Gość krystek282 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Mam problem czy ktoś mi pomoże mam Almere N15 1996 1,4S przy cofaniu do tyłu przy skręconych na maxa kołach słychać metaliczny dżwięk(zgrzyt) dobiega to z przodu auta jest to chyba coś z chamulcami jak podniosłem auto z przodu to koło ciężko sie obracało dałem go do mechanika bo myślałem że mam zapieczony tłoczek i myślałem że nie odbija okazało sie że wszystko bylo ok ale pużniej znowu to samo ale z drógiej strony byłem na stacji djagnostycznej na rolkach wykazało że czasami jedno koło z lewej chamuje a czasmi wogóle nie, na drugim przeglądzie była odwrotna sytuacja koło z prawej nie chamowało czyżby coś z ABSem prosze o pomoc email="krystek282@interia.eu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krystek282 Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Włączenie ABS powoduje odblokowanie zahamowanego koła Przy wyłączonym silniku i nie naciskając na pedał hamulca nie działasz w żaden sposób na zaciski Koło wtedy powinno się dość lekko obracać Zgrzyty przy skręconych kołach to zazwyczaj efekt uszkodzonego przegubu. Jeśli którekolwiek koło nie obraca się lekko należy rozmontować zacisk, oczyścić go, nasmarować prowadnice i zewnętrzne powierzchnie klocków, sprawdzić czy tłoczek nie jest zardzewiały (w razie potrzeby wymienić razem z uszczelnieniami- tanie zestawy Frenkit/Autofren) ewentualnie wymienić też płyn hamulcowy (wymiana zalecana co 2 lata, płyn ham. kondensuje wodę z otoczenia powodując korozję i pogorszenie warunków pracy zacisku) Jeśli wyjmiesz przekaźnik sterujący ABS hamulce powinny pracować jak w aucie bez tego systemu czyli albo kręcą się bez wyraźnego oporu a jak depniesz na ham. to koła się zablokują powodując poślizg Awaria ABS powinna być sygnalizowana kontrolką na desce rozdzielczej Sprawdź też czy blacha osłaniająca tarczę nie ociera o nią Dzękuje za rade udam sie z tym do mechanikażeby mi to posprawdzał i zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.