Gość Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 (edytowane) Hej. Po ściagnięciu koła zauważyłem że klocki nie biorą na całej szerokości, któś miał taki przypadek u siebie? Gość który mi wymieniał opony mówił że coś trzeba kluczem 13tka zrobić, ale nie bardzo pamietam co Edytowane 27 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 byc moze klocki sa zapiekle i nie maja mozliwosci rowno brac .moze chodzilo z ta 13 zeby odkrecic zaciski i oczyszcic klocki zeby rowno i luzno chodzily.i moze jak bede dobrze pracowac to sie tarcza dotrze chyba ze trzeba przetoczyc tarcze i zeszliwowac klocki na rownej plaszczyznie .i wtedy beda dobre hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajpo Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 W mojej primerce po wymianie nowych klocków na tył też zaówarzyłem ze klocki ścieraja się w połowie a w polowie tarcza jest prawie nienaruszona i zaczyna rdzewieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary7 Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Niestety u mnie też tylne klocki nie trą o tarczę całą powierzchnią. Czort wie o co tam chodzi że nie chodzi to prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Może trzeba sprawdzic czy klocki luzno pracuja w prowadzeniu i wyczyscić je z farby czarnej na nowym klocku i zacisk z rdzy troche śrubokretem.. I czy śruby co trzymaja zacisk tez luzno pracuja w prowadzeniu. A pozniej dalej myslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gusta Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Hej. Po ściagnięciu koła zauważyłem że klocki nie biorą na całej szerokości, któś miał taki przypadek u siebie? Gość który mi wymieniał opony mówił że coś trzeba kluczem 13tka zrobić, ale nie bardzo pamietam co Z mojego doświadczenia z "Nyską": - zapieczone prowadnice (prowadnica) zacisku - trochę się namocowałem zanim ją wyrwałem. Po wyjęciu użyłem WD-40 do rozruszania prowadnicy w tulejce, wytarłem do sucha i posmarowałem smarem wysokotemperaturowym (nie pamiętam jak się nazywa, może też być miedziany), złożyłem, działa. Dodatkowo krawędzie klocka też należy takim smarem delikatnie (nie za dużo) posmarować, żeby lepiej chodził w zacisku; - prawe koło - prowadnice były OK ale nie tarło równo. Za to klocek hamulcowy wewnętrzny był zjechany prawie do blachy (zewnętrzny miał jeszcze ok. 0,5 cm grubości i to mnie na początku zmyliło). Wymieniłem klocki na nowe (od razu wszystkie) i działa bez zarzutu. Przy okazji nasmarowałem świeżym smarem prowadnice. Tarcze prawie nie zużyte więc nic z nimi nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friday71 Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Rozbierz ile potrafisz, wyczysc ile potrafisz, tak zeby wszystko chodzilo, ewentualnie przy pomocy malych ilosci smaru miedzianego i musi dzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Prowadnice to można przesmarować jak dla mnie ,nawet papierem sciernym troche zeszlifowac i troche nasmarowac jak były zapiekłe lub cieżko się ślizgały.A jesli chodzi o klocki to wystarcza jak na sucho luzno pracuja,bo jak sie nasmaruje tawotem to przecież klocki sie ścieraja i kurz sie klei do smaru jesli ktos przesmaruje na klockach i dodatkowy syf tylko sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kyniu1985 Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 miesiac temu wymienialem z tylu tarcze hamulcowe oraz klocki i zauwazylem ze tarcze ladnie sie wycieraja na jakies 3/4 wysokosci klocka.Oczywiscie wszystko wyczyszczone ,zaciski,prowadnice luzno chodza wszystko przesmarowane,tloczki ladnie odbijaja.Dziwi mnie jedna rzecz dlaczego tarczy nie wyciera dolna czesc klocka czyzby nowy klocek byl krzywy i sie musi dotrzec??Prosze o jakies sugestie. Ma ktos jakies sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajpo Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 umnie jest dokładnie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kyniu1985 Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Czy ktos doradzi cos odnosnie nierownego wycierania nowych klockow i tarcz ,pelny opis powyzej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi