Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Świece zapłonowe do silnika CR14DE

Notesik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba wczoraj oglądałem ciekawy reportaż w programie Turbo kamera (TVN Turbo). Generalna teza tego programu była taka, że samochody są projektowane tak, aby ich obsługą zajmowały się tylko autoryzowane stacje. I nie chodzi tu nawet o pracochłonność z pozoru prostych operacji. Do wielu prac są niezbędne specjalne narzędzia i przyrządy, które są nie do kupienia dla właściciela niezależnego warsztatu.

Wypowiadali się także właściciele takich niezależnych warsztatów. I nie mowa tu o Panach Heńkach naprawiających samochody w garażu, tylko chodzi o naprawdę profesjonalne warsztaty specjalizujące się w konkretnych markach. Na chwilę obecną średnio na 100 klientów którzy do nich przyjeżdżają 10 nie są w stanie obsłużyć i odsyłają ich do ASO. Trend się niestety pogłębia wraz z nowymi modelami.

Szeroko był omówiony przykład wspomagania do Renault Modus a więc bliźniaczego samochodu do Note. Koszt wymiany wspomagania w ASO 6000 PLN (po rabatach). Człowiek kupił układ z rozbitka za 700 PLN, zamontował w niezależnym warsztacie w swoim Modusie i lipa - samochód nie uruchamiał się. Okazało się, że nawet układy wspomagania mają elektroniczne blokady uniemożliwiające takie proste przełożenie z auta do auta. Na szczęście znalazł się magik, który to obszedł.

Edytowane przez ranger

modus - braciszek note ma jeszcze inną przypadłość - aby wymienić w nim żarówkę światła mijania (zwykłą H4) należy odkręcić zderzak i wymontować reflektor. Całe szczęście,że w note nie wpadli na podobny pomysł

Witam,

A ja mam pytanie, czy wiecie Koledzy gdzie można kupić klucz do świec zapłonowych do notka 1,4 i czy do demontażu cewek również potrzebne jest jakieś narzędzie?

Pozdrawiam

Myk,aby kupić klucz musisz znać moduł swiecy,inaczej mówiąc rozmiar kołnierza tak jak łba od śruby,czy to 14,16,18,klucz rurkowy musi być z magnesem.Podobne klucze można znaleźć na alegro.Co do cewek,to najprawdopodobniej wchodzą na lekki wcisk i są dokręcane jedną śrubą.Możesz sobie je obejrzeć na alegro

Z tego co zdążyłem wykukac to chyba jest podejście 16

• 7 miesięcy temu...
Gość marek6111

Myk,aby kupić klucz musisz znać moduł swiecy,inaczej mówiąc rozmiar kołnierza tak jak łba od śruby,czy to 14,16,18,klucz rurkowy musi być z magnesem.Podobne klucze można znaleźć na alegro.Co do cewek,to najprawdopodobniej wchodzą na lekki wcisk i są dokręcane jedną śrubą.Możesz sobie je obejrzeć na alegro

Z tego co zdążyłem wykukac to chyba jest podejście 16

Witam

Pozwolę sobie wrócić do tematu świec zapłonowych w Nissanie note 1,4. Świeczki NGK LFR5AP-11 są po 44 zł/szt. Wcześniej został podany zamiennik Denso K16HPR-U11, komplet 60 zł. Oświećcie mnie proszę, czy te Denso są o,key do mego note 1,4 typ E11 z 2008 roku/benzyna/. Gazu nie posiadam. Cena jest nadspodziewanie o,key. Może są jakieś zagrożenia?>

Witam

Jestem nowy i chyba jeszcze nie kumam gdzie się mam wpisywać, Sorry.

