Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Filtr stozkowy

Gość michas1987

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Mamo ratuj..... Pewnie że się usuwa, bo nie miało by to w ogóle sensu !!!

Jednak daruj sobie taką zmianę, efekty (jeżeli w ogóle się pojawią)będą mizerne.

Pozdro.

Nie zgodzę się z Tobą walti, przy silniku 1.0 dobrze wykonany stożek daje odczuwalną różnicę.

Proponuje takie rozwiązanie zdjęcie z micry 1.3

s1.jpg

s4.jpg

Nooo.... nie jestem do końca przekonany, ale mogę się mylić. Zresztą napisałem, że efekty mogą się pojawić, ale chyba kalkulacja koszt/zysk nie bardzo wychodzi na plus.

Byłeś po montażu na hamowni?? Jak się zachowuje autko na niższych obrotach??

Ostatnie pytanie:rozpóreczkę kupowałeś czy robiłeś?? (ew. podaj namiar icenę)

Pozdro.

A kolego się zapytam co zrobiłeś z tym małym wężykiem co wchodził od spodu fabrycznego air boxa? I jeszcze pytanie poza tematem w rajdóweczce masz wspomaganie czy nie?

Odpowiedzi:

Na hamowni nie byłem micrą 1.0 . Czuć było różnicę w przyśpieszaniu, na wolnych obrotach nic się nie pogorszyło. Fi rury to 60mm.

Rozpurka robiona własnoręcznie. Wycinasz koła na laserze i dospawujesz rurke między nimi.

Jeżeli chodzi o ten cieniutki weżyk od podciśnienia to jest wpięty w pierwsze kolanko, jak się dobrze przypatrzysz to go widać.

Jeżeli chodzi Ci o ten grubszy, czyli odmę to zakłada się taki mały filterek specjalnie dedykowany do odmy. Jeżeli chodzi o rajdy to jest zmiana w przepisach i odmę odpowietrza się teraz do 2 litrowego zbiorniczka bez filtra.

A może kolego masz gdzieś opis co było dłubane w twojej micruni? Chciał bym autko przygotować pod amatorskie Rally Sprinty i do tego jednocześnie codziennie nim jeździć ;)

Tu jest opis na naszym forum mojej micry i też micry kumpla

http://www.nissanrally.pl/forum/viewthread.php?thread_id=19

Co do rozwiązania jazdy na sprinty i cywilnie to nie polecam. Komfort jazdy w rajdówce jest spartański, spalane dużo większe no i przy dużych modyfikacjach szkoda silnika.

Dlatego ja mam 2 micry, 1.3 Rally i 1.0 Seria.

Tu jest opis na naszym forum mojej micry i też micry kumpla

http://www.nissanrally.pl/forum/viewthread.php?thread_id=19

Co do rozwiązania jazdy na sprinty i cywilnie to nie polecam. Komfort jazdy w rajdówce jest spartański, spalane dużo większe no i przy dużych modyfikacjach szkoda silnika.

Dlatego ja mam 2 micry, 1.3 Rally i 1.0 Seria.

Potwierdzam , założenie stożka daje dużo. Ja miałem u siebie takie cudo , i powiem szczerze ze po powrocie do normalnego filtra auto jest zdecydowanie mniej dynamiczne na wyzszych zakresach obrotów.

Jednak też więcej pali..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...