Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Piewsza długa trasa

Marek1957
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.05.2010 o 19:21, KERAM1957 napisał:

Dziś jechałem z Poznania do Szczecina = przepisowo bez szaleństw - 225 km 3gdziny 22minuty średnia 64km/h spalanie 5,6l/100km. dla mnie super

Korzystałeś z tempomatu? W weekend czeka mnie trasa ok.800 km i sprawdzę wynik.

W dniu 27.05.2010 o 20:48, Kasjer napisał:

Korzystałeś z tempomatu? W weekend czeka mnie trasa ok.800 km i sprawdzę wynik.

Na polskich drogach z tempomatem nie da się jeździć.

W dniu 29.05.2010 o 10:47, KERAM1957 napisał:

Jedyne miejsca w Polsce do jazdy z tempomatem to prawy pas autostrady. :rolleyes2:

W dniu 29.05.2010 o 10:47, KERAM1957 napisał:

Ja tam jeżdżę po PL z tempomatem. Wystarczy dłuższa prosta i trochę mniejszy ruch. Nie przesadzajmy, że tempomat to tylko po autostradzie czy ekspresowej. Jak jest po jakiejś miejscowości ograniczenie, schodzę do tej prędkości i tempomacik już działa - nie muszę kontrolować prędkości. To przeświadczenie o tym że tempomat to tylko na autostradzie to się od kierowców ciężarówek bierze :D

W dniu 29.05.2010 o 12:13, sceptyk napisał:

Jedyne miejsca w Polsce do jazdy z tempomatem to prawy pas autostrady. :rolleyes2:

A kto powiedział, że tempomat działa tylko przy prędkościach >120km/h? ;) Ja sobie często włączam przy 90-100 i jak trzeba wyprzedzić to depię gaz, a potem puszczam i znów wracam do zadanej prędkości. Jedno jest pewne - w korku nie ma zastosowania :D

Edytowane przez Peri Noid

I ja już po pierwszej trasce: ze Szczecina do Warszawy.

Odebrałem auto w Polmotorze i od razu w drogę. Bez szaleństw, bo docierając silnik - starałem się nie przekraczać 2,5 tys obr./min (za często :whistle: ) , na A2 tempomacik na 130 km/h.

Spalił 6.8 /100, więc przyzwoicie. Zobaczymy jak teraz będzie po Warszawie.

Edytowane przez Wujek Abdi

A u mnie 1.6 benzyna w mieście 8.8 ,na trasie 7.8 ,a najmniej spalanie było 7.4.Nie wiem za ciężką nogę mam.Wcześniej miałem opla astra 2 1.7dti.

Gość arlandia

Mój 1,5 dCi generalnie pali po mieście 7,5 - 7,9 a w trasie 5,0 - wielkości liczone od wlania pod korek - komputer kłamie trochę ponieważ dodaje od siebie :) około 0,5 litra. A podobno miał palić po mieście max 6 litrów. Mój poprzedni samochód Almera z takim samym silniekiem 1.5 dCi paliła po mieście max 6,5. Ciekawe czy spalenia będzie mniejsze - zbliżone do tego co napisali.

Pierwsza, jak na na mnie bardzo, długa trasa. Samochód ma przebieg 5.5 tyś. Trasa Bydgoszcz-Swarzędz (w Swarzędzu nocleg)-Warszawa-Bydgoszcz. Trochę jazdy po Bydgoszczy i Warszawie, reszta praktycznie trasa, w tym Września-Stryków autostrada. Na trasie Bydgoszcz-Swarzędz-Warszawa tylko ja, prawie bez bagażu. Warszawa-Bydgoszcz ja + pasażer i trochę bagażu. Temperatura na zewnątrz 16-20 stopni, prawie cały czas klimatyzacja włączona. Prędkość na trasie ok. 90, autostrada 100 (tempomat), tereny zabudowane ok. 60.

Komputer pokazał:

trasa 743 km

średnia prędkość 63km/h

zużycie paliwa 6,5l/100

Zmierzone zużycie (od korka do korka) 6,69l/100

Najważniejszy plus - wygodne fotele powodują zapewne, ży taka długa trasa nie męczy. Przy prędkościach, z jakimi jechałem samochód bardzo cichy. Ogólnie - bardzo przyjemna wyprawa. Coraz bardziej lubię ten samochód :rolleyes:

Edytowane przez Kasjer

U mnie w silniku 2.0 dCi spalanie początkowo wynosiło 10,4 ale po kilku tysiącach i długiej trasie z Gdańska do Krakowa spadło do 7,4l.

Aktualnie jazda mieszana i spalanie nadal 7,4l - wg mnie bardzo przyzwoite.

Poza tym jakie paliwo lejecie do diesla?

Pozdrawiam.

Gość arlandia
  W dniu 31.05.2010 o 22:22, kolbi napisał:

Poza tym jakie paliwo lejecie do diesla?

Pozdrawiam.

Ja leje do swojego tylko VP Shell i do mojego wczęśniejszego z silnikiem 1.5 dCi także, nigdy (będzie juz 7 lat) nie miałem problemów.

Edytowane przez arlandia