Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oryginalne listwy boczne

Gość MichałK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że idealna wysokość - wygląda świetnie i pewnie skutecznie ochroni karoserię przed incydentami na parkingach.

Czy możesz zdradzić na jakiej wysokości są zamontowane (od dołu)?

I pytanie do wszystkich: Możecie dać namiary na sklep, w którym można dostać te listwy? O ile jest to sklep internetowy.

Moje listwy zakupiłem :

http://www.riderauto.pl/130,390,Model-F-12

Uważam, że idealna wysokość - wygląda świetnie i pewnie skutecznie ochroni karoserię przed incydentami na parkingach.

Czy możesz zdradzić na jakiej wysokości są zamontowane (od dołu)?

I pytanie do wszystkich: Możecie dać namiary na sklep, w którym można dostać te listwy? O ile jest to sklep internetowy.

Witaj Koleżanko. Ja swoje listwy kupiłem na aukcji http://allegro.pl/nissan-qashqai-samochodowe-listwy-boczne-rider-i1237156821.html Są to takie same listwy jak ma lechia i Jacek. Na allegro sprzedawany jest również inny typ listew które różnią się grubością (cieńsze o około 2cm) i zakończeniami. Wybór to kwestia gustu, które się bardziej podobają.

Montowałem je niezgodnie z instrukcją na wysokości 21,5 cm od góry dolnej listwy drzwiowej (podobnie jak Jecek). Zmieniłem również taki szczegół że górna linia tylniej listwy jest w miare w jednej lini (dół ma naturany kształt listwy) a z przodu odwrotnie czyli dół tej listwy jest w miarę w jednej lini. No ale te patenty mam wyrysowane na kartce (tydzień testów) a i tak po przyklejeniu musiałem na następny dzień odkleić przód przedniej listwy poniważ nie podobało mi się to jak jej górna krawędz była w jednej lini a dół się zaokraglał.

Troszkę to moze zawiłe ale w razie potrzeby służe wszytskim fotkami ;)

P.S.

Na marginesie off topic trzymam kciuki za Twoje chęci bycia na forum bo jak do tej pory kobiey pojawiały się i znikały ... "kobieta zmienną jest"

Ja też kupiłem listwy z firmy Rider. Zamontowałem je jednak nie pod linią, która jest narysowma w instrukcji, a nad nią. Zrobiłem tak, bo właśnie w tym miejscu miałem już 2 rysy od drzwi innych aut.

Tak wygląda mój QQ z listwami:

post-32948-054209700 1286727503_thumb.jpg

• Upvote 1

Tak wygląda mój QQ z listwami

I wygląda bardzo fajnie. Przed zamontowaniem listew pytałem znajomych co myślą w kontekście wizulanym o takim elemencie i hmm ... byli raczej przeciwni. Teraz jak się widzimy to mówią że wizulanie QQ zyskał charakteru.

Zamontowałem je jednak nie pod linią, która jest narysowma w instrukcji, a nad nią. Zrobiłem tak, bo właśnie w tym miejscu miałem już 2 rysy od drzwi innych aut.

Powiem Ci że przed zamontowaniem "przystawiałem" się do paru aut znajomych i wychodziło że mniej więcej ta wysokość gwarantuje najlepsze zabezpieczenie. Nie wiem dlaczego producent chce aby montować je niżej.

Problem w tym, że najwięcej szkód robią drzwi tylne innych samochodów ze wzgledu na ich nieregularną linię i "zęby" nad kołami tylnymi, które nie trafiaja w listwy a w karoserię powyżej lub poniżej.

Dubik77 mam wielką prośbę dorzucisz w temacie z listwami bocznymi to zdjęcie i zdjecie co się zawsze przy Twoich postach wyświetla to zobaczyłbym na większym rozmiarze zdjęcie bez i z listwami. Dzięki z góry

Proszę Cię bardzo, poniżej fotki o które prosiłeś bez i z listwami.

post-32905-011045500 1286783002_thumb.jpg post-32905-014872600 1286783026_thumb.jpg

Proszę Cię bardzo, poniżej fotki o które prosiłeś bez i z listwami.

post-32905-011045500 1286783002_thumb.jpg post-32905-014872600 1286783026_thumb.jpg

Dzięki już w 80% się przekonałem do tych listew, choć dziś wiedziałem Qashqai'a z listwami na żywo tylko kolor latte z rysa nad listwami na przednich i tylnich drzwiach - chyba że ktoś zastosował listwy po zdarzeniu ; /

Problem w tym, że najwięcej szkód robią drzwi tylne innych samochodów ze wzgledu na ich nieregularną linię i "zęby" nad kołami tylnymi, które nie trafiaja w listwy a w karoserię powyżej lub poniżej.

Ja zamontawałem w miejscu, w którym już miałem rysy. To jest chyba najbardziej wypukłe miejsce w QQ. Mierzyłem też do Almery i drzwi przednie i tylne opierają się w tym miejscu, w którym mam listwy.

Wiem, że są wyższe i niższe auta, ale wg mnie to jest najbardziej optymalny wybór. Zresztą nigdzie nie jest powiedziane, że można mieć tylko jedne listwy. Możesz dodatkowo przylepić listwy wyżej i niżej. Przezorny zawsze ubezpieczony. :D:rofl::P

Chciałbym zapytać ile płaciliście za takie listwy Rider F-12, odbieram w grudniu swojego QQ i chciałbym go zaopatrzyć w takowe.

Za listwy płaciliśmy, chyba wszyscy tak samo 147 zł za komplet ... jednak nie u dilera, a na allegro bądz w sklepach internetowyh. Montować możesz sam lub u dilera, choc we Wrocławiu powiedzieli że nie montowali takich listew ... ale spróbowac mogą.

Witam

Chciałbym zapytać ile płaciliście za takie listwy Rider F-12, odbieram w grudniu swojego QQ i chciałbym go zaopatrzyć w takowe.

Kolego mi się udało w salonie listwy gratis załatwić próbowałeś zagadać. Co powiedzieli? W końcu do grudnia jeszcze trochę czasu.

Witam. Ja kupiłem listwy boczne na Allegro i nie mam żadnej instrukcji montażu (nie są to firmy Rider). Czy ktoś z kolegów mógłby zeskanować instrukcję montażu, tzn. na jakiej wysokości najlepiej bo sam przymierzam i jakoś nie mogę się zdecydować czy wyżej czy niżej. Chciałbym wiedzieć jaka jest wysokość "zalecana".

Dziś dostałem listwy boczne i choć nie miałem czasu aby je zamontować to poczyniłem małe przymiarki. Ponizej zestawienie fotek auta bez i z listwami bocznymi. To taki same listwy firmy Rider jak ma Lechia i Jacek ... choć wstepnie zmontowałem je o 1,5 cm wyżej niż Jacek ... Lechia z tego co widzę ma niżej.

post-32905-1285182724,6588_thumb.jpg post-32905-1285182742,6355_thumb.jpg post-32905-1285182764,0876_thumb.jpg

Ciekaw jestem Waszych opini.

A mógłbyś mi napisać dokładnie w jakich odległościach zamontowałeś te listwy od dołu ??? i czy po za ta wysokościa to reszta jest na rysunku w sensie w czy przyklejam od krawedzi drzwi?? czy jak ??

Edytowane przez pavelsti

A mógłbyś mi napisać dokładnie w jakich odległościach zamontowałeś te listwy od dołu ??? i czy po za ta wysokościa to reszta jest na rysunku w sensie w czy przyklejam od krawedzi drzwi?? czy jak ??

Zaczynając od końca Twojego pytania to w instrukcji są podane odległości przy krawędziach drzwi, ale montując listwy na innej wysokości musisz je zwiększyć, szczególnie tylnich drzwi. Przyłożysz delikatnie listwę, otworzysz drzwi na oscież to sam zobaczysz czy jest okej czy jeszcze zwiększyć. Jak coś to mogę zmierzyć u siebie.

Względem odległosci i sposobu montazu to montowałem następująco:

Punkt A - szczelina między plastikiem tylniego nadkola a tylnim "boczkiem" i tutaj przykleiłem jeden koniec sznurka.

Punkt B - szczelina między zderzakiem a przednim "boczkiem" i tutaj przykleiłem drugi koniec sznurka. NIe jestem pewien czy nie było to o 3 cm poniżej tej szczeliny.

Punkt C-C - około 21,5 cm.

Punkt D - wychodzi sam z ułożenia sznurka i kształtu listwy, ale ja ten koniec listwy przekrzywiłem delikatnie do dołu. Jak tego nie zrobisz to zagnie się ona troszke ku górze. Pierw tak miałem ale następnego dnia odkleiłem listwę do połowy i przykleiłem wegług powyższego przekrzywienia delikatnie w dół. Jak się przyjrzysz na fotki lechi, huling-a i moje to może ta minimalną różnicę dostrzeżesz.

post-32905-048019400 1287666662_thumb.jpg

• Upvote 1

Zaczynając od końca Twojego pytania to w instrukcji są podane odległości przy krawędziach drzwi, ale montując listwy na innej wysokości musisz je zwiększyć, szczególnie tylnich drzwi. Przyłożysz delikatnie listwę, otworzysz drzwi na oscież to sam zobaczysz czy jest okej czy jeszcze zwiększyć. Jak coś to mogę zmierzyć u siebie.

