Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Komputer pokładowy - zasięg na baku (tzw. Range)

Rafalz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem się dowiedzieć skąd ludzie podają tak dokładne średnie spalanie? ja tankuje do pełna jadę 100km i znów tankuje do pełna. wskazanie na dystrybutorze.

To znaczy, że tankujesz równo co 100 km, żeby sprawdzić średnie spalanie? ;)

Ja tankuję zawsze pod korek i to w momencie gdy rezerwa mi się pali. Czyli średnia jest z około 600-700 km. Nie próbowałem jeszcze testu na samej trasie. Np wyjeżdżam w trasę, zeruję liczniki (średnie spalanie, średnia prędkość) i jadę z jakąś w miarę stałą prędkością np 100 km. Ciekawe jakie wtedy pokazałby samochód średnie spalanie. Pewnie zbliżone do tergo minimalnego co w instrukcji, gdybym nie przekraczxał 90/h. Czy ktoś z Was bawił się w takie testy? Widziałem tu test na 30 km i wyszło komuś 5,7 Pewnie tak to było zrobione.

testowałem ostatnio w trasie ok 150 km odcinek, tempomat gdzie się tylko dało na 110 km/h,kiedy trzeba było wyprzedzałem ale bez deptania w podłogę, w miastach / miasteczkach wiadomo przepisowo, włączona klima - wynik 6.2l/100 km, z powrotem - 6.4l/100km

w chwili obecnej jeżdże po W-wie stylem emeryta / przepisowo - bez klimy wychodzi mi na razie 7.0-7.2l/100km :dribble:

testowałem ostatnio w trasie ok 150 km odcinek, tempomat gdzie się tylko dało na 110 km/h,kiedy trzeba było wyprzedzałem ale bez deptania w podłogę, w miastach / miasteczkach wiadomo przepisowo, włączona klima - wynik 6.2l/100 km, z powrotem - 6.4l/100km

w chwili obecnej jeżdże po W-wie stylem emeryta / przepisowo - bez klimy wychodzi mi na razie 7.0-7.2l/100km  :dribble:

Witam,To teraz trochę moich danych: trasa Warszawa - Władysławowo - Warszawa (przejechane ok. 850 km), w obie strony w nocy (czyli praktycznie zero korków na A1 i gdiekolwiek), prędkość przeletowa nie za wysoka (tak do 100-110 km/h, na A1 tempomat na 120 km/h) bo z żoną i z małym dzieckiem (full bagaży) - średnie spalanie pokazane przez komputer 5.6 ON/100km, według wyliczeń od tankowania do tankowania 5.9 ON/100km.Pozdr,Rafał

A ja jestem ciekaw (może gdzieś już było) czy ktoś sprawdzał jak różnica w spalaniu z z załączonym napędem na 4 koła a na 2 koła?

A ja jestem ciekaw (może gdzieś już było) czy ktoś sprawdzał jak różnica w spalaniu z z załączonym napędem na 4 koła a na 2 koła?

Witam. Włg. moich obliczeń na autostradzie między 130-150 km 0,5 l. Pozdrawiam.

Witam,To teraz trochę moich danych: trasa Warszawa - Władysławowo - Warszawa (przejechane ok. 850 km), w obie strony w nocy (czyli praktycznie zero korków na A1 i gdiekolwiek), prędkość przeletowa nie za wysoka (tak do 100-110 km/h, na A1 tempomat na 120 km/h) bo z żoną i z małym dzieckiem (full bagaży) - średnie spalanie pokazane przez komputer 5.6 ON/100km, według wyliczeń od tankowania do tankowania 5.9 ON/100km.Pozdr,Rafał

to bardzo dobre wyniki. pozazdroscic tylko.

• 2 miesiące temu...
Gość KRUChY_lodz

głupie pytanie Lamera...

jak zresetować średnie spalanie?? Zresetowałem Trip A i Trip B, a średnie spalanie nie ruszyło się w ogóle...

Szybka instrukcja, gdzie szperać ??

głupie pytanie Lamera...

jak zresetować średnie spalanie?? Zresetowałem Trip A i Trip B, a średnie spalanie nie ruszyło się w ogóle...

Szybka instrukcja, gdzie szperać ??

Użyłeś lewego "dzyndzla" który restartuje okresowy przebieg A i B. Użyj prawego "dzyndzla" i przytrzymaj go przez około 3 sekundy w chwili gdy na kompie będziesz miał wykres średniego spalania.

Użyłeś lewego "dzyndzla" który restartuje okresowy przebieg A i B. Użyj prawego "dzyndzla" i przytrzymaj go przez około 3 sekundy w chwili gdy na kompie będziesz miał wykres średniego spalania.

albo po prostu przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk "i" na kierownicy... działa tak samo jak prawy "dzyndzel"...

ja miałem dzis fajny przypadek :D całkiem miły, niespodziewany gratis od QQ :D

wczoraj zatankowałem do pełna - zatankowałem do pelna zasieg byl standartowy czyli ok 920km - pojechałem do pracy, wróciłem dzis rano wsiadam patrze zasieg 827km czyli miej wiecej sie zgadza bo niecałe 100km perzejechalem wczoraj - jade sobie dolinka słuzewiecka patrze a tu nagle z +/- 810 km zrobiłeo sie 890 :D samo z siebie - jechałem jak zawsze ni to ekonomicznie ni szybko, średnie spalanie nie spadło od dawna na kompie jest 7,6 :D oby cześciej takie gratisy :D

pzdr

Ja w QQ 2.0 dci odnotowuję średnie spalania rzędu 7.0- 7.5 /100km. Spalanie wrasta podczas wyższych prędkości autostradowych - stała jazda z prędkością 160-190 km/h odbija się spalaniem 8-10l /100km

Ja w QQ 2.0 dci odnotowuję średnie spalania rzędu 7.0- 7.5 /100km. Spalanie wrasta podczas wyższych prędkości autostradowych - stała jazda z prędkością 160-190 km/h odbija się spalaniem 8-10l /100km

W moim QQ+2 2.0 dCi zasięg po zatankowaniu do pełna nie przekracza 735km,

tak jakby pamiętał poprzednie wartości średnie spalania, które były wyższe - pomimo ich zerowania.

Średnie spalanie nie schodzi poniżej 8.0l/100km (realnie 8.6l/100km),

to chyba zasługa większej masy +2 i napędu 4WD.

• 2 miesiące temu...

Witam,

wpisuje się tutaj po raz pierwszy ale muszę sie podzielić taką informacją :)

Wczoraj w nocy wracałem z długiej trasy swoim Qashqiem +2 2.0 dci rocznik 2010. Pogoda była fatalna mgła, ciemności. Jechałem prędkością nie większą niż 80-90 km. Spalanie na komputerze pokazało 5,6 l to był i jest moj rekord.Z racji że nigdzie po drodze nie tankowałem komputer mi pokazał do przejechania jeszcze 50km. Dzisiaj rano pojechałem na stacje zatankowałem do pełna i tu szok komputer pokazuje ze moge przejechac na zbiorniku 1025km. Wcześniej nigdy mi tak nie pokazał. Może to oznacza ze już sie dotarł :) Mam 16000 i w poniedziałek pierwszy przegląd roczny :)

Witam,

Wczoraj w nocy wracałem z długiej trasy swoim Qashqiem +2 2.0 dci rocznik 2010. Pogoda była fatalna mgła, ciemności. Jechałem prędkością nie większą niż 80-90 km. Spalanie na komputerze pokazało 5,6 l to był i jest moj rekord.Z racji że nigdzie po drodze nie tankowałem komputer mi pokazał do przejechania jeszcze 50km. Dzisiaj rano pojechałem na stacje zatankowałem do pełna i tu szok komputer pokazuje ze moge przejechac na zbiorniku 1025km. Wcześniej nigdy mi tak nie pokazał. Może to oznacza ze już sie dotarł :) Mam 16000 i w poniedziałek pierwszy przegląd roczny :)

Jechałeś wolno więc średnie spalanie było niskie ,a komp pokazał zasięg na podstawie ostatniego tankowania i resetu.Ja latem wracałem z Karpacza to średnie spalanie wyniosło 4.3(wedłóg kompa po zatankowaniu mogłem przejechać 1160km).

Witam,

Dla mnie to zagadka , ponieważ umnie obojętnie jakie mam średnie spalanie komputer po pełnym zatankowniu i resecie starych wskazań podaję zasięg 762 km .Może ktoś z kolegów posiada profesjonalną więdzę w jaki sposób komputer liczy .U mnie wskazania średniego zuzycia są zaniżone w stosunku do faktycznego o okolo 0,5 litra.Kiedy zasięg podchodzi do zera z reguły w zbiorniku mam jeszcze paliwa na przejechanie okolo 100km tj. 7 - 8 litrów .Sprawdziłem to odejmując pojemnośc zbiornika 65 litrów od ilości zatankowanej pod korek.Może można inaczej ustawić komputer lub zależy to od modelu lub rocznika.

Dla mnie to zagadka... Sprawdziłem to odejmując pojemność zbiornika 65 litrów od ilości zatankowanej pod korek.

Wydaje mi się się, że jeżeli wlewamy "pod korek" pojemność naszych baków jest nieco większa aniżeli podana przez producenta. Nie wiem jak jest w QQ, ale w innych modelach

wiem z doświadczenia, że różnica może wynieść nawet 6-7 litrów. Zdarzyło mi się kiedyś wyjeździć cały bak do "sucha" :blush: i po zatankowaniu "pod korek" okazało się, że weszło o parę literków więcej niż pojemność baku podana przez producenta. W naszych QQ może być podobnie

Edytowane przez PiotrekP

Wydaje mi się się, że jeżeli wlewamy "pod korek" pojemność naszych baków jest nieco większa aniżeli podana przez producenta. Nie wiem jak jest w QQ, ale w innych modelach

wiem z doświadczenia, że różnica może wynieść nawet 6-7 litrów. Zdarzyło mi się kiedyś wyjeździć cały bak do "sucha" :blush: i po zatankowaniu "pod korek" okazało się, że weszło o parę literków więcej niż pojemność baku podana przez producenta. W naszych QQ może być podobnie

Lub dystrybutor był "uczciwie "ustawiony :) ale rzeczywiście pod korek zawsze wchodzi więcej.

Edytowane przez manix

Lub dystrybutor był "uczciwie "ustawiony :) ale rzeczywiście pod korek zawsze wchodzi więcej.

Nie sądzę, aczkolwiek u nas wszystko jest możliwe  :shiftyninja: