cosmo Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 <kciuk> tylko pamietaj zeby zamowic 2.0dci.. hehe pozory mylą. Jeśli jeździsz 15 0000 rocznie a samochód chcesz sprzedać po kilku latach np:4 to jest chyba na granicy opłacalności. Czytałem o tym ostatnio fajny artykuł, to po prostu trzeba skalkulować i dobrze przeliczyć. Jeszcze dochodzi DPF - jak ktoś robi przebiegi tylko po mieście albo w dużej części - to gratuluję pomysłu Są kalkulatory w necie można sobie poobliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambam Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 czy mitsubishi jest inna rozmowa i podejście. Japan motors - największy dealer Nissana, też handluje Mitsubishi Mnie u nich, i w Chorzowie, i w Katowicach za wiele nie udało ugrać się. Mniejsi dealerzy bardziej skłonni do upustów - takie doświadczenia już miałem i przy innych markach. Trzy grosze dorzucę jeszcze co do centrali Nissana, na moje pytanie o bezpłatny Nissan Connect do QQ (w marcu gdy bylo promo, już po podpisaniu umowy napisałem maila) odpowiedzieli po 2 tygodniach prawie że w modelu o który pytam nie instaluje się NC. Tymczasem dealer, już po 2 dniach oddzwonił, że dostane NC extra w juz zamówionej Accencie ( jeszcze wtedy nie wszedł na taśme ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 ciesze się ze zdecydowałem sie na zakup Nissana a miałem do wyboru kilka samochodów z tego segmentu (FORD KUGA , HYUNDAI IX35 itp). ja bym wolał KUGE ale kwota podstawowej wersji to ponad 100k - więc sprawa jest oczywista. Jakbym miał 100k na samochód to zastanawiałbym się nad BMW X1 (114k podstawowa). Wszystko wychodzi z ceny, moim zdaniem QQ ma bardzo dobrą relację wyposażenia/jakości/gabarytów do ceny i już Pewnie mój umysł jest teraz bardziej wybiórczy jeśli chodzi o QQ ale pełno tego jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 ja bym wolał KUGE ale kwota podstawowej wersji to ponad 100k - więc sprawa jest oczywista. Jakbym miał 100k na samochód to zastanawiałbym się nad BMW X1 (114k podstawowa). Wszystko wychodzi z ceny, moim zdaniem QQ ma bardzo dobrą relację wyposażenia/jakości/gabarytów do ceny i już oczywiście. Już pisałem, że alternatywą dla QQ jest tylko ASX. Hyundai trochę jednak droższy, i trzeba się przełamać, bo to jednak koreaniec, i nie wiadomo, jak będzie się sprawował za 3-5 lat (nawet jak jest długa gwarancja, to co po niej, skoro samochód stoi na naprawch). Kuga sporo droższa, Tiguan też. SX4 czy Kia Soul sporo mniejsze. Tak samo urban cruiser. Nie ma co ściemniać, podstawowym wyróżnikiem QQ jest sylwetka i prześwit, bo co do reszty to taki hatchback Pewnie mój umysł jest teraz bardziej wybiórczy jeśli chodzi o QQ ale pełno tego jeździ mam tak samo. Na razie zdecydowana większość sprzed liftu, co raczej nie dziwi. Po lifcie jest jeszcze dość rzadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomta3 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Pod koniec 2009 roku salon Forda w Bielsku Białej oferował Forda Kuga w cenie Nissana QQ ale promocja trwala miesiąc , a ja potrzebowalem auto z homologacja a w tym wypadku Ford bylby na cztery osoby.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahdov Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 hehe pozory mylą. Jeśli jeździsz 15 0000 rocznie a samochód chcesz sprzedać po kilku latach np:4 to jest chyba na granicy opłacalności. Czytałem o tym ostatnio fajny artykuł, to po prostu trzeba skalkulować i dobrze przeliczyć. Jeszcze dochodzi DPF - jak ktoś robi przebiegi tylko po mieście albo w dużej części - to gratuluję pomysłu Są kalkulatory w necie można sobie poobliczać ej no cos Ty...powaznie sa?... ...sa banany i jest Chiquita.. QQ + 2.0dci = jedyny sluszny wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechia Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 ej no cos Ty...powaznie sa?... ...sa banany i jest Chiquita.. QQ + 2.0dci = jedyny sluszny wybor. Ja zastanawiałem sie długo nad silnikiem 1,5 dci czy też 2,0 dci.Wybrałem ostatecznie 1,5 dci i jestem zadowolony,jeżdzę za miasto sporadycznie i nie obawiam się korków w 3mieście.Duże miałem dylematy odnośnie