Względem odległosci i sposobu montazu to montowałem następująco:

Punkt A - szczelina między plastikiem tylniego nadkola a tylnim "boczkiem" i tutaj przykleiłem jeden koniec sznurka.

Punkt B - szczelina między zderzakiem a przednim "boczkiem" i tutaj przykleiłem drugi koniec sznurka. NIe jestem pewien czy nie było to o 3 cm poniżej tej szczeliny.

Punkt C-C - około 21,5 cm.

Punkt D - wychodzi sam z ułożenia sznurka i kształtu listwy, ale ja ten koniec listwy przekrzywiłem delikatnie do dołu. Jak tego nie zrobisz to zagnie się ona troszke ku górze. Pierw tak miałem ale następnego dnia odkleiłem listwę do połowy i przykleiłem wegług powyższego przekrzywienia delikatnie w dół. Jak się przyjrzysz na fotki lechi, huling-a i moje to może ta minimalną różnicę dostrzeżesz.

post-32905-048019400 1287666662_thumb.jpg

zaraz będę oglądał i się przyglądał a o wymiary to się odezwę jak już odbiorę listwy i auto, albo spróbuje tak jak opisałeś i wtedy się pochwale wynikiem moich prac ;)

Dzięki za pomoc i informacje

Edytowane przez pavelsti

Mam pytanie o listwy, bynajmniej nie o oryginalne i nie o ochronne, tylko chromowane ozdobne. Czy posiadacz takowych (oryginalnych lub tych z allegro) mógłby wkleić zdjęcie z dokładnym miejscem zaczepienia? Dziękuję z góry :)

• 3 miesiące temu...

To i ja dołączę do grona posiadaczy listew Rider. :D

Trochę długo zastanawiałem się nad dodaniem listew, ale Koledzy dubik77 i huling ostatecznie mnie przekonali (dzięki Panowie ;))... no i niestety pierwsza rysa parkingowa :(

Drobna uwaga - w czasie montowania listew należy je dokładnie ułożyć do linii prostej, gdyż na końcach lekko, o jakieś 0,5cm odstają od poziomu . Dubik77 zwracał na to uwagę.

Chociaż z drugiej strony może to i tak ma być... jak kto woli. Nie zmienia to faktu, że listwy te są super!

• Upvote 1

To i ja dołączę do grona posiadaczy listew Rider. :D

Trochę długo zastanawiałem się nad dodaniem listew, ale Koledzy dubik77 i huling ostatecznie mnie przekonali (dzięki Panowie ;))... no i niestety pierwsza rysa parkingowa :(

Drobna uwaga - w czasie montowania listew należy je dokładnie ułożyć do linii prostej, gdyż na końcach lekko, o jakieś 0,5cm odstają od poziomu . Dubik77 zwracał na to uwagę.

Chociaż z drugiej strony może to i tak ma być... jak kto woli. Nie zmienia to faktu, że listwy te są super!

Ja nadal oczekuje na swojego Qashqaia,ale juz teraz chcialbym zamowic listwy Rider bo rzeczywiscie dzialaja na + dla wygladu auta i czasem na pewno chronia.

Mam pytanie do tych co zamontowali listwy: Czym zostaly zamocowane listwy do karoserii (tasma dwustronna, klej czy jeszcze inny pomysl)?

Z gory dzieki

... listwy Rider ... dzialaja na + dla wygladu auta i czasem na pewno chronia.

To fakt chronia oraz auto jest bardziej muskularne.

Mam pytanie do tych co zamontowali listwy: Czym zostaly zamocowane listwy do karoserii (tasma dwustronna, klej czy jeszcze inny pomysl)?

Do listew przyklejona jest dwustronna taśma wiec nic nie musisz kombinować. Trzyma ona diablenie mocno ... żadne myjki ciśnieniowe nie są straszne.

• 1 miesiąc temu...

Witajcie,

Prosiłbym kogoś kto ma białego QQ z listwami o wrzucenie zdjęć. Chciałbym zerknąć czy do białego pasuje bo jednak kontrast duży. A może ktoś ma swoje zdanie na ten temat - chętnie poczytam.

Pozdrawiam

Robert

• 4 tygodnie później...

Zazdroszczę Wam tych listewek.

Do QQ+2 nie ma takich ładnych :(

Ten wzór idealnie pasuje do charakteru auta.

Edytowane przez luc123456

a te? http://www.riderauto.pl/131,401,Model-F-16

chyba będa dobre do +2

dobre? Tak

ładne? Nie

Listwy Ridera do krótkiego QQ są grube, masywne i pozaokrąglane tak jak cały samochód

a te z linku wąskie, skośne. Moim zdaniem pasują do "kanciastych" aut np. pierwszego focusa.

Cały czas czekam na coś lepszego.

Jeżeli ktoś ma jakieś listwy na QQ+2 to będę bardzo wdzięczny za zdjęcia.