Gość Mar3ko Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Podejrzewam Januszu, że większość tych którzy mają przyciemnione szyby (tak jak również u mnie) zrobili to ze względów estetycznych dla siebie. Mi QQ z przyciemnionymi szybami po prostu wydaje się ładniejszy i tyle. Nie mam żadnych argumentów aby przydało się to do czegoś innego. No może kratki nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 ok, argument o komforcie dzieci na tylnych siedzeniach jako_tako się broni. Nie bardzo mogę się natomiast zgodzić, że będzie chłodniej przy przyciemnanionych tylnych szybach. To że w paśmie widzialnym absorbują część energii nie oznacza że w podczerwieni też. Ale przyjmijmy że też. Absorbcja energii oznacza, że się nagrzewają i oddają "swoje ciepło" do otoczenia, a więc do wnętrza także.. 1. podczas postoju na słońcu nagrzewa się całe auto i tak na moje wyczucie nawet jeśli z powodu przyciemnionych szyb trochę mniej to będzie to różnica 0.1-0.3 stopnia a więc nie odczuwalna dla organizmu. Następuje cyrkulacja wewnątrz, dach, itp 2. podczas jazdy głowny czynnik wpływający na temperaturę to powietrze które wpada do kabiny, ogrzewanie, klima itp. jp Panie Januszu skoro komfort dzieci na tylnych siedzeniach według Pana jako tako się broni przy przyciemnionych szybach, to wnioskuję, że musi być jakiś czynnik który na to docelowo wpływa, prawda Nie jestem specjalistą w sprawach przenikania promieni UV do wnętrza poprzez przyciemnione szyby, ale każdy kto ma przyciemnione tylne szyby może zrobić prosty test. Siadając w upalny dzień od strony słońca przy szybie przyciemnionej, a potem przy nie przyciemnionej i odpowiedz ma gotową czy jednak przyciemnienie szyb ma wpływ na nagrzewanie się wnętrza. Poniżej dodatkowo przesyłam link do jednej zaznaczam z wielu stron gdzie głos zabierają specjaliści w branży... http://www.carsolar.com.pl/?link=foliowe Ale tak jak napisałem już wcześniej i przyznaję się, że ja się na tym zbytnio nie znam więc proszę nie atakować mojej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Panie Januszu skoro komfort dzieci na tylnych siedzeniach według Pana jako tako się broni przy przyciemnionych szybach, to wnioskuję, że musi być jakiś czynnik który na to docelowo wpływa, prawda Nie jestem specjalistą w sprawach przenikania promieni UV do wnętrza poprzez przyciemnione szyby, ale każdy kto ma przyciemnione tylne szyby może zrobić prosty test. Siadając w upalny dzień od strony słońca przy szybie przyciemnionej, a potem przy nie przyciemnionej i odpowiedz ma gotową czy jednak przyciemnienie szyb ma wpływ na nagrzewanie się wnętrza. Poniżej dodatkowo przesyłam link do jednej zaznaczam z wielu stron gdzie głos zabierają specjaliści w branży... http://www.carsolar.com.pl/?link=foliowe Ale tak jak napisałem już wcześniej i przyznaję się, że ja się na tym zbytnio nie znam więc proszę nie atakować mojej wypowiedzi Zaciekawiłeś mnie. Nie było moją intencją atakowanie kogokolwiek i jakiejkolwiek wypowiedzi. Po prostu wypowiadałem moje opinie na ten temat. Mam zaciemnione szyby i poza (dla mnie wątpliwym, ale to rzecz gustu)wrażeniem estetycznym nie widzę sensu tego "wynalazku" No, może jestem gruboskórny. W którym miejscu, w jakich słowach, dopatrzyłeś sie ataku na Twoją wypowiedź ??? jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Zaciekawiłeś mnie. Nie było moją intencją atakowanie kogokolwiek i jakiejkolwiek wypowiedzi. Po prostu wypowiadałem moje opinie na ten temat. Mam zaciemnione szyby i poza (dla mnie wątpliwym, ale to rzecz gustu)wrażeniem estetycznym nie widzę sensu tego "wynalazku" No, może jestem gruboskórny. W którym miejscu, w jakich słowach, dopatrzyłeś sie ataku na Twoją wypowiedź ??? jp Napisałem tak tylko ogólnie i na wszelki wypadek bo tak jak napisałem nie do końca się na tym znam, chodziło mi głównie o ilość przenikania promieni UV przez przyciemnione i nie przyciemnione szyby... Tak jeszcze przy okazji zgłębienia się głębiej w temat info dla osób które są jeszcze przed przyciemnieniem szyb to na rynku są podobno dostępne folie które redukują w znacznym stopniu przenikanie promieni UV, tylko cena pewnie jest dużo wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Napisałem tak tylko ogólnie i na wszelki wypadek bo tak jak napisałem nie do końca się na tym znam, chodziło mi głównie o ilość przenikania promieni UV przez przyciemnione i nie przyciemnione szyby... Tak jeszcze przy okazji zgłębienia się głębiej w temat info dla osób które są jeszcze przed przyciemnieniem szyb to na rynku są podobno dostępne folie które redukują w znacznym stopniu przenikanie promieni UV, tylko cena pewnie jest dużo wyższa "Promienie" UV to zakres który powoduje tak pożądaną przez (nie tylko) kobiety opaleniznę. Ten zakres fal nie przechodzi przez szyby zwykłe, częsciowo przechodzi przez specjalne (kwarcowe). Nie trzeba przyciemniać aby się go pozbyć (przez szybę nie da się uzyskać opalenizny). Nie ma ten zakres fal nic wspólnego z nagrzewaniem, nagrzewanie to promieniowanie podczerwone. jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 (edytowane) "Promienie" UV to zakres który powoduje tak pożądaną przez (nie tylko) kobiety opaleniznę. Ten zakres fal nie przechodzi przez szyby zwykłe, częsciowo przechodzi przez specjalne (kwarcowe). Nie trzeba przyciemniać aby się go pozbyć (przez szybę nie da się uzyskać opalenizny). Nie ma ten zakres fal nic wspólnego z nagrzewaniem, nagrzewanie to promieniowanie podczerwone. jp Co do promieni UV to nie mogę się z Panem zgodzić, ponieważ rozróżniamy trzy rodzaje promieniowania UV czyli: UVC ( te akurat nie docierają do powierzchni ziemii ) UVB ( jest to 5% promienii docierających do ziemii, które akurat zgodnie z tym co Pan napisał nie przenikają przez szyby ) UVA ( tutaj mamy pozostałe 95% promienii przenikających do powierzchni ziemii, i te promienie właśnie przenikają przez szyby zarównio w domu jak i w samochodzie i są przyczyną starzenia się skóry jak zmian nowotworowych skóry jak i blaknięcia tapicerki czy plastików we wnętrzu auta ) poniżej link do strony która szczegółowo opisuje te zalezności i nie jest to strona producenta folii do przyciemniania szyb: http://mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=906 Natomiast jeżeli chodzi o promieniowanie podczerwone to ma Pan w 100% rację, że to one jestnodpowiedzialne za przenikanie ciepła do wnętrza auta. Po przeanalizowaniu tematu w necie muszę też po części przyznać Panu rację jeżeli chodzi o przyciemnianie szyb, bo faktycznie nie wszystkie rodzaje folii okiennych mają właściwości odbijające promienie podczerwone tzw IR, które mogą skutecznie zmniejszyć nagrzewnie się wnętrza auta. Jeszcze tak przy okazji pytanie do znawców tematu: Czy szyby przyciemnione ( przydymione fabrycznie np tak jak w QQ, nie chodzi mi o tzw zielone czy fioletowe, które są już w standarcie we wszystkich autach ) mają jakiekolwiek właściwości w redukcji promieni UV jak i promieni podczerwonych IR ? Edytowane 22 Listopada 2010 przez tomi-ei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janusz-pawlak Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 (edytowane) Co do promieni UV to nie mogę się z Panem zgodzić, ponieważ rozróżniamy trzy rodzaje promieniowania UV czyli: UVC ( te akurat nie docierają do powierzchni ziemii ) UVB ( jest to 5% promienii docierających do ziemii, które akurat zgodnie z tym co Pan napisał nie przenikają przez szyby ) UVA ( tutaj mamy pozostałe 95% promienii przenikających do powierzchni ziemii, i te promienie właśnie przenikają przez szyby zarównio w domu jak i w samochodzie i są przyczyną starzenia się skóry jak zmian nowotworowych skóry jak i blaknięcia tapicerki czy plastików we wnętrzu auta ) poniżej link do strony która szczegółowo opisuje te zalezności i nie jest to strona producenta folii do przyciemniania szyb: http://mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=906 Natomiast jeżeli chodzi o promieniowanie podczerwone to ma Pan w 100% rację, że to one jestnodpowiedzialne za przenikanie ciepła do wnętrza auta. Po przeanalizowaniu tematu w necie muszę też po części przyznać Panu