Pytanko,

Jaka jest różnica między świecami NGK LFR5AP-11/cena 44 zł/szt a podanymi jako zamienniki Denso K16HPR-U11/cena 60 za komplet. Różnica w cenie jest b.znaczna. Chodzi o nissan note 1,4 typ E11. Proszę o oświecenie i info.

wg mojej skromnej wiedzy NGK LFR5AP-11 wyposażone są w platynowe elektrody środkowe - stąd wynika ich słona cena i co za tym idzie - bardzo wysoka trwałość i niezawodność. O jakości świec Denso nic nie wiem poza tym, że to zamienniki.Prócz standardowej K16HPR-U11 robią jeszcze jeszcze irydową IKH16 również nadającą się to 1,4 i ta pewnie jest lepsza i droższa niż standardowa

Edytowane przez Dar1962

DENSO to bardzo duża firma - chyba jeden z największych dostawców części dla przemysłu motoryzacyjnego. Firma działa od 1949 a jaj korzenie są japońskie :). Zresztą to część grupy TOYOTA.

Ciężko coś powiedzieć o jakości świec zapłonowych tej marki. Wszystko jednak wskazuje, że to solidne produkty. Firma zaczynała jako wytwórca części elektrycznych dla Toyoty, więc lipy raczej tam nie ma. Zwłaszcza, że są to elementy używane przez Toyotę i Lexusa na pierwszy montaż. Nie wiem skąd tak ogromna różnica w cenie w stosunku do NGK. Prawdopodobnie sprzedawcy NGK przeginają z ceną, wykorzystując powszechną znajomość marki NGK. Reasumując - myślę, że jeżeli Denso ma produkt odpowiedni dla naszych silników, warto spróbować.

Jako ciekawostkę można podać, że wiele elementów naszych Nissanów może także pochodzić od Denso. Podobno 9 na 10 wyprodukowanych obecnie samochodów, ma w sobie jakieś części Denso ;).

Edytowane przez ranger

• 4 miesiące temu...
Gość piotrek551

Witam

Jest o mój pierwszy post na tym forum ponieważ wczoraj kupiłem nissana NOTE 1.4 Acenta , po pierwsze mam zapisane w książce ze po 90 tyś wymienić świece zapłonowe i tutaj mam pytanie, jakie ponieważ NGK które są zalecane przez producenta kosztują 50 zł za sztukę, w zaprzyjaźonym sklepie powiedzieli mi że championa nie prowadzą, a Denso o których ktoś wypowiadał się w tym wątku kosztują 10 zł za sztukę wiec mam dylemat i pytanie jakie doradzacie bo różnica w cenie jest znaczna. z góry dzięki za odp

Denso dostarcza min. świece na pierwszy montaż Toyocie. To chyba mówi samo za siebie. Denso jest także oficjalnie wskazywane przez Nissana do silnika min. 1.4 (NGK oczywiście również). Moim zdaniem warto kupić Denso. Jakość jest zbliżona do NGK a cena bierze się z mniejszej świadomości marki. NGK znają wszyscy, to ceny są wywindowane. Najbardziej podstawowe prawo rynku.

Musisz zdjąć pokrywę z silnika,pod spodem będziesz miał cewki,należy je odkręcić i zdjąć.Ale do demontażu świec musisz mieć bardzo długi klucz z końcówką magnesową(świece siedzą dość głęboko)

Tutaj macie instrukcję step by step (wprawdzie 1.6, ale 1.4 może być podobnie,zreszta jak pisze autor instrukcji)

dziękuje, dobranoc, nie ma takiego bicia

Co do instrukcji wymiany w 1.4, to w skrócie opisał to JACKO29. Sam tego nie robiłem, ale może te kilka zdjęć coś więcej zobrazuje.

A świece kupiłem takie:

NGK LASER PLATINUM LFR5AP-11 4775

Zapłaciłem za nie po 49 zł za sztukę z bardzo dobrym rabatem, więc cena 50 zł jest chyba dobra.

post-18814-0-90542200-1316210235_thumb.jpg

post-18814-0-20052600-1316210255_thumb.jpg

post-18814-0-37395000-1316210273_thumb.jpg

post-18814-0-32058800-1316210291_thumb.jpg

Edytowane przez notek-a
  • Upvote 1

• 2 lata później...

