Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] przepływomierz - nowy wkład (wątpliwości)

Gość brachu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż są wymienne te wkładki co prawda nie dostaniesz samej wkładki musisz kupić całą dudę z przepustnicą jeśli chodzi o element oryginalny. Zamiennika nie kupuj szkoda kasy nie będzie działał tak jak trzeba ja mam z almery n 16 samą wkładkę i hasa :lol:

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Ja mam taki i... działa, chodź minimalnie inaczej, niż oryginał

Po pierwsze auto odpala się jak diesla :) Tzn najlepiej 1-2 sekundy przytrzymać go na zapłonie przed odpaleniem czekając aż się przepływomierz rozgrzeje, inaczej po odpaleniu przez chwilkę ma bardzo niskie obroty i nic nie daje nawet deptanie na gaz.

Po drugie zdaje sie, ze jest minimalnie dłuższa reakcja na gaz, chodź może to tylko moje odczucie, gdyż przez pewien czas jeździłem z odpiętym przepływomierzem i reakcja była natychmiastowa :)

Ogólnie... Moze być, chodź mogło by być ciut lepiej

• 1 rok później...

Witam!

Jako że prawdopodobnie padł mi przepływomierz (samochód dławi się podczas przyciśnięcia gazu, nie umie wejść na obroty)

jestem zmuszony poszukać rozwiązania zastępczego gdyż Bosch ma zakaz produkcji samego wkładu do Micry.

W związku z pojawieniem się różnych zamienników proszę o informację czy ktoś z Was ma któryś z nich albo słyszał że jest dobry/zły.

Znalazłem zamienniki następujących firm:

Autlog

APV

Mitron

Mobiletron

Zastanawia mnie czy to normalne że jak przegazowuję samochód to czasami umie wejść na obroty a czasami ma jakby odcięcie plaiwa przy np. 4000 obr/min.

Pozdrawiam i czekam a odpowiedzi.

Bart.

Co do przepływomierza: Upewnij się który typ masz, bo są dwa: Starszy, zintegrowany z przepustnicą (instrukcja naprawy jest w przyklejonych tematach) i nowszy, "zintegrowany" z przepustnicą przy użyciu zaokrąglonych, pięcioramiennych Torxów z bolcem (który jest nienaprawialny)

Jeśli chodzi o ten drugi (w postaci takiego wsuwanego wkładu pod filtrem powietrza), to jest to przykładowo taki:

http://allegro.pl/przeplywomierz-nissan-micra-k11-0280218040-nowy-i1689140594.html

My taki zmienialiśmy na zamiennik Mitron Electronics n66223 i efekty są takie, jakie opisałem w powyższym poście. Czyli jest prawie dobrze :)

• 2 tygodnie później...

Mam ten drugi z wkładem Bosch'a oryginalnie.

O tym Mitron'ie czytałem ale są jeszcze inne firmy, oczywiście wszystko China mimo tego że firmują się Germany czasami.

Po prostu nie wiem który z nich kupić a jezeli Mitron działa tak sobie to nie wiem czy jest sens płacić za niego aż tyle bo kosztuje prawie dwa razy tyle co te inne.

Jak na razie spróbuję rozkminić temat samej wkładki bo być może wsadzali ją do inego przepływomierza.

Pozdrawiam.

Bart.

Sprawa się wyjaśniła.

Dostałem w końcu klucze do odkręcenia magicznej wkładki i rzeczywiście ma numer któego dostać z Bosch'a nie idzie.

Ale dorwałem gościa który jest w temacie i powiedział że wkładka jest identyczna jak w benzynowej Almerze N16 i taką taz zakupiłem używaną za 50 zeta.

Wracając do wkładki - skończyło się na tym że odkręciłem tą wkładkę i okazało się że płytka metalowa przez którą te powietrze leci była cała usmarowana. Nie mając nic do stracenia psiknąłem parę razy spray'em do czyszczenia gaźników.

Efekt - napięcia na przepływce wróciły do normy i samochód normalnie siię wkręca na obroty tak jak powinien.

Nie wiem czy efekt nie będzie krótkotrwały ale do stracenia nic nie było.

Pozdrawiam.

Bart.

No niestety u mnie przepływomierz był czysty, a problem występował...

Wiele wkładek przepływomierza wygląda identycznie, kwestia, czy mają taką samą charakterystykę.

Coś widocznie jest w temacie bo jak widać powyżej wkładka z N16 praktycznie śmiga i jest to sprawdzone.

A z tym innym numerem we wkładce z Micry to podobno jest taki trik producenta.

Facet mi powiedział że tylko były te dwie wkładki w benzynowych Nissanch - z czujnikiem i bez.

Różnica polegała tylko na obudowie przepływki i stąd inne numery przepływek.

Bosch się niby tym broni że wkładka jest kalibrowana razem z obudową.

Trochę to dziwne bo wg mnie obudowy produkują masowo i każda jest identyczna więc niby czym by się miały różnić?

Pytałem się tego gościa co mam z tym robić i zaproponował mi kupno zamiennika. Powiedział że zamienniki robi tylko China tyle że są zamienniki i zamienniki. Wszystkie zamienniki na Allegro które są niby Made in Germany, Usa itp. to jest China.

On ma jakis sprawdzony chiński zamiennik i poleca to bo wkłądkę Boscha tą z końcówką 060 też ma jak się ktoś uprze, kosztuje ponad 400 zeta ale nie polecał. Na 100 sprzedanych przepływek Boscha połowa wracała ostatnio do reklamacji...

Pozdrawiam.

Bart.

P.S.

Ostatnio wykręcałem wkładkę w moim TD i tam jest chyba końcówka 038 i ma całkiem inną wtyczkę niż benzyna. Taki mały niuans.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...