Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Dziwny grzechot pod maską...

palash21
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam taki problem do rozwiązania, gdy zapalam swojego Sunny jak jest całkiem zimny (tj. stoi całą noc)z pod maski wydobywa się dziwny klekot... Po paru sekundach gdy olej zostanie rozprowadzony po silniku hałas ustaje ale też nie całkiem. Słychać co i raz pojedyncze stuknięcia i puknięcia. Co może być tego przyczyną??? Chciałbym to naprawić gdyż boję się, że kiedyś coś się nagle urwie lub coś w tym stylu. Pozdrawiam wszystkich.

Gość Rudy89

Witam! Mam taki problem do rozwiązania, gdy zapalam swojego Sunny jak jest całkiem zimny (tj. stoi całą noc)z pod maski wydobywa się dziwny klekot... Po paru sekundach gdy olej zostanie rozprowadzony po silniku hałas ustaje ale też nie całkiem. Słychać co i raz pojedyncze stuknięcia i puknięcia. Co może być tego przyczyną??? Chciałbym to naprawić gdyż boję się, że kiedyś coś się nagle urwie lub coś w tym stylu. Pozdrawiam wszystkich.

Mam coś podobnego w dieslu(nie napisałeś jaki masz silnik) i to chyba pasek pompy wodnej i wspomagania. Jak kiedyś popsikałem takim preparaten to na pare dni pomoglo.

Gość nol152

to na bank jest luz zaworowy poprostu masz juz za duzy luz i popychacz hydrauliczny juz go nie znibeluje tak wiec potrzebna regulacja zaworów wymienia sie tam blaszki na odpowiednia grubosc grubsze zalezy od zuzycia starych

To jest benzyna 1.4 16V... Moim zdaniem to nie zawory, mają inny odgłos. Może to faktycznie łańcuch, Sunny już ma przejechane 290 tyś a raczej nikt do rozrządu nie zaglądał.

Gość conan_librarian

Mam to samo (1.4 benzyna). Ogólnie pojawia się po rozgrzaniu silnika. Odgłosy (grzechotanie/puknięcia) dochodzą z lewej strony silnika (zakładając że po lewej jest wlew oleju). Co ciekawe nie brzęczy zawsze - czasem wcale nie ma tego odgłosu. Też podejrzewam łańcuch ale koszt wymiany całości jest tak wysoki że chyba prędzej dołożyłbym i kupił jakąś almerkę.

• 4 tygodnie później...

Dlaczego zaraz łańcuch?Może być że osłona kolektora dzwoni i stuka jak poluzują sie sruby mocujacę ją.Ja własnie w moim nissanie tak miałem.

To nie jest zadna oslona :)

Macie racie to jest lancuch a dokladnie brak jego smarowania przez ok 5 sekund ... za czym idzie

brak napinania (tam jest napinacz olejowy hydrauliczny) a wszystkiemu winny jest

pasciarski filtr oleju !

Omijajcie Filtrony i inne padaki .. mialem te same przejscia ... psuja sie zaworki zwrotne

w tych filtrach i caly olej splywa do miski a powienien zostac w bloku silnika ...

Kupic BOSH-a i bedzie po problemie .. a koszt 10zl wiecej od jakiegos gowna ;)

Sprawdzanie trzeba zaczynac od najprostszych rzeczy.To nic nie boli:):):)...mysle że masz rację:)

Gość conan_librarian

Faktycznie coś w tym musi być - ostatnio wymieniłem olej i filtr i teraz gruchocze tylko przez jakąś sekundę po odpaleniu a potem już cisza (wcześniej było znacznie gorzej).