Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Świece zapłonowe do silnika CR14DE

Notesik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Note 1.4 benzyna. 2010r.

Przebieg 53kkm.

Co powiecie? Warto je zmieniać przy takim przebiegu? Jakieś specjalne klucze potrzebne będą?

Wszelkie typowe płaskie, oczka, nasadki oraz dynamometryczny posiadam...

Edytowane przez analyzer65

Możesz jeszcze się wstrzymać do ,a co do osprzętu wszystko jest opisane w tym temacie,nawet filmy masz.

Świece w Note 1.4 co 60 tys. wymiana lub co trzy lata. Ze względu na wiek warto, ale spokojnie można jeszcze pojeździć. Zpisz się do programu You+Nissan i zrób to w ASO, bo samodzielnie możesz rozprogramować przepustnicę. Wymiana w ASO w ramch tego programu to jak dobrze pamiętam koszt. ok. 120 PLN.

• Upvote 1

W zeszłym tygodniu wymieniałem świece w ASO przy okazji akcji serwisowej z poduszką powietrzną kierowcy. 

Wymiana świec - 99 zł (miałem swoje NGK LFR5AP-11 kupione wcześniej, bo w ASO zawołali jakąś kosmiczną cenę za nie),  do tego czyszczenie i adaptacja przepustnicy niecałe 116 zł. W sumie zapłaciłem prawie 216 zł. 

Coś drogo Cię policzyli. Jak dobrze pamiętam, za wyminę świec i czyszczenie przepustnicy w ramach programu You+Nissan zapłaciłem coś koło 120-130 PLN. Świece też brałem w ASO i jak dobrze pamiętam wyszło coś koło 60 PLN za sztukę. Cena zbliżona do rynkwej, bo do 1.4 idą świece platynowe. Pewnie można kupić tańsze, ale NGK tak właśnie mniej więcej kosztują.

• Upvote 1

zrób to w ASO, bo samodzielnie możesz rozprogramować przepustnicę. 

o co chodzi z tą przepustnicą?? 

Do wymiany świec w NOTE trzeba ją rozłączyć, co może spowodować, że "zgubi" ustawienia - a jest elektronicznie sterowana. Wtedy trzeba będzie ją na nowo zaprogramować. Dlatego wymianę świec warto zlecić ASO. Zgodnie z wytycznymi Nissana, przy tej operacji do zakresu wykonywanych czynnosci wchodzi także czyszczenie przepustnicy i ponowne jej zaprogramowanie. 

e tam, chyba przesadna ostrożność :D co chwila w pracy rozpinam przepustnice sterowane elektrycznie i jeszcze nie miałem takiego przypadku :D myślałem, ze coś poważniejszego 

Odpinanie przepustnicy w sensie jej odpięcie od wtyczki czy jej demontaż w ogóle z silnika?

Bo jeśli odpięcie wtyczki to może wystarczy odpiąć klemę z akumulatora i potem wtyczkę z korpusu przepustnicy...

Nie ma znaczenia. Odpięcie przepustnicy od zasilania - bez względu jak ostrożnie się to zrobi, może spowodować jej rozprogramowanie. Koledzy o tym pisali. Przeszukaj forum. Jest też gdzieś opisany "domowy" sposób na jej ponowne zaprogramowanie. Ja osobiście bym się z tym nie bawił. Wprawdzie wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni ze starszych samochodów, że wymiana świec to banał, niemniej w dobie elektroniki w samochodach, czasem nie warto oszczędzać, zwłaszcza że w NOTE robi się to raz na 60 tys. km.

To zależy od konstrukcji silnika i rozłożeniu osprzętu bo w nie każdym jest to tak problematyczne.

Nie mówię tu o autach z lat 90tych, że tam świece wymieniało się bardzo prosto. Ale takie auta jak np Citroen C4 I, którego sam posiadam - świece wymienia się w 10minut, Astra H jaką też mamy w domu - świece również bardzo łatwo wymienić, Honda Civic VII jaką też mamy w domu - świece w 10 minut się wymienia.

Z tym Note to chyba przy ok. 60kkm przebiegu udam się do serwisu bo samemu faktycznie nie warto ryzykować.

nie to abym coś drążył czy się czepiał :D ale jak może coś się roztarabanić jeżeli jest zależne od zasilania a tego zasilania nie ma ?? mój umysł tego nie ogarnia :D może u kogoś się coś stało bo nie zauważył, ze ma przekręcony kluczyk 

Powiem tak, że nie zastanawiałem się nad problemem z przepustnicą jak wymieniałem świece. Kupilem takie jak podałem w moim wcześniejszym poście. Zleciłem to młodemu mechanikowi w warsztacie zaprzyjaźnionym gdzie serwisują ciężarówki Jak on to zrobił, nie wiem, ale auto jeździ już prawie dwa lata i zero problemu. Może wymieniał świece nic nie wypinając, może jest taki sposób. W każdym bądź razie wszystko jest do tej chwili dobrze. :thumbsup:  :)

kiedys na którymś pikniku chcieliśmy zmienić świece w Nociku @piotrusiapana i wszytko powypinane i zdemontowane :D polegliśmy na kluczu :D i po złożeniu pojechał znowu bez problemów 

Niebawem bede wymienial olej w Note. Zreszta jutro bede go mial pod reka to odepne kleme z akumulatora i zobacze co sie podzieje.

Po przekręceniu i wyjęciu kluczuka, radio też nie działa. Ale jak odepniesz aku, wszystkie zaprogramowane stacje idą w kosmos ;). Być może z przepustnicą jest tak samo ;). Myślę, że nie chodzi o to, że coś przestanie działać jak się ją odepnie. Działać pewnie będzie zawsze. Jedynie obroty biegu jałowego mogą się rozprogramować i ustaić na dziwną wartość ;).

Na mój rozum to przed wypięciem czegokolwiek należy rozłączyć klemę od aku. Ponieważ kiedy aku jest podpiety a coś rozłączymy( nie chodzi o swiatla) ale np. podzuszka(airbag), przepustnica wtedy rzeczywiście komputer może zgłupieć. Trzeba szukać warsztatu żeby wygasili świecące lampki. Ja u swojego notka odłączałem akumulator kiedy zdejmowałem kierę i musiałem wypiąc poduszkę. Samo odpięcie klemy nic nie spowoduje. Co najwyżej jak pisał ranger rozprogramuje ci radio. Jak nie masz kodu do radia to będzie klopot. 

• 5 tygodni później...

Wymieniałem swiece w moim notku 1,4 nie odłączając przewodu od przepustnicy i wszystko OK. Należy to robic delikatnie

• 1 rok później...

Czytam to z dylematem, chcę (raczej muszę bo nie wiem czy poprzednik w ogóle to zrobił chociaż do 100 tys serwis w ASO-teraz mam 129 tys)

Przecież przy wymianie samego akumulatora jest akcja be prądu w aucie...wczoraj miałem robiony rozrusznik, aku odpięty i po wszystkim jakby bez problemu.

Zainicjowałem system przez szybę kierowcy a radio nic nie zgubiło.

Poza tym Impwar we Wrocławiu krzyknął mi 80 zł za szt wymiany świecy..........................................więc jak to jest, czy ktoś mial problemy poza ASO ??