Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Micra k11 + przetwornica napięcia

Gość Piotrek83_wawa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrek83_wawa

Witam,

Chciałbym kupić przetwornicę napięcia (12/230V) na wyjazd do mojego Micrusa k11.

Czy mógłby mi ktoś doradzić na co zwrócić uwagę przy doborze takiego urządzenia i jak eksploatować je w podróży aby nie zajechać akumulatora?

Przyznam że nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia.

Przetwornicę chciałem podłączać do obwodu zapalniczki zrobionego własnoręcznie od głównego przewodu zasilania skrzynki bezpiecznikowej, przewodem 1.5mm kwadrat z zabezpieczeniem 15A.

Jak obliczyć prąd obciążenia obwodu zapalniczki w przypadku pracy takiej przetwornicy?

Lodówka turystyczna (55W) podłączona do 12V to ok 4.5A, jeśli do tego samego obwodu podłączymy przetwornicę i do niej np. ładowarkę do laptopa(60W) to jak wzrośnie sumaryczny prąd obciążenia ?

nie masz co się obawiać będzie gitt, a tą przetwornicę to chcesz włożyć na stałę czy tylko jak będzie potrzebna, bo jak na stale to podpiął bym ją pod aku bezpośrednio i wyprowadził tylko przedłużacz do kabiny

co prawda w ciężarowym ale przetwornicę 24/220v miałem spiętą na stałe i było gitt i do tego cały czas laptop podpięty,

jeszcze ważne co chcesz tym zasilić, bo od tego zależy moc jaka będzie Ci potrzebna, im wyższa tym droższa ;)

W dniu 18.06.2010 o 19:01, Piotrek83_wawa napisał:

dzięki za odp

Chce na stałe mieć w Micrze lodówke 55W (ok4.5A) i laptopa podpiętego.. to chyba nie obciąży za bardzo aku?

ale lodówa na 220V ??? czy na 12V

lapek spox da radę, ja swojego dźwigałem na 200W przetwornicy i było ok

jesli to zwykla loduwka na 220V to niema szans, tylko te lodowki bez agregatu wchodza w gre.

1,5mm troche kolego cienko cienko max 13 amper stałej pracy, ok. 20 chwilowej.

13 amper to zaledwie 170W radze nie przekraczać takich mocy na dłuższy czas.

Kolega który ma doswiatczenie z 24/220V przy takiej srednicy moze sobie pozwolic na 350W, kwestia napiecia.

Polecam stworzenie instalacji bezposrednio z PLUSA przed bezpiecznikiem linką miedzianą 2,5mm zabezpieczeniem 25A.

Pozdrawiam

Gość Piotrek83_wawa
  W dniu 19.06.2010 o 10:10, jarlew napisał:

jesli to zwykla loduwka na 220V to niema szans, tylko te lodowki bez agregatu wchodza w gre.

1,5mm troche kolego cienko cienko max 13 amper stałej pracy, ok. 20 chwilowej.

13 amper to zaledwie 170W radze nie przekraczać takich mocy na dłuższy czas.

Kolega który ma doswiatczenie z 24/220V przy takiej srednicy moze sobie pozwolic na 350W, kwestia napiecia.

Polecam stworzenie instalacji bezposrednio z PLUSA przed bezpiecznikiem linką miedzianą 2,5mm zabezpieczeniem 25A.

Pozdrawiam

Dziękuje kolego jarlew,

Mogłem faktycznie mocniejszego przewodu użyć..

Ale reasumując, jak zabezpieczę to wszystko 10A to będzie w miarę bezpiecznie, prawda?

Lodówkę chciałem na 12V to 4.8A ciągnie, ale raczej odejdę od tego pomysłu..

na mojej instalcji i bezpieczniku 10A jak stale podczas drogi będzie chodzić przetwornica 12/230 a pod przetwornica ladowarka do laptopa i nawigacji to powinno jeszcze pozostać kilka amperów bezpiecznych, nie mylę się?

W dniu 21.06.2010 o 18:19, Piotrek83_wawa napisał:

Dziękuje kolego jarlew,

Mogłem faktycznie mocniejszego przewodu użyć..

Ale reasumując, jak zabezpieczę to wszystko 10A to będzie w miarę bezpiecznie, prawda?

Lodówkę chciałem na 12V to 4.8A ciągnie, ale raczej odejdę od tego pomysłu..

na mojej instalcji i bezpieczniku 10A jak stale podczas drogi będzie chodzić przetwornica 12/230 a pod przetwornica ladowarka do laptopa i nawigacji to powinno jeszcze pozostać kilka amperów bezpiecznych, nie mylę się?

spokojnie wszystko obleci, ja jak jadę to lodówa cały czas wpięta w gniazdo zapalniczki w bagażniku, także spoko

a przetwornica i to co chcesz podłączyć do niej to żaden problem, tylko jak jeszcze nie kupiłeś to w cenie przetwornicy możesz kupić zasilacz do lapka p[od zapalniczkę, chyba, że zależy Ci na 220V w aucie, a jaka to nawigacja chodzi pod 220v??

Gość Piotrek83_wawa

szczerze to tak myslalalem.. ale wezme chyba przetwornice, bo nie chce mi się kupować wszystkich ładowarek pod zapalniczkę :) telefon, laptop, aparat, kamera.. itp itp :) a tak to jeszcze się przynajmniej będzie jak ogolić , hehehe

Dzięki DINO za pomoc i opinie.

P.S

Coś takiego znalazłem, w miare ciekawie wygląda ( mam nadzieje że admin mnie z tym linkiem nie pogoni :) )

http://allegro.pl/item1082713351_przetwornica_miniaturowa_12v_220_200w_port_usb.html

W dniu 21.06.2010 o 19:27, Piotrek83_wawa napisał:

Coś takiego znalazłem, w miare ciekawie wygląda ( mam nadzieje że admin mnie z tym linkiem nie pogoni :) )

http://allegro.pl/it...w_port_usb.html

jeśli mogę coś zasugerować, to to coś sobie odpuść i kup normalną przetwornicę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...