palash21 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Witam! Mam taki problem do rozwiązania, gdy zapalam swojego Sunny jak jest całkiem zimny (tj. stoi całą noc)z pod maski wydobywa się dziwny klekot... Po paru sekundach gdy olej zostanie rozprowadzony po silniku hałas ustaje ale też nie całkiem. Słychać co i raz pojedyncze stuknięcia i puknięcia. Co może być tego przyczyną??? Chciałbym to naprawić gdyż boję się, że kiedyś coś się nagle urwie lub coś w tym stylu. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Witam! Mam taki problem do rozwiązania, gdy zapalam swojego Sunny jak jest całkiem zimny (tj. stoi całą noc)z pod maski wydobywa się dziwny klekot... Po paru sekundach gdy olej zostanie rozprowadzony po silniku hałas ustaje ale też nie całkiem. Słychać co i raz pojedyncze stuknięcia i puknięcia. Co może być tego przyczyną??? Chciałbym to naprawić gdyż boję się, że kiedyś coś się nagle urwie lub coś w tym stylu. Pozdrawiam wszystkich. Mam coś podobnego w dieslu(nie napisałeś jaki masz silnik) i to chyba pasek pompy wodnej i wspomagania. Jak kiedyś popsikałem takim preparaten to na pare dni pomoglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nol152 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 to na bank jest luz zaworowy poprostu masz juz za duzy luz i popychacz hydrauliczny juz go nie znibeluje tak wiec potrzebna regulacja zaworów wymienia sie tam blaszki na odpowiednia grubosc grubsze zalezy od zuzycia starych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyku888 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 No chyba że masz benzyne to może być coś nie tak już z łańcuchem. Wysłuchaj dokładnie z jakiej okolicy dochodzą te stuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palash21 Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 To jest benzyna 1.4 16V... Moim zdaniem to nie zawory, mają inny odgłos. Może to faktycznie łańcuch, Sunny już ma przejechane 290 tyś a raczej nikt do rozrządu nie zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzyku888 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Możliwe że łańcuch się już rozciągną albo napinacze są już do kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Mam to samo (1.4 benzyna). Ogólnie pojawia się po rozgrzaniu silnika. Odgłosy (grzechotanie/puknięcia) dochodzą z lewej strony silnika (zakładając że po lewej jest wlew oleju). Co ciekawe nie brzęczy zawsze - czasem wcale nie ma tego odgłosu. Też podejrzewam łańcuch ale koszt wymiany całości jest tak wysoki że chyba prędzej dołożyłbym i kupił jakąś almerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cardi Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam Mam podobnie czasami na zimnym silniku słysze dziwne pukanie,, silnik benzynowy i z tego co mi wiadomo a wręcz jestem prawie pewien to łańcuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sten Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Dlaczego zaraz łańcuch?Może być że osłona kolektora dzwoni i stuka jak poluzują sie sruby mocujacę ją.Ja własnie w moim nissanie tak miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komprez Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 To nie jest zadna oslona Macie racie to jest lancuch a dokladnie brak jego smarowania przez ok 5 sekund ... za czym idzie brak napinania (tam jest napinacz olejowy hydrauliczny) a wszystkiemu winny jest pasciarski filtr oleju ! Omijajcie Filtrony i inne padaki .. mialem te same przejscia ... psuja sie zaworki zwrotne w tych filtrach i caly olej splywa do miski a powienien zostac w bloku silnika ... Kupic BOSH-a i bedzie po problemie .. a koszt 10zl wiecej od jakiegos gowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sten Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Sprawdzanie trzeba zaczynac od najprostszych rzeczy.To nic nie boli:):)...mysle że masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość momopole Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 komprez ma rację, miałem podobną sytuację na jakimś badziewnym filtrze, przy wymianie oleju kupiłem u dealera oryginalny nissanowy i zniknął ten odgłos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Faktycznie coś w tym musi być - ostatnio wymieniłem olej i filtr i teraz gruchocze tylko przez jakąś sekundę po odpaleniu a potem już cisza (wcześniej było znacznie gorzej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi