snikers77 Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Kupilem preparat do czyszczenia klimatyzacji,i chce to prawidlowo przeprowadzic.Wdedlu instrukcji trzeba wyciagnac filtr klimatyzacji wiec rozebralem schowek w srodku kabiny od strony pasazera i wyjalem filtr kabinowy.Zaraz za filtrem znajduje sie nagrzewnica i zastanawiam sie gdzie mam dobrze wprowadzic rurke od preparatu do czyszeczenia.Po nizej zalaczam zdjecie preparatu i prosze o jakas podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 psikasz tam gdzie był filtr i zamykasz klapką od filtra, wprowadzasz wężyk jak najdalej we wszystkie nawiewy i też psikasz, następnie przekręcasz pokrętło na nawiewy, czyli na maxa w drugą stronę niż na szybę, odpalasz silnik wentylator na max i niech tak sobie pochodzi, parę minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 To nie jest nagrzewnica a parownik z klimatyzacji i właśnie w głównej mierze trzeba go spryskać preparatem. Jak będziesz walić w środkowe otwory to wyjmij radio Chyba że zamierzasz kupić nowe i na tym ci już wcale nie zależy i możesz je zalać. Dobrze jest też przeczyścić i potem wpuścić piany w wężyk odprowadzający skropliny. Jego wylot znajduje się w ścianie grodziowej pod maską tak na wysokości właśnie parownika. Nie zapomnij zmienić filtra. Inaczej cała akcja nie ma sensu. Ja osobiście spryskałem jedynie komorę filtra i ujście skroplin i nic mi tam nie zajeżdża. Ważne aby klimę wyłączać jak się da kilka z minutę przed wyjściem z samochodu aby ciepłe powietrze przewiało filtr. Nie łapie on wtedy wilgoci i nie wali pieczarami potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Coś takiego kiedyś napisałem: "Z kilku środków czyszczących które używałem zdecydowanie mogę polecić CRC AIRCO CLEANER: http://allegro.pl/item1044256572_odgrzybiacz_klimatyzacji_crc_airco_cleaner_serwis.html Bardzo skuteczny, zapach dość przyjemny, bardzo dobry aplikator, starcza na 2 razy. Pakujesz wężyk na całą długość w każdy wywietrznik po kolei, naciskasz i wysuwasz waląc pianę (uwaga w okolicach radia). Oczywiście komora filtra kabinowego i wloty powietrza z zewnątrz oraz rurka skraplacza - tam skąd kapie woda przy pracującej klimie. Jest trochę zabawy, ale efekt murowany. WAŻNE: W P11 ciężko jest włożyć wężyk w otwór przez który zasysane jest powietrze z zewnątrz, ale trzeba ten kanał też cały spsikać - nie tylko do kratki na podszybiu." W innych samochodach filtr kabinowy jest często w podszybiu, więc po jego wyjęciu jest dostęp do całego kanału wlotowego. W Primerach niestety jest niżej dlatego istotne jest wrpowadzenie piany przez zewnętrzny otwór wlotowy w celu zdezynfekowania kanału przed filtrem. Oczywiście wtedy, kiedy filtr jest wyjęty, bo inaczej go zamoczysz. Szukaj otworu wlotowego w podszybiu przed pasażerem. Przyda się dobra latarka. I nie polecam filtrów węglowych. Zdecydowanie szybciej zaczyna wtedy śmierdzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snikers77 Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Dzieki wszystkim za podpowiedzi,pozdrawiam :0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.