rację jeżeli chodzi o przyciemnianie szyb, bo faktycznie nie wszystkie rodzaje folii okiennych mają właściwości odbijające promienie podczerwone tzw IR, które mogą skutecznie zmniejszyć nagrzewnie się wnętrza auta. Jeszcze tak przy okazji pytanie do znawców tematu: Czy szyby przyciemnione ( przydymione fabrycznie np tak jak w QQ, nie chodzi mi o tzw zielone czy fioletowe, które są już w standarcie we wszystkich autach ) mają jakiekolwiek właściwości w redukcji promieni UV jak i promieni podczerwonych IR ? Kończąc temat (jednak)poboczny zakresu UV jedynie co mogę powiedzieć to to że po przeczytaniu powyższego linka stwierdziłem że widocznie "niezbyt uważałem" na owej lekcji. Jednakże wpisałem na Google hasło absorbcja promieniowania UVi pierwsze co się pokazało to http://www.kof.zcu.cz/ak/veletrhy/1/turlo.html więc albo mój wykładowca był niedoinformowany albo wiedza "tych od kosmetyków" jest "dogłębniejsza". Jakby dalej nie penetrować tematu to jestem nadal zdania że przyciemnianie szyb nie ma żadnego utylitarnego sensu (nawet gdyby zmiejszało temperaturę wewnątrz o 0.1 - 0.3 (tak oceniam)stopnia) z wyjątkiem zwiększenia komfortu (dzieci, oślepianie słońcem) na tylnych siedzeniach oraz ewentualnych dodatnich odczuć estetycznych. I to byłoby na tyle. jp Edytowane 22 Listopada 2010 przez janusz-pawlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 No to zrobiliśmy z Panem Januszem mały uniwersytecki wykład z tematu: "Przenikanie promieni...." Ale muszę przyznać, że sam przez to uzyskałem kilka ciekawych informacji w tej materii, i po to właściwie jest to forum. Mam nadzieję, że także inni forumowicze skorzystają z tego tematu z podobnym pozytywnym odczuciem... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mar3ko Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Powiem Wam, że zacząłem się śmiać na całego, bo temat zaczął się od przyciemniania szyb, a skończył na polemice docierania promieni UV do ziemi Ale ogólnie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Powiem Wam, że zacząłem się śmiać na całego, bo temat zaczął się od przyciemniania szyb, a skończył na polemice docierania promieni UV do ziemi Ale ogólnie ciekawie ale jakiś zwiazek ma :-) a dodatkowo forum ozywia się :-) ja jestem zwolennikiem ciemnych szybek - to jedna z niewielu rzeczy apropo samochodu gdzie Żona sie ze mna zgadza pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi-ei Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 (edytowane) Powiem Wam, że zacząłem się śmiać na całego, bo temat zaczął się od przyciemniania szyb, a skończył na polemice docierania promieni UV do ziemi Ale ogólnie ciekawie dobrze chociaż, że krążyliśmy w obębie tematu bo ehhh wystrzeliłby nasze wypociny w kosmos a ogólnie cieszy, że ostatecznie jednak było ciekawie ______________________________ :) ^^ehhh^^ Edytowane 23 Listopada 2010 przez ^^ehhh^^ :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegit Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Przyciemnianie...w taki sposób. http://cgi.ebay.com/Nissan-Qashqai-5dr-07-CAR-SUN-SHADES-BLINDS-TINT-/180434227427?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2a02b7d0e3#ht_5192wt_967 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mar3ko Opublikowano 25 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Przyciemnianie...w taki sposób. http://cgi.ebay.com/Nissan-Qashqai-5dr-07-CAR-SUN-SHADES-BLINDS-TINT-/180434227427?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item2a02b7d0e3#ht_5192wt_967 W dzień muchy nie wpadną do auta, a w ciepłą noc komary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 To moze ja w druga strone , a jak sprawa wyglada jesli chodzi o sciagniecie folii , czy ktos cos wie lub ma praktyke . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^^ehhh^^ Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 To moze ja w druga strone , a jak sprawa wyglada jesli chodzi o sciagniecie folii , czy ktos cos wie lub ma praktyke . zerwać - a resztki kleju wytrzeć robi się to raz dwa i gotowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 zerwać - a resztki kleju wytrzeć robi się to raz dwa i gotowe:) No tak , bardziej mam obawy o szybe tylna i ogrzewanie , a raczej przerwanie sciezki i brak ogrzewania ;)Pojutrze najprawdopodobniej kupie upatrzone autko , zona chce zostawic ciemna folie na szybach ja jeszcze sie zastanawiam . Ale wracajac do samego oklejania - na szybach bocznych , jak sie uchyli okno zostaje nie doklejony margines (to co chowa sie w uszczelce) , czy Wy tez tak macie , czy ten co oklejał nie miał głowy do tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelsti Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 No tak , bardziej mam obawy o szybe tylna i ogrzewanie , a raczej przerwanie sciezki i brak ogrzewania ;)Pojutrze najprawdopodobniej kupie upatrzone autko , zona chce zostawic ciemna folie na szybach ja jeszcze sie zastanawiam . Ale wracajac do samego oklejania - na szybach bocznych , jak sie uchyli okno zostaje nie doklejony margines (to co chowa sie w uszczelce) , czy Wy tez tak macie , czy ten co oklejał nie miał głowy do tego ? z tego co wiem a nie wiem za wiele to tak raczej powinno być, ciemne szyby są naprawdę przydatne to już nie te czasy gdzie autem z czarnymi szybami jeździli tylko gangsterzy, fakt że super by było jak by szyby były fabrycznie już przyciemnione ale jeśli ktoś dobrze okleił szyby to folia też jest ok - poza tym można sobie ją wymienić na taki odcień jak się chce albo zastosować coś a'la lustro a fabryczne ma się jeden typ i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegit Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Przyciemnianie szyb....http://www.youtube.com/watch?gl=PL&v=7NO0ATDZ_zE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom112 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Całkiem fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Czy oprócz estetycznych wartości, jednemu się podoba innemu nie są jakieś inne uzasadnienia ciemnych szyb ? jp Zdecydowanie mniej się nagrzewa wnętrze ,co ma ogromne znaczenie gdy się przewozi psa z tyłu,o dzieciach nie wspomnę ...no i bara,bara Edytowane 11 Maja 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) ... i dodatkowo nie widać rzeczy, które się zostawiło na tylnym siedzeniu- nie kusi złodzieja. Szyby miałem przyciemnione w navarze, gdzie było to niezbędne z powodu braku bagażnika i sprawdzało się rewelacyjnie. W kaśce też napewno przyciemnie. Edytowane 11 Maja 2011 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fiko Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Ja mam przyciemnione z przodu i z tyłu. Z przodu jest 76% przepuszczalności (czytniki zawsze zawyżają o 5%), a z tyłu 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michal KJ Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 ... i dodatkowo nie widać rzeczy, które się zostawiło na tylnym siedzeniu- nie kusi złodzieja. Szyby miałem przyciemnione w navarze, gdzie było to niezbędne z powodu braku bagażnika i sprawdzało się rewelacyjnie. W kaśce też napewno przyciemnie. kaśka ma w sumie płytki bagażnik. Często jeżdżę bez półki. W tej sytuacji nie ma to jak przyciemnione szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioter7509 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witam, Przyciemniałem w Nissanie. Za wszystko zapłaciłem 500 zł (folia, robocizna, atest). Uważam, że to tanio. Pozdrawiam. Cześć, ja wynegocjowałem przyciemnienie szyb przy zakupie i zrobili mi to gratis.... (model Acenta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCREEMER Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Jeśli chodzi o ściemnianie w Warszawie bardzo polecam http://dannygarage.pl/2011/10/przyciemnianie-szyb/przyciemnianie-szyb/ "Ściemniacz" to Sebek - zapalony Legionista Wykleja mega szybko i "nie niszczy spinek w boczkach" bardzo polecam. Jeśli ktoś zainteresowany to proszę powiezieć, że jest od CZARODZIEJA z czarnego QQ z naklejka "P" Polska Walcząca. Spoko gość z głosem jak Wieno z Molesta Ewenement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi