walti Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Witam !!! Ponieważ moim zdaniem DTC są ściśle powiązane z diagnostyką silnika postanowiłem założyć nowy temat w tym dziale, gdzie można by umieścić w jednym miejscu wszystko co jest związane z interpretacją i odczytem kodów. Tak więc poniżej zamieszczam link do strony na której można (w wersji anglojęzycznej) zapoznać się ze znaczeniem poszczególnych DTC. Na stronce tej są też (oprócz ogólnych) specyficzne kody błędów dla NISSANÓW: http://www.myscantool.com/dtc/ kolega norbay znalazł jeszcze coś takiego: http://www.nissanhelp.com/diy/obd_codes/nissan_engine_codes_chart_2.htm Doklejam w tym miejscu, żeby nie trzeba było szukać po całym forum. Ponadto dorzucam wykaz kodów po polsku, który otrzymałem wraz z zakupionym interfejsem na alledrogo: Zachęcam forumowiczów do dzielenia się w tym temacie doświadczeniami z DTC wykrytymi w Waszych Nissanach oraz co było przyczyną ich wystąpienia. Pozdro. Dorzucam jeszcze link do tej stronki: http://engine-codes.com/make/nissan Można tu znaleźć opisy nie tylko do Nissanów. Kody_Bledow_DTC_PL.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernyp Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Dadaj do tego P1612 - Błąd komunikacji pomiędzy komputerem silnika a IMMO Błąd z mojej P12 Okazało się że akumulator nie dawał wystarczającego napięcia (dawał 9V). Wymiana akumulatora i błąd nie występuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andred25 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 witam serdecznie wszystkich ,jestem nowy ,nie chce zakładac nowego tematu wiec spróbuje tu w diagnostyce mój problem polega na tym : mam nissana almerke N16 2003r 1,5DCI poprzedni własciciel jezdzil na strasznej ropie i padła pompa a co za tym idzie to i wtryski od opiłków z pompy itd ,wiec kupiłem prawie nowa pompe import z Europy na gwarancji i chodzi pieknie ,nastepnie wtryski sie nie nadawały wiec kupiłem używki dwa sa super dwa takie srednie ,wyczysczony został cały układ z opiłków zmieniiony filter itp nastepnie wyczyszczony zbiornik zatankowany do pełna na BP diesel ULTIMATED i dodatkowo jeszccze płyn do czyszczenia wtrysków ,później diagnostyka i czyszczenie błedów u specjalisty no i tu problem po tygodniu jazdy jak mu wcisnałem ok 150 na h wyswietliła sie kontrolka check na pół min i za dwa dni znów diagnostyka i pokazało tak : P 0 772 zaw.magnet 771 zawór magnet 832 właczn.pedal sprz 769 zaw magnet 137 lambda niskie na. 514 czujnik tem akum co te błedy wogóle znacza bo mechanik ma po angielsku i to tak tylko wytłumaczyłem sobie powiedzcie co mam konkretnie zrobic co jeszcze powymieniac zeby to auto pochodziło troche juz koszty trudno ,ja obstawiam te dwa wtryski które sa srednie pewnie tez do wymiany (pompy i kolejnych dwóch wtrysków jestem pewien na 100procent ) i zawór erg czy cos jeszcze? pomóżcie ZNALAZŁEM NA FORUM P0137 - czujnik O2 -NISKIE NAPIECIE 771 -ELEKTROMAGNES /CEWKA PRZESUWU E -PROBLEM 772 -ZATRZYMANIE 769 - D PRZERWA ALE CO TO ZNACZY CO WYMIENIC i co pozostałe błędy czyli P0514 i P0832 rano ciężej mi pali w mróz pozniej już w miare (z tymi błędami) a może ktos sprzeda mi sonde i dwa dobre wtryski? zawr erg preczyscic? pomocy hallo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufus Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Witam serdecznie wszystkich Forowiczów. Pytanie - na wyświetlaczu pojawia się napis "C 2105", czy to jakis kod błędu? I podpowiedzcie mi proszę jak samemu usunąć info na wyświetlaczu o wizycie serwisowej. Nissan Qashqai + 2, 2010 r., 2.0 benz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarenko Opublikowano 4 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Szukam szukam i nie znalazłem. Mianowicie jak podlacze elma to pokazuje mi jakis blad C3100 błąd podwozia niby. Czego konkretniej moze to dotyczyc? Pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Longin_2009 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Witam Mam Pickupa z 2003r Przeglądając linki do stron z błędami Kody_Bledow_DTC_PL.pdf są tylko trzycyfrowe i stronę www.engine-codes.com/make/nissan nic nie znalazłem Po robotach blacharskich wyświetlił się check engine. Silnik ma przyśpieszone obroty. Błąd 0047 i 0072 Prawdopodobnie może być gdzieś uszkodzona wiązka. Gdzie szukać ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro7505 Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Witam U mnie wyskakują błędy p1222, p1128, p1614, p1615 wie ktoś co one znaczą mam almere tino 2003 r 1.8benzyna gaz aha i te błędy wyskakują tylko zimowa pora jak jest poniżej 6'c latem nie miałem żadnych błędów a tamtej zimy też wyskakiwaly latem wszystko było ok i teraz jak temperatura spadła znowu wyskakują proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.