Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[1.6 '99] 20 litrów LPG + 10 litrów PB /100km - gdzie szukac?

Gość kkkamil
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kkkamil

witam.

nissan primera W11, 1999rocznik, silnik 1.6 90KM.

przebieg niecałe 250tys, gaz założony 3 lata temu przy 180tys (sekwencja).

przez cały okres użytkowania (od 180tys km) spalanie na gazie to 9-10 litrów trasa i 13 litrów miasto. czyli znośnie bo ciężkie buty mam a z tym silnikiem to straszny muł. aż tu nagle ni z gruchy ni z pietruchy skończył mi się dziś gaz. szybkie przeliczenie i rzut oka na wskaźnik benzyny i wyszło: 20 litrów gazu/100km i benzynki prawie ćwierć baku.

gdzie szukać przyczyny? sprawdziłem sondę lambda, a właściwie dwie bo miałem jakąś starą w piwnicy:

sonda na której jeździłem: napięcie między białym i czarnym, na wolnych obrotach 0,2-0,5V, potem różnie, ale nie przekracza 0,5V, a powyżej 3,5tys obrotów skacze na 13V. jak patrzyłem na miernik to pojawiały się również wartości ujemne. nie wiem czy to normalne, np -0.3V

sonda z piwnicy: tak samo, tylko do 3,5tys napięcie 0,2-0,8V, a powyżej 3,5tys też wskakuje na 13V, nie patrzyłem tylko czy też wartości ujemne wskakują.

to że napięcie wskakuje na 13V to chyba nie jest normalne? ale żeby obie sondy tak robiły? może usterka jest gdzie indziej?

wspomnę jeszcze o innych usterkach bo może to ma związek:

- przy włączonej klimie jak zdejmuje pedał z gazu na luzie to bardzo często gaśnie. czytałem gdzieś na forum, że chłopaki coś tam czyścili i pozbywali się tego problemu, ja jeszcze w tym temacie nic nie robiłem.

- ostatnio kilkakrotnie w niewielkich odstępach czasu musiałem dolewać płynu do wspomagania - jeszcze nie znalazłem wycieku.

co jeszcze sprawdzić tak na szybko w weekend? :)

pozdrawiam. Kamil

a czemu mieszasz sygnał z obwodem grzałki ... czarny i masa z auta ... zakres do 1v 0.2- 0.3 ubogo a 0.8v bogato na wolnych ma latać ... nie zrobiła ci sie jakaś nieszczelność ..

witam.

nissan primera W11, 1999rocznik, silnik 1.6 90KM.

przebieg niecałe 250tys, gaz założony 3 lata temu przy 180tys (sekwencja).

przez cały okres użytkowania (od 180tys km) spalanie na gazie to 9-10 litrów trasa i 13 litrów miasto. czyli znośnie bo ciężkie buty mam a z tym silnikiem to straszny muł. aż tu nagle ni z gruchy ni z pietruchy skończył mi się dziś gaz. szybkie przeliczenie i rzut oka na wskaźnik benzyny i wyszło: 20 litrów gazu/100km i benzynki prawie ćwierć baku.

gdzie szukać przyczyny? sprawdziłem sondę lambda, a właściwie dwie bo miałem jakąś starą w piwnicy:

sonda na której jeździłem: napięcie między białym i czarnym, na wolnych obrotach 0,2-0,5V, potem różnie, ale nie przekracza 0,5V, a powyżej 3,5tys obrotów skacze na 13V. jak patrzyłem na miernik to pojawiały się również wartości ujemne. nie wiem czy to normalne, np -0.3V

sonda z piwnicy: tak samo, tylko do 3,5tys napięcie 0,2-0,8V, a powyżej 3,5tys też wskakuje na 13V, nie patrzyłem tylko czy też wartości ujemne wskakują.

to że napięcie wskakuje na 13V to chyba nie jest normalne? ale żeby obie sondy tak robiły? może usterka jest gdzie indziej?

wspomnę jeszcze o innych usterkach bo może to ma związek:

- przy włączonej klimie jak zdejmuje pedał z gazu na luzie to bardzo często gaśnie. czytałem gdzieś na forum, że chłopaki coś tam czyścili i pozbywali się tego problemu, ja jeszcze w tym temacie nic nie robiłem.

- ostatnio kilkakrotnie w niewielkich odstępach czasu musiałem dolewać płynu do wspomagania - jeszcze nie znalazłem wycieku.

co jeszcze sprawdzić tak na szybko w weekend? :)

pozdrawiam. Kamil

taki przebieg bez robienie nic przy reduktorze?? to chyba już czas na niego, jaka instalacja, do tego białe w sondzie to grzałka mierzy się pomiędzy czarnym a masą

poczytaj o czyszczeniu itd i jak nie przejdzie to wróć z pytaniem

Gość kkkamil

taki przebieg bez robienie nic przy reduktorze?? to chyba już czas na niego, jaka instalacja, do tego białe w sondzie to grzałka mierzy się pomiędzy czarnym a masą

poczytaj o czyszczeniu itd i jak nie przejdzie to wróć z pytaniem

ano faktycznie z reduktorem nic nie robiłem, jeśli chodzi o instalację to reduktor tomasetto, centralka stag 200 - inny gaziarz mówił mi, że dałby stag 300 i większe wtryskiwacze czy jak sie to tam nazywa, było by żwawiej. bo faktycznie powyżej 4tys jest kosmiczna różnica miedzy przyspieszeniem na benzynie i na gazie.

jeśli chodzi o pomiary sondy to za jakąś godzinkę pomierzę do masy.

dzięki i pozdrawiam.

ano faktycznie z reduktorem nic nie robiłem, jeśli chodzi o instalację to reduktor tomasetto, centralka stag 200 - inny gaziarz mówił mi, że dałby stag 300 i większe wtryskiwacze czy jak sie to tam nazywa, było by żwawiej. bo faktycznie powyżej 4tys jest kosmiczna różnica miedzy przyspieszeniem na benzynie i na gazie.

jeśli chodzi o pomiary sondy to za jakąś godzinkę pomierzę do masy.

dzięki i pozdrawiam.

stag 200 wystarczy mam taki i auto lata, tomaseto pewnei alaska na styk do tej mocy, nie wspominając o wtryskach jakie pewnie tam siedzą, czytaj RED VALDEMAR

kup nowy reduktor nie ma sensu tego regenerować, zmień wtryskiwacze i zestrój ładnie instalkę i będziesz zadowolony.

daj moze jakieś zdjęcie spod maski

Gość kkkamil

pomiary zrobione, sonda przez większość czasu 0,7-0,8 czasami spada do 0,2-0,3.

autodiagnostyka ok. (kod 55), w trakcie autodiagnostyki po odpaleniu i lekkim podgrzaniu (wskazówka na 1/4 skali) w ciągu 60sekund było 79 mignięć lampki na gazie i 69 na benzynie, ale mogłem sie pomylić w liczeniu, bo na oko wydawała się podobna częstotliwość. tyle że błyski nieregularne dość czasami mniej więcej co sekundę a potem 1-2 sek przerwa.

jeśli chodzi o zdjęcie tego co pod maską to jutro rano pstrykne.

już nie wiem czego się czepić. ale gazu bym się raczej nie czepiał bo benzynka też znikła.

pozdrawiam. Kamil

jeżeli instalacja gazowa nie wyrabia to podpiera sie paliwem a Ty nawet o tym nie wiesz, potrzebny by był scein z ustawień w programie

jeżeli instalacja gazowa nie wyrabia to podpiera sie paliwem a Ty nawet o tym nie wiesz, potrzebny by był scein z ustawień w programie

a to by było idealnie jak by jeszcze oscyloskop szczenił ,,, ale to na pewno reduktor zmarł ..

poleć koledze Zawolaka ,, i już po problemie ,,,

a po zatym chyba i tak się temat kwalifikuje do działu LPG

Gość kkkamil

DINO: no ja dopiero patrze, że Ty z "mojego" miasta jesteś :)

to jak już wszystko inne zawiedzie to może bym Cie poprosił o pomoc bo widzę że wiedzę masz znacznie większą ode mnie :)

mam kolegę co ma kabel do stag-a to może z nim popatrzę na ustawienia gazu.

pozdrawiam.

DINO: no ja dopiero patrze, że Ty z "mojego" miasta jesteś :)

to jak już wszystko inne zawiedzie to może bym Cie poprosił o pomoc bo widzę że wiedzę masz znacznie większą ode mnie :)

mam kolegę co ma kabel do stag-a to może z nim popatrzę na ustawienia gazu.

pozdrawiam.

mam kabel mam programy, także nie ma problemu aby się ustawic i zajrzeć do Twojego auta

no i proszę jak to ważne jest wpisanie miasta gdzie się zamieszkuje

Gość bzyku888

Ja bym jeszcze sprawdził czy nie łapie lewego powietrza do kolektora mi jak łapał też mi dużo paliła. Posprawdzaj wszystkie wężyki co dochodzą i wychodzą od kolektora i reduktora.