Gość Kasjer Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Dziś jechałem z Poznania do Szczecina = przepisowo bez szaleństw - 225 km 3gdziny 22minuty średnia 64km/h spalanie 5,6l/100km. dla mnie super Korzystałeś z tempomatu? W weekend czeka mnie trasa ok.800 km i sprawdzę wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1957 Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Korzystałeś z tempomatu? W weekend czeka mnie trasa ok.800 km i sprawdzę wynik. Na polskich drogach z tempomatem nie da się jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sceptyk Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Na polskich drogach z tempomatem nie da się jeździć. Jedyne miejsca w Polsce do jazdy z tempomatem to prawy pas autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Na polskich drogach z tempomatem nie da się jeździć. Ja tam jeżdżę po PL z tempomatem. Wystarczy dłuższa prosta i trochę mniejszy ruch. Nie przesadzajmy, że tempomat to tylko po autostradzie czy ekspresowej. Jak jest po jakiejś miejscowości ograniczenie, schodzę do tej prędkości i tempomacik już działa - nie muszę kontrolować prędkości. To przeświadczenie o tym że tempomat to tylko na autostradzie to się od kierowców ciężarówek bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perinoid Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 (edytowane) Jedyne miejsca w Polsce do jazdy z tempomatem to prawy pas autostrady. A kto powiedział, że tempomat działa tylko przy prędkościach >120km/h? Ja sobie często włączam przy 90-100 i jak trzeba wyprzedzić to depię gaz, a potem puszczam i znów wracam do zadanej prędkości. Jedno jest pewne - w korku nie ma zastosowania Edytowane 30 Maja 2010 przez Peri Noid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek abdi Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 (edytowane) I ja już po pierwszej trasce: ze Szczecina do Warszawy. Odebrałem auto w Polmotorze i od razu w drogę. Bez szaleństw, bo docierając silnik - starałem się nie przekraczać 2,5 tys obr./min (za często ) , na A2 tempomacik na 130 km/h. Spalił 6.8 /100, więc przyzwoicie. Zobaczymy jak teraz będzie po Warszawie. Edytowane 30 Maja 2010 przez Wujek Abdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson3231 Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 A u mnie 1.6 benzyna w mieście 8.8 ,na trasie 7.8 ,a najmniej spalanie było 7.4.Nie wiem za ciężką nogę mam.Wcześniej miałem opla astra 2 1.7dti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arlandia Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Mój 1,5 dCi generalnie pali po mieście 7,5 - 7,9 a w trasie 5,0 - wielkości liczone od wlania pod korek - komputer kłamie trochę ponieważ dodaje od siebie około 0,5 litra. A podobno miał palić po mieście max 6 litrów. Mój poprzedni samochód Almera z takim samym silniekiem 1.5 dCi paliła po mieście max 6,5. Ciekawe czy spalenia będzie mniejsze - zbliżone do tego co napisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasjer Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 (edytowane) Pierwsza, jak na na mnie bardzo, długa trasa. Samochód ma przebieg 5.5 tyś. Trasa Bydgoszcz-Swarzędz (w Swarzędzu nocleg)-Warszawa-Bydgoszcz. Trochę jazdy po Bydgoszczy i Warszawie, reszta praktycznie trasa, w tym Września-Stryków autostrada. Na trasie Bydgoszcz-Swarzędz-Warszawa tylko ja, prawie bez bagażu. Warszawa-Bydgoszcz ja + pasażer i trochę bagażu. Temperatura na zewnątrz 16-20 stopni, prawie cały czas klimatyzacja włączona. Prędkość na trasie ok. 90, autostrada 100 (tempomat), tereny zabudowane ok. 60. Komputer pokazał: trasa 743 km średnia prędkość 63km/h zużycie paliwa 6,5l/100 Zmierzone zużycie (od korka do korka) 6,69l/100 Najważniejszy plus - wygodne fotele powodują zapewne, ży taka długa trasa nie męczy. Przy prędkościach, z jakimi jechałem samochód bardzo cichy. Ogólnie - bardzo przyjemna wyprawa. Coraz bardziej lubię ten samochód Edytowane 31 Maja 2010 przez Kasjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kolbi Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 U mnie w silniku 2.0 dCi spalanie początkowo wynosiło 10,4 ale po kilku tysiącach i długiej trasie z Gdańska do Krakowa spadło do 7,4l. Aktualnie jazda mieszana i spalanie nadal 7,4l - wg mnie bardzo przyzwoite. Poza tym jakie paliwo lejecie do diesla? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arlandia Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Poza tym jakie paliwo lejecie do diesla? Pozdrawiam. Ja leje do swojego tylko VP Shell i do mojego wczęśniejszego z silnikiem 1.5 dCi także, nigdy (będzie juz 7 lat) nie miałem problemów. Edytowane 1 Czerwca 2010 przez arlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi