Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[k11] Głośniki i radio

Gość Scoodi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie. Jakie seryjne głośniki są "Mikrze"? Planuję kupić radio, lecz nie wiem jakie, a nie mam zamiaru inwestować w głośniki. Jakie radio polecalibyście do seryjnych głośników w miarę przystępnej cenie?

Z góry dziękuję

Pozdrawia

Ja mam blaupunkta + jakieś syczki w słupkach, wygląda mi to wszystko na oryginalne i z tego co słyszałem własnie blaupnkty były seryjnie. Powiem Ci że jakość dźwięku jest zadowalająca jak dla mnie, bas jest, zniekształceń do połowy skali (juz jest dosyc głośno ;) ) też brak. A głośniczki zasila radio marki JVC takie jak w linku

http://www.allegro.pl/item1041406145_nowe_jvc_kd_r301_ideal_paragon_gwarancja.html

Oczywiście nie wykorzystuje w pełni jego możliwości, bo skala jest do 60 ;D ale ustawiłem na LOW POWER (skala tylko do 30) czyli własnie ta połowa o której mowa wyżej.

Gość michas1987

Powiem ci tak,szwagier siedzi w tych rzeczach i ma alpine,ale drogi zawaliscie jest,mi polecil bardzo dobre radio,Kenwood,mam do tego glosniki dark blue heelix,blaupunkt to nedza

Gość Piotrek83_wawa

Witam

Ja właśnie przechodziłem przez to samo 4tyg temu.

Seryjnie miałem głośniki BLAUPUNKT 16cm.

Kupiłem zestawik: radyjko - Pionner DEH 1220 MP ----> http://www.roadradio.com/files/products/6260/large_deh-1220mp.jpg (300zł w Saturnie)

głośniki - PIONNER TS-G1302i -----> http://i00.twenga.com/cars-motorbikes/car-speakers/pioneer-ts-g1302i-p_531962vb.png

(dwudrożne, 13cm moc szczytowa 130W - 100zł w saturnie )

Problem był mały z dystansami, nie mogłem znaleźć odpowiednich, zdenerwowałem się, pokombinowałem troszkę.. i sam je zrobiłem, takie amatorskie. Wykorzystałem obręcze od starych głośników, wyciąłem środki i wkręciłem jedne w drugie.. :)

Siedzi sztywno, nie wibruje, jak narazie jest ok

glsoniki.jpg

Polecam zarówno radyjko jak i głośniki, myslę że za te pieniądze to dobry wybór, teraz planuje dokupić jeszcze dwa głośniki na tył..

Pozdrawiam!

Gość Ostry-90

No to i ja opiszę swój sprzęt, który wsadziłem w moją Micrunię (którą mam dopiero nie całe 2 tyg.) tydzień temu ;)

Radio i subwoofer aktywny pochodzą z mojego poprzedniego samochodu...

Radio marki Alpine, dość stary model CDE-9871RR jednak daje radę ;)

alpine%20CDE-9871RR.jpg

Subwoofer firmy Dibeisi http://www.soundpol.pl/product_info.php?cPath=72&products_id=2128

(niezbyt polecanej przez różne osoby) jednak on też daje radę i gra naprawdę ładnie jak na pieniądze które

na niego wydałem (100zł) :)

No i dokonałem zakupu głośników na przód... Zdecydowany byłem zestaw z tweeterami oraz zwrotnicami.

Znajomy brata polecił mi głośniki izraelskiej firmy Morel, które to jakością przewyższają wszystkie

Alpine'y, Hertze itd itp. Więc za radą tego znajomego kupiłem u niego coś takiego:

http://teleradioman.pl/product_info.php?products_id=270 za cenę 400zł (nie mam pojęcia czemu

na stronie jest taka wysoka cena). Grają one naprawdę dobrze, jednak brakuje mocy na bardzo wysokiej

głośności i całość delikatnie "trzeszczy". Jestem pewien że to wina ograniczającego je radia, któremu to przydałby się

wzmacniacz, o czym wspominał także sprzedawca... Przy montażu głośników zastosowałem dystanse własnej roboty:

th_DSC_0018.jpg

Wyciąłem je z zakupionej płyty drewnianej o grubości 2cm, delikatnie zeszlifowałem krawędzie i wywiericiłem

otwory pasujące pod głośniki :)

Całość gra dość dobrze, moje wymagania są dość wysokie, jednak ten zestaw spełnia je bardzo dobrze, basy są mocne,

wysokie tony nie przeszkadzają i nie "syczą" aż tak bardzo jak w innych zestawach. Jednak... Brak wzmacniacza

jest czasami odczuwalny i jak tylko uzbieram jakąś większą sumkę (jestem maturzystą:P) to w planach jest zakup właśnie

tego sprzętu by poprawić osiągi całego zestawu. ;)

Pozdro i życzę dobrego wyboru zestawu grającego :)

(...) myslę że za te pieniądze to dobry wybór, teraz planuje dokupić jeszcze dwa głośniki na tył..

Hmm... Taka moja sugestia... Nie sądzisz że głośniki zamontowane w RUCHOMEJ półce z tyłu w Micrze

będą wibrowały razem z całą półką i efekt będzie delikatnie mówiąc "średni" ? ;)

Gość Piotrek83_wawa

Witaj

Fajny zestawik opisałeś, jak wybierałem swoje radyjko to podbny, albo ten sam nawet Alpine był do kupienia.

Hmm... Taka moja sugestia... Nie sądzisz że głośniki zamontowane w RUCHOMEJ półce z tyłu w Micrze

będą wibrowały razem z całą półką i efekt będzie delikatnie mówiąc "średni" ? ;)[/size]

Masz rację, półka w Micrze , przynajmniej mojej jest bardzo niestabilna... myslałem o tym aby wpasowac głośniczki, 13tki albo 10tki nawet gdzieś z boku na tyle, trochę roboty będzie ale powinno się udać. :)

Gość Ostry-90

Masz rację, półka w Micrze , przynajmniej mojej jest bardzo niestabilna... myslałem o tym aby wpasowac głośniczki, 13tki albo 10tki nawet gdzieś z boku na tyle, trochę roboty będzie ale powinno się udać. :)

Jeśli masz na tyle samozaparcia żeby "rzeźbić" w plastiku i kombinować z dopasowaniem głośników, poprowadzeniem kabli itd. to czemu nie ;) mogę tylko w takiej sytuacji życzyć powodzenia i czekać na relację z prac na forum :P

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...