Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ile oleju do 2,2 dCi ??

wysockip
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie nigdzie nie mogę się doczytać ile oleju wchodzi do silnika 2,2 dCi 136 KM wg producenta. ?

Witam też niedawno miałem ten problem,sprzedawcy wyczytali w swoich katalogach że wchodzi 5,2l ja wlałem 5l i jest troszkę powyżej minimum więc należałoby dolac te 2 setki

Witam też niedawno miałem ten problem,sprzedawcy wyczytali w swoich katalogach że wchodzi 5,2l ja wlałem 5l i jest troszkę powyżej minimum więc należałoby dolac te 2 setki

Zawsze leje rowno 5 litrow i miarka jest lekko powyzej polowy.

• 6 miesięcy temu...

Jedna z koncowych stron instrukcji obsługi zamieszcza informacje:

- z wymiana filtra oleju 5,2 litra

- bez wymiany filtra 4,9 litra

Dane dla silnika YD22DTI

post-28979-058891400 1289145684_thumb.jpg

Edytowane przez mestrukton

Pogratulować refleksu. Ten post jest z kwietnia.

Proszę sobie darować - to nie czat! - Forum jest przeciez nie tylko dla tych, ktorzy wymieniaja olej silnikowy w kwietniu!!

Proszę sobie darować - to nie czat! - Forum jest przeciez nie tylko dla tych, ktorzy wymieniaja olej silnikowy  w kwietniu!!

ZGADZAM SIĘ Z KOLEGĄ! Taka odpowiedź przyda się kolejnym zainteresowanym, widzę że niektórzy zadają tylko ciągle nowe pytania zamiast poszukać takich gotowych odpowiedzi, i traktują forum jak swoją prywatną dyskusję a jak sama nazwa "Forum" wskazuje, każdy może z takiej odpowiedzi skorzystać dzisiaj lub za rok.

• Upvote 1

Witam. Moim skromnym zdaniem ciągnięcie tego watku jest jałowe. Kolega kogut776 wyjaśnił ile oleju potrzeba przy wymianie. Wielokrotnie, dane z instrukcji odbiegają od rzeczywistości. Własne doświadczenia to weryfikują. Powielanie informacji jest nabijaniem sobie postów. Nie wiem po co. A wyrażanie swoich opinii chyba też jest cechą forum. Czytając wątki na tym forum zauważyłem wielokrotnie odchodzenie od tematu. I nikt jakoś nie protestuje. Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Wczoraj mechanik wymieniał mi olej, filtr itd. Powiedzcie proszę ile powinien go wlać ? Na miarce mam olej do literki H (do pierwszej kreski H)... za dużo? ściągnąć z 2 setki? zostawić? 5w40 wlany został :)

Dziwne, że pytasz nas o to po wymianie. Teraz ja pytam ciebie, ile oleju wlał mechanik? Ile oleju zlał z silnika? Czy wszystko zlał? Jeli poziom oleju masz na H to będzie maximum. Zostaw, zaraz i tak olej wyleci jak nie przez turbinę to wydmucha z odpowietrzenia silnika. U góry masz napisane ile oleju wchodzi przy wymianie. Jest też taka zasada, że lepiej jak latem poziom oleju jest pod max. a zimą nad min.

Edytowane przez LeonMP

Dziwne, że pytasz nas o to po wymianie. Teraz ja pytam ciebie, ile oleju wlał mechanik? Ile oleju zlał z silnika? Czy wszystko zlał? Jeli poziom oleju masz na H to będzie maximum. Zostaw, zaraz i tak olej wyleci jak nie przez turbinę to wydmucha z odpowietrzenia silnika. U góry masz napisane ile oleju wchodzi przy wymianie. Jest też taka zasada, że lepiej jak latem poziom oleju jest pod max. a zimą nad min.

Mam na H, pytam po wymienie, bo nie wiem czy dobrze nalał... Wlał ok 6litrów, albo trochę ponad ... tak przynajmniej powiedział.