Jeśli dci , to  1.5 a nie 1.4

A co nie tak masz ze świecami?

Jeśli mus ,to dobre są np.NGK ok.30zł , albo się szarpnij i kup oryginał

,na allegro po 58 zeta.

Edytowane przez manix

Nie jestem pewien że świece.Ale słyszałem że przy 140 tys powinna być wymiana a jest 155 no ciężko pali widać że świece nie grzeją.Lub też może być przekaźnik świec żarowych.No i tak nie bardzo wiem :).Ale chyba pokuszę się o kupno na allegro przekaźnika świec żarowych i zobaczy się ;).Chyba że ktoś mieszka blisko zmc i był by tak miły żeby pożyczyć takową część :).Jeśli już to preferowałbym orginały jak już inwestować to kupić coś lepszego :)

Ps:Tak masz rację 1.5 sorki nie  zwróciłem uwagi  że  zrobiłem błąd :)

Edytowane przez wnusiu

Zakładami że filtr paliwa masz o.k. i paliwo zimowe? Bo same świece łatwo sprawdzić miernikiem lub łopatologicznie (po przekręceniu stacyjki i zgaśnięciu po kilku sek.kontrolki świec będą wyraźnie ciepłe)Jeśli kontrolka gaśnie po 5,6sek.i po następnych ok.5 sek.słychać "pyknięcie" to i przekaźnik pracuje o.k.

Znaczy podłączyłem pod kompa bo mam tam jakiś programik.No i był błąd Obwód świec żarowych i czy to będzie właśnie ten przekaźnik czy to też może być świeca.

Witam,

Jakie są najlepsze świece do silnika 1,6?

Edytowane przez ranger
Przypominam, że temat dotyczy silnika 1.4

Możesz też poszukać w tej wyszukiwarce ,której link podałem wyżej.

• 6 miesięcy temu...

Witam,

te 22401-BC01B z linku od format97 to "zwykłe" NGK LFR5E-11, a w książce producent zaleca LFR5AP-11, czyli platynowe.

Także zbliża mi sie 60 tyś. km, czyli okres wymiany (CR14DE) i mam dylemat, ponieważ nie chciałbym założyć "gorszych" świec niż te które mam.

Bo może być tak, że np. zużyte platynowe lepiej się sprawują niż nowe kupione za 12 zł /szt, co sądzicie?

Wiadomo jakie świece idą na pierwszy montaż w tych silnikach (zwykłe/platynowe, marka, model), wiele osób już wymieniało może ktoś sie podzieli informacjami?

To jak masz dylemat ,to czemu nie pomyślisz o lepszych?

Nie ma problemu z dostępnością.http://allegro.pl/swieca-swiece-ngk-lfr5ap-11-nissan-micra-k12-i4512378158.html

Witam,

te 22401-BC01B z linku od format97 to "zwykłe" NGK LFR5E-11, a w książce producent zaleca LFR5AP-11, czyli platynowe.

Także zbliża mi sie 60 tyś. km, czyli okres wymiany (CR14DE) i mam dylemat, ponieważ nie chciałbym założyć "gorszych" świec niż te które mam.

Bo może być tak, że np. zużyte platynowe lepiej się sprawują niż nowe kupione za 12 zł /szt, co sądzicie?

Wiadomo jakie świece idą na pierwszy montaż w tych silnikach (zwykłe/platynowe, marka, model), wiele osób już wymieniało może ktoś sie podzieli informacjami?

Ja założyłem świece Denso Iridium Power IKH16 cena ok. 49 zł, jak komuś zależy może platynową NGK LFR5AP-11 cena ok 58zł. Na razie nie narzekam na Denso. Ważne jest aby brać z wyższej półki, nie  za 15 zł. Chociaż nigdy nic nie wiadomo. Czasem tańsze okazuje się lepsze.