Gość daras46 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Witam Mam pewien uciazliwy problem z podswietlaniem zegaro. Glownie to chodzi o obrotomierz. Zmienilem cale podswietlenie na LEDy i tu zaczyna sie problem jak wlaczam swiatla podswietlaja mi sie zegary procz polowy obrotomierza. Po odpaleniu auta i wylaczeniu swiatel zapala sie zagubiona dioda. Zmienilem na zwykla zarowke i dziala poprawnie wszystko. Diody przekladalem i caly czas to samo. Nawet zmienialem te zaczepy plastikowe i zonk. Czy ktos sie spotkal z czyms takim juz? Licze na pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 a próbowałeś ją przekręcić o 180st w gnieździe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daras46 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 hm.. probowalem ale zadnej reakcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 hmmm bo to diody czyli kierunek jest ważny, tak mi się wydaje w końcu na żarówkach jest gitt, może jakaś inna blokuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daras46 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Nie mam pojecia.. wyjalem juz wszystkie inne i zostawilem tylke te jedna ale dalej to samo.. ale troche slabo wyglada wszystko podswietlone na bialo a pol obrotomierza na "zolto" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 też myślałem o diodach a le wybrałem żarówki i kapturki czerwone, pozatym przy diodach chyba ściemnianie nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daras46 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Tez slyszalem ze nie dziala ale u mnie o dziwo sciemnia sie.. A i dioda zaczela juz normalnie swiecic.. nie wiem jak to sie stalo ale jednak... A efekt o niebo lepszy od zwyklych zarowek. W sumie wyglada troche jak w golfie IV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Diody nie mają totalnie nic wspólnego z żarówkami. Diody najczęściej pracują przy napięciu 1.5-2.5V, aczkolwiek zdarzają się czasami diody, które mają wbudowany rezystor i mogą pracować przy +12V (właśnie takie do samochodów). Dla diod ważna jest polaryzacja, a więc należy (+) zasilania podłączyć do (+) diody i analogicznie (-) zasilania podłączyć do (-) diody. Podłączenie odwrotnie powoduje wejścia diody w stan odcięcia (blokowania). W takim stanie dioda nie przewodzi prądu i stąd może być taki efekt, że część segmentu nie świeci. Cieszy fakt, że już działa. Co do gniazd, to czasami mimo wkręcenia w nie żarówki nie działa, bo dobrze nie styka. Dobrze jest też przez włożeniem wyczyścić nóżki diody (żarówki) oraz jak jest taka możliwość gniazdo z zanieczyszczeń i śniedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.