filtra cząsteczek stałych , a właściwie o jego wypalenie jak zapali się kontrolka.Gdzie mam go wypalić jak jadę w korku 30 minut?Jak wtedy wyjechać z korka i szybko go wypalić ,nawet na obwodnicę 3miasta gdzie mogę go wypalić muszę przebijać się bardzo długo.No i na koniec koszty napraw serwisowych związanych z filtrem/samego oleju silnik 2,0 dci potrzebuje prawie 2x więcej/.Zgadzam się że za miastem trzeba trochę popracować np. przy wyprzedzaniu , ale takie trasy robię pare razy do roku.Są to moje sugestie i każdy ma prawo myśleć inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 ej no cos Ty...powaznie sa?... hej, no może nie wszyscy userzy forum są takimi światowcami jak ty ;P i nie korzystali z takich kalkulatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waszka Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 hej, no może nie wszyscy userzy forum są takimi światowcami jak ty ;P i nie korzystali z takich kalkulatorów Panowie kaśka z silnikiem 1,5dci to inne auto od 2,0dci ktory ma mozliwośc napędu 4x4 .Nie ma po co robić porównań.Jak kupiłem 2dci 4x4 z pełną świadomością bo ciagnę ciężką przyczepe campingową a to tgo mocny diesel z duzym momentem obrotowym oraz napedem na 4 koła to podstawa bezproblemowej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arlandia Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 hehe pozory mylą. Jeśli jeździsz 15 0000 rocznie a samochód chcesz sprzedać po kilku latach np:4 to jest chyba na granicy opłacalności. Czytałem o tym ostatnio fajny artykuł, to po prostu trzeba skalkulować i dobrze przeliczyć. Jeszcze dochodzi DPF - jak ktoś robi przebiegi tylko po mieście albo w dużej części - to gratuluję pomysłu Są kalkulatory w necie można sobie poobliczać Ja take wybrałem 1.5 dCI a robie rocznie około 15 tys.km i uważam że w ogólnym rozliczeniu wyjdzie bardzo dobrze. Bardzo prosto można to wyliczyć i samemu się przekonać, różnica między benzyną a dieslem wynosi 9 tys zł. zakładając że benzyna pali 10 litrów a diesel 6 litrów mamy różnicę 4 litrów na 100 km, przyjmując że benzyna i ropa kosztuje tyle samo po 5 zł to na 100 km zoszczędzamy 20 zł, dalej na 1000 km - 200 zł na 10000 km = 2000 zł , po 45000 tys. km zwraca się koszt zakupu diesla czyli w moim przypadku po 3 latach Dodatkowo obecnie koszt przeglądu QQ diesel co roku w serwisie kosztuje 1200 zl, a w przypadku benzyny to w ! roku 1100, w II roku 1300 zł a w III 1500 czyli tańszy w ekploatacji (serwis) jest diesel, dodatkowo w moich wyliczeniach przyjąłem że paliwo jest w tej samej cenie, co obecnie jest nieprawdą bo benzyna jest przynajmniej o 0,30 groszy droższa od diesla, czyli powinniśmy na korzyść diesla doliczyć jeszcze 0,30 zł *10 litrów = 3 zł na każde przejechane 100 km, co nam daje na 1 tys. km dodatkowe 30 zł i ostatnia moim zdaniem bardzo ważna sprawa to, że diesla zawsze jest bardzo łatwo sprzedać. Sprzedawałem swoja Almerę prawie 7 letnią 1.5 dCI z przebiegiem 90 tys km (I właścicel) i miałem w ciągu 2 tygodni 5 kupców z gotówką (tyle ile chciałem) w ostateczności został wpłacony zadatek i jeszcze jeździłem nia prawie 3 miesiące do odbioru nowego QQ. I kto mi powie że diesla nie opłaca się kupować jak juz po 3 latach zwraca się zakup a jak ktosplanuje jeździć dłużej niz 3 lata to juz w ogóle jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 (edytowane) zakładając że benzyna pali 10 litrów a diesel 6 litrów mamy różnicę 4 litrów na 100 km, przyjmując że benzyna i ropa kosztuje tyle samo po 5 zł to na 100 km zoszczędzamy 20 zł, dalej na 1000 km - 200 zł na 10000 km = 2000 zł , po 45000 tys. km zwraca się koszt zakupu diesla czyli w moim przypadku po 3 latach http://www.motofakty.pl/artykul/diesel_czy_benzyna.html proponuję abyś zrobił sobie tutaj kalkulację (przy orientacyjnych twoich założeniach zwrot diesla wg kalkulatora wyszedł mi w 6 roku eksploatacji a robiłem po łebkach): http://www.autocentrum.pl/benzyna-czy-diesel/ i nie przeliczałbym tego ręcznie - tak jak policzyłeś bo samochód to nie tylko tankowanie paliwa. A o ceny przeglądów benzyna vs diesel to aż chyba zadzwonię do dealera bo coś nie chce mi się to wierzyć dodaj jeszcze, że DPF nie każdemu wyjdzie na dobre a ewentualne naprawy diesla są dużo droższe niż w benzynie. No i w zimie diesle... są jednak wrażliwsze na mrozy. Plusem jest za to moment obrotowy. Odnośnie sprzedaży to jesteś cienias ja ogłoszenie swojej benzyny (I właściciel) umieściłem w sobotę po 21. O godzinie 21:30 pierwszy telefon w sprawie obejrzenia i umówienie się w sprawie obejrzenia. Następna lawina telefonów w niedziele od rana - wszystko jest kwestią stanu samochodu a nie tego czy to diesel czy benzyna Mi nie chodzi o to, że ktoś zrobił źle kupując diesla. Każdy ma inne priorytety i oczekiwania, ale gadanie że diesel jest lepszy od benzyny to opowiadanie bajek. Trzeba to dokładnie skalkulować i już. Jak ktoś kupuje bo po prostu chce diesla to ok, ale jak pisze, że taniej wychodzi to albo nie obliczał tego ale będzie dużo/długo jeździł i faktycznie ma rację. Z tymi dieslami to jest tak jak ksenonami czy oponami run flat - fajnie to wygląda w folderze. Po kalkulacji i poznaniu bliżej niekoniecznie i nie dla każdego Edytowane 9 Czerwca 2010 przez cosmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 ...zakładając że benzyna pali 10 litrów a diesel 6 litrów... Trochę przesadziłeś z tym spalaniem 10 litrów w silniku 1,6. Ja mam 2,0 benzynę, często jeżdżę z włączonym napędem 4x4 i po mieście (Bytom) pali mi 9 - 9,2 l/100 km. Przy moich przebiegach ok. 12 tys. km rocznie, wyszło mi, że różnica w cenie 2 litrowego diesla i benzyny zwróci się po 6 latach, a tyle nie zamierzam go trzymać. Brakuje mi jednak w tym silniku momentu obrotowego. Żeby kogoś szybko wyprzedzić, nie wystarczy dodać gazu - trzeba jeszcze zredukować bieg, co w mojej poprzedniej Fabii 1,9 TDI nie było potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misiek666 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 dobrze temat QQ 2010. głównie zawieszenie, wyciszenie, komfort. następne zagadnienie która wersja? visia czy acenta? srodek to przede wszystkim różnica w klimie. co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 która wersja? visia czy acenta? srodek to przede wszystkim różnica w klimie. co jeszcze? Wszystkie informacje o różnicach między wersjami są w cenniku na stronie Nissana Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 dobrze temat QQ 2010. głównie zawieszenie, wyciszenie, komfort. następne zagadnienie która wersja? visia czy acenta? srodek to przede wszystkim różnica w klimie. co jeszcze? gdybyś się decydował na QQ+2 to od wersji ACENTA jest dach szklany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waszka Opublikowano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 (edytowane) http://www.motofakty.pl/artykul/diesel_czy_benzyna.html proponuję abyś zrobił sobie tutaj kalkulację (przy orientacyjnych twoich założeniach zwrot diesla wg kalkulatora wyszedł mi w 6 roku eksploatacji a robiłem po łebkach): http://www.autocentrum.pl/benzyna-czy-diesel/ i nie przeliczałbym tego ręcznie - tak jak policzyłeś bo samochód to nie tylko tankowanie paliwa. A o ceny przeglądów benzyna vs diesel to aż chyba zadzwonię do dealera bo coś nie chce mi się to wierzyć dodaj jeszcze, że DPF nie każdemu wyjdzie na dobre a ewentualne naprawy diesla są dużo droższe niż w benzynie. No i w zimie diesle... są jednak wrażliwsze na mrozy. Plusem jest za to moment obrotowy. Odnośnie sprzedaży to jesteś cienias ja ogłoszenie swojej benzyny (I właściciel) umieściłem w sobotę po 21. O godzinie 21:30 pierwszy telefon w sprawie obejrzenia i umówienie się w sprawie obejrzenia. Następna lawina telefonów w niedziele od rana - wszystko jest kwestią stanu samochodu a nie tego czy to diesel czy benzyna Mi nie chodzi o to, że ktoś zrobił źle kupując diesla. Każdy ma inne priorytety i oczekiwania, ale gadanie że diesel jest lepszy od benzyny to opowiadanie bajek. Trzeba to dokładnie skalkulować i już. Jak ktoś kupuje bo po prostu chce diesla to ok, ale jak pisze, że taniej wychodzi to albo nie obliczał tego ale będzie dużo/długo jeździł i faktycznie ma rację. Z tymi dieslami to jest tak jak ksenonami czy oponami run flat - fajnie to wygląda w folderze. Po kalkulacji i poznaniu bliżej niekoniecznie i nie dla każdego No , No lawina telefonów przy sprzedaży samochodu to dziś ewenement chyba że oddaje sie go za pół darmo Kupno samochodu szczególnie nowego to tylko strata , koszty i stresy .Interes na tym robi tylko koncern fiskus i ubezpieczyciel. Jednak samochody kupujemy bo nas na nie stać , bo je lubimy ,bo mamy kobiety.Pierwsz moje samochody były używane , nastepnie nowe benzynowe , potem prosty diesel teraz lepsza kaśka.Nie dorabiajmy ideologi bo dziś gdybym miał kasę to bym kupił wypasione Audi Q7 oczywiście w dieslu i na pewno nie zastanawiłbym się czy mnie stać na paliwo ,przeglądy i ile stracę po 4 latach -na pewno kupę kasy. Edytowane 9 Czerwca 2010 przez waszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 No , No lawina telefonów przy sprzedaży samochodu to dziś ewenement chyba że oddaje sie go za pół darmo Kupno samochodu szczególnie nowego to tylko strata , koszty i stresy .Interes na tym robi tylko koncern fiskus i ubezpieczyciel. Jednak samochody kupujemy bo nas na nie stać , bo je lubimy ,bo mamy kobiety.Pierwsz moje samochody były używane , nastepnie nowe benzynowe , potem prosty diesel teraz lepsza kaśka.Nie dorabiajmy ideologi bo dziś gdybym miał kasę to bym kupił wypasione Audi Q7 oczywiście w dieslu i na pewno nie zastanawiłbym się czy mnie stać na paliwo ,przeglądy i ile stracę po 4 latach -na pewno kupę kasy. - szybka sprzedaż samochodu to przede wszystkim ogłoszenie i cena (a nie czy to diesel czy benzyna) - już któryś raz spotykam się z takim przeświadczeniem, że diesla łatwiej sprzedać - a niby czemu? - podpisuję się pod tym co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misiek666 Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 wpłaciłem zaliczkę mam umowę odbiór lipiec/sierpień. visia 1.6 metalic, alarm, dywaniki, chlapacze, mata do bagażnika. kosz 62500zl. jak oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 wpłaciłem zaliczkę mam umowę odbiór lipiec/sierpień. visia 1.6 metalic, alarm, dywaniki, chlapacze, mata do bagażnika. kosz 62500zl. jak oceniacie? myślę, że to taki standard. Możesz jeszcze poprosić o fajną wycenę alufelg i opon zimowych - może da Ci taką cenę, że będzie ok i już na zimę nie będzie się musiał martwić. Ja tak właśnie zrobiłem i nowe kola alu 17 + opony zimowe czekają na sezon - po co się później męczyć? Ja za komplet kół i felg 17 zapłaciłem 2100 brutto ale samochód mój kosztował więcej QQ+2 ACENTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambam Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Myśle, że dobra cena praktycznie lakier masz wliczony, 3 miesiące temu miałbyś z tym cieżko P.S. Nie spamuj każdego tematu tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Myśle, że dobra cena praktycznie lakier masz wliczony, 3 miesiące temu miałbyś z tym cieżko P.S. Nie spamuj każdego tematu tym jak metalic masz w cenie - to ja nie wiem co ty jeszcze chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambam Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 jak metalic masz w cenie - to ja nie wiem co ty jeszcze chcesz Więcej, więcej Skoro mnie udało się 3 miesiące temu lakier uzyskać +standardowe: alarm + dywaniki, to teraz gdy mineła fala "napaleńców" (takich jak my, którzy rzucili się to salonów zaraz po premierze ) z pewnością można łatwiej negocjować. Przykładem niech będzie kolega z tametu "dobra cena?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cosmo Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 dla tych co chcą kupić samochód na firmę -> http://miniurl.pl/koniec_kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misiek666 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 czekam i czekam a odbiór taki odległy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość trebor1d Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 czekam i czekam a odbiór taki odległy. powodzenia w czekaniu i cierpliwosci. w zaleznosci od twojego podejscia bedziesz albo zadowolony albo zdegustowany tym autem ale po jakims czasie docenisz zalety qashqaia (jesli nie od razu). powodzenia i spokojnego czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi