem mowia ze uszkodzeniu ulegla jakas inna czesc niz ta ca wymieniali. Takze nie spiesz sie i poszukaj dobrego warsztatu.

Akurat niestety pośpiech jest wskazany bo jeśli jakiś element sprzęgła całkiem się rozsypie to najprawdopodobniej uszkodzi inne podzespoły skrzyni, więc jak najszybciej muszę coś z tym zrobić.

No i tu następny problem bo jednak muszę używać codziennie do dojazdów do pracy dlatego, że pracuje w dość wczesnych godzinach i na samym końcu miasta gdzie komunikacja miejska raczej nie dopisuje wczesną porą - i w ten oto sposób z najlepszego jak dotąd samochodu zrobił się problem, a pozbyć się go nie mogę choćby ze względu na to, że tydzień temu włożyłem ponad 4 tyś na instalacje gazową co "niestety" związało mnie z tym samochodem na dłużej.

:)

Normalnie taka sama sytuacja jak u mnie :)

Tez pierwsze co to wsadzilem gaz za 4 kafle, po czym dopiero pojechalem wymienic olej w skrzyni...

Takze calkiem rozumiem, tyle ze ja mam jeszcze Sentre i jak cos jest z Maxi zle to moge Sentrą jezdzic dopoki nie znajdzie sie kupiec.

No to ja również miałem identycznie do tej pory z tym, że udało mi się sprzedać poprzedni samochód po około dwóch miesiącach na necie - czyli Audi A6 i jestem z tego zadowolony choć ma to i swoje minusy jak widać.

[ Dodano: Sob 31 Sty, 2009 21:35 ]

A tak z ciekawości jaką instalacje włożyłeś ?

Gość raffik77
Dużo dobrego słyszałem o warsztacie w Długołęce. Obecnie mieści się przy drodze na Warszawę, prawie już na wylocie z Długołęki po prawej stronie.

tak to naprawdę dobry warsztat :) brat tam robił automat od Audi, na placu stały same fajne auta wiec chyba się znają na robocie...

Niestety dzięki poprzedniemu właścicielowi który od nowości nie wymieniał oleju w skrzyni ( 140 tyś. ) będę musiał wymienić sprzęgło.)

pokusze sie o mala opinie.

powiem tak. nigdy nie jezdzilem automatem. to moj pierwszy samochod z taka skrzynia wiec nie mam zbyt duzego doswiadcznia. duzo ludzi to chwali. ja zrobilem juz z 3-4000 km i moje wrazenia sa raczej na nie dla automatu. wolalbym manual bez zastanowienia - nie wiem... moze nie jestem rdzennym amerykancem ktorzy w zyciu manuala na oczy nie widzieli, ale mnie to bardiej przeszkadza. wygoda jest bo nie trzeba wajchowac, ale denerwuje mnie ze czasami jak sie depnie to przerzuca na redukcje a nie chcialbym - i w druga strone tak samo. czasami jade sobie wolno to juz przy 30 zarzuci juz trojke a nie chcialbym jej zarzucac, bo np. obok czai sie jakis wlasciciel bmw patrzacy glupim wzrokiem i zanim mi zredukuje to juz wacham spaliny tamtego. ... a zanim go dognam to juz troche minie :)

to chyba zalezy od osobistych preferencji - moja preferencja jest raczej manual, ale coz zrobic. szybko sie czlowiek do tego przyzwyczaja bo po 1000 km automatem jak wsiadlem do samochodu brata to zaczalem przerzucac biegi bez sprzegla.

denerwuje mnie ze czasami jak sie depnie to przerzuca na redukcje a nie chcialbym -

W tym wypadku problem jest między kierownicą a siedzeniem :)

Czyli chciałbyś przyspieszyć ale nie chciałbyś? :)

Jeśli chcesz wolno zwiększyć prędkość lekko gaz daj i nie zredukuje.

i w druga strone tak samo. czasami jade sobie wolno to juz przy 30 zarzuci juz trojke a nie chcialbym jej zarzucac, bo np. obok czai sie jakis wlasciciel bmw patrzacy glupim wzrokiem i zanim mi zredukuje to juz wacham spaliny tamtego. ...

Przecież masz pozycje "2", trzymasz sobie spokojnie skrzynia nie wrzuci 3-ki, depczesz wtedy i w czasie przyspieszania juz wrzucasz na "D" - zawsze u siebie tak robiłem w takich wypadkach.

Myślę, że zdanie zmienisz jak jeszcze trochę pojeździsz :)

W tym wypadku problem jest między kierownicą a siedzeniem :)

Czyli chciałbyś przyspieszyć ale nie chciałbyś? :)

nie. w automacie jest problem. czego... (?) qwa :)

Jeśli chcesz wolno zwiększyć prędkość lekko gaz daj i nie zredukuje.

no nie jest tak do konca bo jak chce przyspieszyc szybko bez redukcji to w manualu deptam do konca albo do polowy pedalu - w zaleznosci od tego jak szybko chce przyszpieszyc bez redukcji.

a tutaj ci redukuje.

przydal by sie tipronic - wtedy bym nie wydziwial. :)

szkoda ze tego nie dali w maximie - pewno to bylby koszt dodatkowej galki i dwoch mikrostyków.

no nie jest tak do konca bo jak chce przyspieszyc szybko bez redukcji to w manualu deptam do konca albo do polowy pedalu - w zaleznosci od tego jak szybko chce przyszpieszyc bez redukcji.

a tutaj ci redukuje.

Jak dasz do polowy to Ci nie zredukuje.

Poza tym, jak chcesz szybko przyspieszać bez redukcji na wyższym biegu? przecież czas na zredukowanie i tak będzie zrekompensowany większymi obrotami (momentem/mocą) na niższym biegu, tak samo jest w manualu.

Jak dasz do polowy to Ci nie zredukuje.

nawet jak powoli wciskam to w pewnym momencie zredukuje mi nizej.

Poza tym, jak chcesz szybko przyspieszać bez redukcji na wyższym biegu?

na pytanie 'jak?' odpowiem ci jak sie spotkamy :) chyba ze sam sobie wydedukujesz moja odpowiedz :)