Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] - wewnętrzne tylnie nadkola

PumaRST

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie i czy w ogóle da sie kupić tylnie wewnętrzne nadkola do almery N15. z tego co wiem jest to element który dość często jest atakowany przez "Rudą" w tych autach wiec może ktoś oprócz ASO robi takie elementy. Jeśli nie to moze wiecie ile cos takiego kosztuje u dilera.

Z góry dzieki za odpowiedź.

PumaRST

jeśli chodzi Ci o to o czym myślę, to spokojnie są do dostania na allegro. cena ok 35 zł za sztukę. sam kupowałem ze dwa tygodnie temu. problem jest tylko z dopasowaniem, ale wystarczy opalarka i wkretarka i wszystko pasuje :]

Witam,

mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie i czy w ogóle da sie kupić tylnie wewnętrzne nadkola do almery N15. z tego co wiem jest to element który dość często jest atakowany przez "Rudą" w tych autach wiec może ktoś oprócz ASO robi takie elementy. Jeśli nie to moze wiecie ile cos takiego kosztuje u dilera.

Z góry dzieki za odpowiedź.

PumaRST

Jeżeli chodzi Ci o plastiki to tak jak wyżej...

Blacha natomiast jest do kupienia tylko w postaci całej "d...py" auta.

Inaczej to rzeźbienie pozostaje tak jak w moim wypadku lub wędrówki po szrotach.

tak chodzi mi o blache nie plastiki. I mówie o tym co widać gdy zdejmie sie szmaciane wykończenie bagażnika.

pozostaje tylko szukać na sz6rotach. ja znalazłem almere w bardzo dobrym stanie. pojechałem, pokazałem co chcę i jak mają mi to wyciąć i tak mi wycięli. za całe progi razem z błotnikami tylnymi dałem 160 zł, ale szukałem tego prawie miesiąc i jechałem po nie ponad 120km.

U mnie z jednej strony wyżarło na wylot dziurę o szerokości ok. 10cm tak, że oderwało mocowanie pasa tylnego i do kola zapasowego zbierało mi masę wody. Z drugiej (prawej) strony było lepiej, a to dlatego, że tam inaczej wygląda konstrukcja. Ogólnie podobno lewa strona zawsze bardziej bierze - są tam przewody wlewu paliwa i odpowietrzania (czy coś takiego) baku i nie ma takiej ochrony. Cały problem u mnie rozwiązała żywica poliestrowa i wata szklana. Świetna sprawa bo to już mi nie zardzewieje a wytrzymałość po nałożeniu kilku warstw porównywalna do blachy o ile nie lepiej. Kupiłem u kogoś na Allegro tyle, że wystarczyło na naprawę, wyłożenie dwóch nadkoli (od wewn. i zewn. strony) i jeszcze zostało. Koszt gdzieś 50zł więc sądzę, że to najlepsze rozwiązanie. Aha przed robotą potraktowałem oczyszczone blachy brunoxem.

• 4 tygodnie później...

O w mordkę jeżyka,a ja przed chwilą dopisałem się parę postów wyżej na ten temat .Myślałem że dziura w lewym wewnętrznym błotniku to tylko mój problem.A jak z mocowaniem pasa na wacie szklanej?wytrzyma?

O w mordkę jeżyka,a ja przed chwilą dopisałem się parę postów wyżej na ten temat .Myślałem że dziura w lewym wewnętrznym błotniku to tylko mój problem.A jak z mocowaniem pasa na wacie szklanej?wytrzyma?

Mocowanie pasa tylnego oparte jest na dwóch chwytach - jeden na hartowaną grubą śrubę a drugi na kawałku blachy który wchodzi w taką drobną dziurkę (na tyle wysoko, że tego mi nie zeżarło) tak, że mądrze trzyma całość. Wykorzystałem ten chwyt z blachy a w miejsce gdzie powinna być śruba przełożyłem hartowany drut/pręt o śr. gdzieś 1mm kilka razy i zawinąłem niżej w "oczkach" blachy tam, gdzie jest zdrowo i grubo. Spokojnie wytrzymuje spore szarpanie (całą siłą). Mam tak od roku i nic się z tym nie dzieje. Jeśli chcesz mogę kiedyś kliknąć zdjęcie jak to wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...