Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wygłuszenie pod maską silnika

Gość maniekm6
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

koszt maty w aso to 256 zl + spinki chyba niespelna 90 zl - takze warto przed odbiorem ponegocjowac;)

lub potem sobie dokupic :)

koszt maty w aso to 256 zl + spinki chyba niespelna 90 zl - takze warto przed odbiorem ponegocjowac;)

Zgadza się, ale jeśli ta mata powinna być w komplecie?

Skąd kupujący ma mieć pewność, że powinna być lub nie ?

Jak widzę, jedni dostali w komplecie matę pod maskę, inni nie.

Dzwoniłem do kilku salonów- nigdzie nie są pewni czy w Nisssan Acenta 1,6 powinna być mata czy nie.

Twierdzą, że jeśli jest w I-Way to pewnie dlatego gdyż jest to wyższa wersja.

Z drugiej strony w specyfikacji wyposażenia porównując różne wersje nie ma słowa na temat wygłuszenia.

Różnice są jedynie w szklanym dachu, kamera cofania itd.

Ciekawi mnie skąd można dostać szczegółowy wykaz- co dany model musi posiadać.

Nie chciałbym nikogo obrażać ale głupio byłoby gdyby elementy przewidziane do naszych salonowych aut za które zapłaciliśmy- dostępne były na allegro itp.

Witam,

Ja odbierałem auto (Acenta 1.6) w marcu 2011 i do końca nie wiedziałem czy będzie mata, więc w dniu odbioru pierwsze co zrobiłem to zajrzałem pod maskę i wszystko było - nie tylko mata, ale także czarna osłona silnika. Następnie poprosiłem sprzedawcę o otwarcie maski w aucie demonstracyjnym (I-Way 1.6), które wcześniej testowałem i tam nic nie było - był goły, aż się sprzedawca zdziwił.

Tu chciałbym dodać, że moja pierwsza jazda była właśnie tym autem testowym i stwierdziłem że takiego auta to ja nie kupię, bo jest zbyt głośne. Przypadkiem jednak miałem okazję wypróbować rocznego I-Waya też 1.6 i byłem b.zaskoczony, bo okazał się znacznie cichszy. Zacząłem drążyć temat, szczególnie że na tym Forum są wątki dot. wygłuszenia. Oczywiście w salonie nic na ten temat nie wiedzieli, natomiast w serwisie coś jednak wiedzieli, tzn. pan z serwisu powiedział, że jeżeli podam mu numer VIN to będzie w stanie podać, czy auto będzie posiadało wytłumienie czy nie. Ja do końca nie znałem VIN mojego auta, więc do końca nie wiedziałem co otrzymam.

Uważam że różnica pomiędzy autem z matą i bez maty jest kolosalna.

Mam wrażenie że są różne wersje wykonania tych samych aut i sami sprzedawcy w salonach o tym nie wiedzą.

Witam,

Ja odbierałem auto (Acenta 1.6) w marcu 2011 i do końca nie wiedziałem czy będzie mata, więc w dniu odbioru pierwsze co zrobiłem to zajrzałem pod maskę i wszystko było - nie tylko mata, ale także czarna osłona silnika. Następnie poprosiłem sprzedawcę o otwarcie maski w aucie demonstracyjnym (I-Way 1.6), które wcześniej testowałem i tam nic nie było - był goły, aż się sprzedawca zdziwił.

Tu chciałbym dodać, że moja pierwsza jazda była właśnie tym autem testowym i stwierdziłem że takiego auta to ja nie kupię, bo jest zbyt głośne. Przypadkiem jednak miałem okazję wypróbować rocznego I-Waya też 1.6 i byłem b.zaskoczony, bo okazał się znacznie cichszy. Zacząłem drążyć temat, szczególnie że na tym Forum są wątki dot. wygłuszenia. Oczywiście w salonie nic na ten temat nie wiedzieli, natomiast w serwisie coś jednak wiedzieli, tzn. pan z serwisu powiedział, że jeżeli podam mu numer VIN to będzie w stanie podać, czy auto będzie posiadało wytłumienie czy nie. Ja do końca nie znałem VIN mojego auta, więc do końca nie wiedziałem co otrzymam.

Uważam że różnica pomiędzy autem z matą i bez maty jest kolosalna.

Mam wrażenie że są różne wersje wykonania tych samych aut i sami sprzedawcy w salonach o tym nie wiedzą.

Mam do ciebie prośbę: napisałeś, że masz osłonę silnika 1,6. Ja mam egzemplarz z grudnia 2010 i tam tej osłony jeszcze nie było, a silnik już był w nowej specyfikacji. Czy mógłbyś zamieścić jakąś fotkę tej osłony silnika? Dla tej wersji silnika jeszcze takowej nie widziałem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mam do ciebie prośbę: napisałeś, że masz osłonę silnika 1,6. Ja mam egzemplarz z grudnia 2010 i tam tej osłony jeszcze nie było, a silnik już był w nowej specyfikacji. Czy mógłbyś zamieścić jakąś fotkę tej osłony silnika? Dla tej wersji silnika jeszcze takowej nie widziałem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

hmmm faktycznie masz racje - w silnikach 1.6 MY11 nie ma mocowań do osłony silnika ... - tez bardzo chetnie bym zobaczył jak sobie z tym poradzili :)

No więc załączam zdjęcia, ale powiem szczerze, że teraz zwątpiłem czy to co uważałem za czarną osłonę silnika to faktycznie osłona - wygląda to tak jak na zdjęciu "20042011.jpg".

W innym poście http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70654-oslona-silnika-16/page__st__20 użytkownik "tomi-ei" zamieścił "09 listopad 2010, 22:48" fotkę osłony, która wyglądała podobnie do tego co ja mam.

Ponadto załączam zdjęcie maty pod maską.

post-40757-0-91491100-1303317154_thumb.jpg

post-40757-0-76296700-1303317181_thumb.jpg

• Upvote 1

No więc załączam zdjęcia, ale powiem szczerze, że teraz zwątpiłem czy to co uważałem za czarną osłonę silnika to faktycznie osłona - wygląda to tak jak na zdjęciu "20042011.jpg".

W innym poście http://forum.nissank...16/page__st__20 użytkownik "tomi-ei" zamieścił "09 listopad 2010, 22:48" fotkę osłony, która wyglądała podobnie do tego co ja mam.

...toż to sam goły kolektor... ;)

Przyczaili cośmy tu na forum "wymyslili" i przycięli mu skrzydła mocujące... tongue.gif

Ale za to jest wygłuszenie pod maską. cool.gif

Pozdrawiam :)

W innym poście http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70654-oslona-silnika-16/page__st__20 użytkownik "tomi-ei" zamieścił "09 listopad 2010, 22:48" fotkę osłony, która wyglądała podobnie do tego co ja mam.

Dzięki za szybką reakcję. Uspokoiłem się :) Nie ma żadnej osłony tego silnika w tej nowej wersji. To czarne to tylko kolektor :) Ja wygłuszyłem sobie maskę dodatkowo za pomocą mat bitumicznych, które przykleiłem na blachę pod matę wyciszającą. I teraz jest naprawdę cicho!

Pozdrawiam.

Osłona to osłona i wygląda tak ...

post-32905-0-61601600-1303323181_thumb.jpg

Cały temat o oslonach, pokrywach w poniższym linku

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/70654-oslona-silnika-16/page__p__760971__hl__%2Bos%B3ona+%2Bsilnika__fromsearch__1#entry760971

Ta osłona jest fajna, ale nie pasuje do silnika 1,6 w wersji 2011!

QQ+2 w wersji I-WAY dCi 2.0 lipiec 2010 maty wygłuszeniowe są (silnika i klapy) -fotki dodane :D

post-34546-0-72123800-1303468064_thumb.jpg

post-34546-0-16168300-1303468074_thumb.jpg

post-34546-0-39849200-1303468085_thumb.jpg

Edytowane przez enak

• 2 tygodnie później...

Wiele przewijało się postów na temat wygłuszenia pod maską QQ 1,6 benz.

Jedni otrzymali matę inni nie.

Zapytałem u źródła i otrzymałem taką odpowiedź.

"Szanowny Panie

Dziękujemy za kontakt z Centrum Obsługi Klienta Nissan.

W odpowiedzi na korespondencję elektroniczną z dnia 28 kwietnia 2011 r. dotyczącą maty wygłuszającej w samochodzie Nissan Qashqai uprzejmie informuję, iż w/w mata jest wyposażeniem standardowym w samochodach Nissan Qashqai 1.6l benzyna Euro5 (wyprodukowanych po wrzesniu 2010 r.).

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Centrum Obsługi Klienta Nissan, najbliższym ASO Nissan bądź zapraszamy na naszą stronę internetową www.nissan.pl

Mamy nadzieję, że niniejsza odpowiedź spełniła Pańskie oczekiwania."

Jeśli ktoś spełnia powyższe warunki a nie otrzymał, myślę, że może się powołać.

Pozdrawiam