Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sprężyny IRONMAN +2"

Gość sura
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro są dostępne sprężyny IRONMAN +2" po ok 500zł.

Myślę, że to niedrogo w stosunku do ceny sprężyn seryjnych.

Zastanawiam się nad ich kupnem tylko rodzi się jedno pytanie:

czy nie pociągnie to za sobą konieczności dalszego modyfikowania

np. długości wału napędowego(amorki mam juz i tak wytluczone wiec ich nie szkoda, wymiana niedługo)

Przód myślę załatwić regulacją drążków.

• 3 tygodnie później...

Zamontowałem toto i buda stoi jak stała. Więc albo wcześniej miałem już dłuższe sprężyny albo te wcale nie są +2 cale.

W każdym razie i tak są tańsze niż "seryjne" ze sklepu :)

Gość terranosaur

powiem tak: te springi to reklama wiadomo ze tak sie nie podnosi auta, wazniejszy wedlog mnie jest lift budy.

jednak nie oszukujmy sie w 90 % te zabiegi maja na celu polepszenie samopoczucia posiadacza oraz polepszenie doznań wizualnych TYLKO. a nie faktycznych mozliwosci przeprawowych

Gość terranosaur

Czyli sugerujesz, że wszystkie graty liftowe są do d**y? :)

jasne ze nie, jednak sprezyn za 5 stow w zyciu bym nie kupil i to nie dlatego ze sa one drogie ale dlatego ze za te pieniadze sie rozczarujecie a buda bedzie stala jak dawniej :D (jak to ktos juz napisal)

porownywalem terrano na tych sprezynach z moim kiedy mialem wkrecone gumy po dwie na strone i moj stal tak samo jak ni lepiej niz ten na tych legendarnych springach,

co do sprezyn podobne wymiary maja sprezyny od skody kombi a dotego sa dluzsze maja 45cm standardowe 41cm

myslalem kiedys o ich zakupie 30 zeta nowa za sztuke na ALLEDROGO

ps wszystko jednak zalezy od tego czy chcemy :

zeby auto ladnie wygladalo( zwykly lift budy za grosze)

zeby sie idealnie sprawdzalo w terenie i nie koniecznie slicznie wygladalo(koszty zwieszenie sa bardzo wysokie)

Springi i tak miałem do wymiany a zakup Ironmana okazał się tańszy niż "seryjnych". Faktem jest, że auto jest

twardsze ale to pewnie zasługa po prostu nowych sprężyn. Co do springów od oktavii, długość długością ale jest też jeszcze

nośność. Octavka jest chyba trochę lżejsza niż terrano. Chyba łatwo sobie wyobrazić co się będzie działo na dłuższych i bardziej miękkich sprężyach ;)

• 1 rok później...

Springi i tak miałem do wymiany a zakup Ironmana okazał się tańszy niż "seryjnych". Faktem jest, że auto jest

twardsze ale to pewnie zasługa po prostu nowych sprężyn. Co do springów od oktavii, długość długością ale jest też jeszcze

nośność. Octavka jest chyba trochę lżejsza niż terrano. Chyba łatwo sobie wyobrazić co się będzie działo na dłuższych i bardziej miękkich sprężyach ;)

właśnie zamontowałem cały zestaw ironmana: sprężyny, amory i drążki skrętne.

Przestroga dla osób, które będą robiły to samo. Efekt jest super, jest sztywniejszy, wyżej autko stoi, ale nie wytrzymują fabryczne mocowania drążków, te do regulacji i przykręcane do wahacza. Twarda stal poprostu ścina frezy.

Podczas testów w ciężkim terenie miałem przykrą niespodziankę. Poleciały frezy, auto poszło w dół, pogięte błotniki, lekko przycięte simexy itd.

Radzę zaopatrzyć się odrazu w nowe mocowania w celu uniknięcia...lawety:) bo wstyd:)

• Upvote 1

powiem tak: te springi to reklama wiadomo ze tak sie nie podnosi auta, wazniejszy wedlog mnie jest lift budy.

jednak nie oszukujmy sie w 90 % te zabiegi maja na celu polepszenie samopoczucia posiadacza oraz polepszenie doznań wizualnych TYLKO. a nie faktycznych mozliwosci przeprawowych

No coś Ty, ja mam z tyłu sprężyny Lovells (twarde) i tył poszedł wyraźnie w górę :)

Pzdr.

p_18

No coś Ty, ja mam z tyłu sprężyny Lovells (twarde) i tył poszedł wyraźnie w górę :)

Pzdr.

p_18

sprężyny są spoko ale jak pisałem chodzi o drążki skrętne. Wielokliny w mocowaniach są z wiekiem wyrobione i nie wytrzymują po zamontowaniu drążków.

Zrobili mi wszystkie 4 mocowania w pewnej firmie ślusarskiej, która specjalizuje się w takich tematach. Mają fachowców, do których przychodzi dużo rolników z kołami zębatymi itd. Zaniosłem stare, a po dwóch dniach odebrałem nowe wzmocnione z bardzo dobrej stali.

post-39107-0-57473200-1315815331_thumb.jpg

Edytowane przez zakula81