Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Almera szyby a rok produkcji

Gość Marcin Słoń
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin Słoń

Witam, serdecznie - proszę o pomoc w określeniu daty produkcji samochodu. W kieleckim komisie jest do kupienia nissan almera 1,5 dci sprowadzony z belgii. Na fakturze zakupu w belgijskim salonie data produkcji widnieje na 2006 r. natomiast szyby i podzespoły są z 2004. Sprzedawca zapewnia że samochód był składany na starszych częściach czy jest mozliwość sprawdzenia po nr VIN. Jeśli ktoś ma taką to bardzo proszę o odpowiedź na forum lub na meila: vip.marcin@poczta.fm VIN: SJNFHAN16U0560636

Witam, serdecznie - proszę o pomoc w określeniu daty produkcji samochodu. W kieleckim komisie jest do kupienia nissan almera 1,5 dci sprowadzony z belgii. Na fakturze zakupu w belgijskim salonie data produkcji widnieje na 2006 r. natomiast szyby i podzespoły są z 2004. Sprzedawca zapewnia że samochód był składany na starszych częściach czy jest mozliwość sprawdzenia po nr VIN. Jeśli ktoś ma taką to bardzo proszę o odpowiedź na forum lub na meila: vip.marcin@poczta.fm VIN: SJNFHAN16U0560636

Coś mi smierdzi ta historia. Mój nissan jest z kwietnia 2001r. Szyby mam wszystkie oprócz tylnej z 2001, tylna z 2000. Nadmieniam iż samochód nie był bity, znakowanie oryginalne nissana. Ale żeby roczniki cześci obejmowały aż dwa lata to wg. mnie to jakas sciema jest.

SJNFHAN16U05-60636

NUMER: FTKALEFN16TGAD6E22

PRODUKCJA: 11.2004

BUDA: 5 DOOR HATCH BACK

SILNIK: K9K TYPE ENGINE

WERSJA: CENTRAL EUROPE SPEC

MOC: 60KW

SKRZYNIA: 5-SPEED MANUAL TRANS

i wszystko jasne ;)

Gość DŁUGI.76

VIN: SJNFHAN16U05-60636

Модель: FTKALEFN16TGAD6E22

Название: ALMERA UK MAKE

Серия модели: N16E

Дата выпуска: 11.2004

BODY: 5 DOOR HATCH BACK

ENGINE: K9K TYPE ENGINE

AREA: CENTRAL EUROPE SPEC

POWER: 60KW

GRADE: EP2 TYPE

TRANS: 5-SPEED MANUAL TRANS

Код региона: EL1

Внешний цвет: KY0

Внутренний цвет: G

Czyli u mnie rok produkcji szyby to będzie ten DOT? Jeśli dobrze rozumiem, to 46 tydzień 1997r? Auto mam z lutego 1998r.

Tak.

Dzieki za opdowiedzi - rozumiem że dane są ze strony http://www.japancars.ru/cat/nissan/index.php czy szczytuje ona prawidłowo cały VIN

No tak, czyta prawidłowo. To auto jest z końca 2004. Gdyby chciał Ci wcisnac, że jest 2005 to bym przymruzył oko, bo to prawie 2005 auto, ale nie 2006 :D

Edytowane przez Majkel.

Gość maciekmisi

Nie wiem, czy to dotyczy Twojego przypadku, ale warto zwrócić uwagę przy kupnie, żeby na fakturze od komisu była dobra data produkcji, jeżeli jest to auto pierwszy raz rejestrowane w PL.

Kupiłem w polskim komisie Almerę sprowadzoną z Niemiec. Nie wiem, jak to jest w Belgii, ale w niemieckich dowodach jest tylko data pierwszej rejestracji, a nie produkcji. Więc przy rejestracji w Polsce każą jechać na stację diagnostyczną, żeby ustalić datę produkcji (bo musi być w polskim dowodzie). Jeżeli jest inna niż w tej fakturze od polskiego sprzedawcy, to nie zarejestrują i trzeba poprawiać fakturę.

Diagnosta sprawdzał datę produkcji po numerze VIN i po dacie na pasach bezpieczeństwa (bo są montowane w autach jako ostatnie).

Gość Marcin Słoń

We wtorek jadę po auto sprawdzę dokładnie dane co do roku - przegląd ma już zrobiony

Otrzymałem właśnie odpowiedź z ASO - A.B.T. AUTONISS Sp. z o.o. Lublin: SAMOCHÓD WYPRODUKOWANY 11.2004 więc wychodzi na to, że 2006r to data pierwszej rejestracji.

kupujący/rejestrujący ma chyba 30 dni na rejestrację a po przekroczeniu terminu jest kara i trzeba się gęsto tłumaczyć.

30 dni na rejestrację czy raczej na opłacenie urzędu skarbowego?

Edytowane przez nunu85