Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak często zmieniacie/naprawiacie wahacze

Gość tomaso68

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomaso68

Mam Sentre (czyli blizniaczke Almery sedan N16) z 2000. Po 8 latach wymienialem oba wahacze (przód), rok pozniej jeden, a teraz mowia mi, ze kolejny do wymiany. To normalne czy po prostu mam pecha a moze to juz starosc samochodu i jakies inne elementy to powoduja (amortyzatory?)

tomaso

A co jest powodem wymiany wahaczy?

Bo mi (w N15) kiedyś w ASO tez chili wymienac wahacz za 1200zł chociaż wystarczyło wymienc sworzeń za cos ok 100zł

Mam Sentre (czyli blizniaczke Almery sedan N16) z 2000. Po 8 latach wymienialem oba wahacze (przód), rok pozniej jeden, a teraz mowia mi, ze kolejny do wymiany. To normalne czy po prostu mam pecha a moze to juz starosc samochodu i jakies inne elementy to powoduja (amortyzatory?)

tomaso

ja mam almerkę z końca 2001r. przebieg 96tys. ani razu nie były wieminiane.

Wymieniałem lewy wahacz ale tylko dlatego, że tulej była wyrobiona i trochę stukało. Nie opłacało się wymieniać jej samej więc wolałem dołożyć i nowy wahacz załozyć.

• 2 tygodnie później...

Mam n16 2000r 171kkm Nic w zawieszeniu nie robilem (ja zrobilem 40tys i jak kupilem to tylko amortyzator 1 byl uszkodzony, ale to wina raczej drog) i wydaje mi sie ze reszta jest oryginalna

• 2 miesiące temu...

Pozwolę się dołączyć do tematu.

Diagnosta stwierdził u mnie, że lewy sworzeń wahacza jest tak zużyty, że wymaga natychmiastowej wymiany.

Zaczynam się zastanawiać jak zorganizować naprawę.

Z tego co dopytałem się u diagnosty, sworzeń wymienia się trudno bo jest nitowany i zaspawany, więc do wykonania tylko w solidnym warsztacie.

Więc skłaniam się do zakupu i wymiany wahacza, teraz zastanawiam się jakiej marki wahacz zakupić i czy taka wymiana wymaga jakiś specjalnych umiejętności, czy jest do ogarnięcia we własnym zakresie. Proszę o sugestie.

popzdr

ja tez jezdze na oryginalnych, 94k przebiegu, i na razie zadnych luzow ani stukow.

Firmy Ci zadnej nie polece niestety, a co do wymiany to generalnie jest nietrudna jesli masz odpowiednie klucze, troche sprytu i na pewno jakis kanal to dobre udogodnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...