Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wygłuszenie tyłu

ferrit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wrócę do tematu.

Po podróży do Wawy zauważyłem że w  Qq bardzo słychać opony i drogę.Różnice w jakości asfaltu można było z zamkniętymi oczami poznać ,na słuch.Jako ,że z wyciszania Note zostało mi mat bitumicznych i pianki,a miałem dzisiaj i czas i pogodę ku temu rozebrałem tył,bagażnik.łatwiej to poszło niż z Note,po prostu prostsza metoda montażu była.Po zdjęciu boczków już wiedziałem dla czego tak słychać.Poza jakimś rzadkim filcem na boczkach ,nadkola i blachy w bagażniku gołe,jak święty Turecki :D

Na wyklejenie bagażnika i nadkoli(od wewnątrz! oczywiście) poszło mi 11 płyt wymiaru 250x500mm i około 2m pianki -gumy butylowej gr 3mm.Pianki brakło mi tylko na widoczną część bagażnika,podłużnice i wnęka na koło.

Idąc dalej tym tropem odkryłem ,że i z przodu N.położył lagę...Nadkola z przodu od środka,patrząc po otwarciu klapy silnika są zupełnie puste!Nic,nul,zero!Widać przednią część drzwi.Nic nie mi nie pozostaje tylko dalej się pobawić również z przodem.

Tył po jeździe próbnej wyraźnie się wyciszył.Praca ta zajęła mi 4.5h.

Edytowane przez JACKO29

@JACKO29: można by jakieś fotki poprosić? Korci mnie, żeby zrobić to co ty, ale umiejętności do samochodów raczej kiepskie. Tym nie mniej, wkleić coś, jeśli wymaga to operowania raczej nożyczkami i miarką, powinienem dać radę. Przydałoby się jakieś zdjęcie poglądowe do podbudowania wiary w powodzenie przedsięwzięcia ;-)

Wytaptalkowane na notatniku

Właśnie...nie robiłem zdjęć :(

Przy najbliższej okazji jak będe dalej coś robił,to poświęcę trochę czasu i rozbiorę do pstryczka poglądowego,obiecuję :D

Aha!Samymi nożyczkami i miarką niewiele zdziałasz,potrzebna jest jeszcze opalarka lub dobra mocna suszarka do ogrzania płyt. Lepiej się układają i kleją.

Tego nie widać...a słychać :D

Yyyy raczej nie słychać :D

• 1 miesiąc temu...

Po lekturze tematu nabrałem ochoty na "ciszę"  i .... jako że doskwierał mi dźwięk silnika powyżej 130km/h postanowiłem powalczyć .

Qq nie posiada wygłuszenia maski (1.6pb) to właśnie tam chciałem eksperymentować i kupiłem 1X1m piankę klejącą 1cm gr. z folią aluminiową zbrojoną w rąby włóknem szklanym .

Wykleiłem pod maską miejsce gdzie diesle mają matę filcową i ....nastała cisza .

Z efektu jestem zadowolony , kupię jeszcze dwie maty i wykleję tył .

Do odtłuszczania użyłem spray do odtłuszczania tarcz hamulcowych , klej trzyma jak szalony , raz przyłożony materiał przy próbie przesunięcia rozrywa sie i pracować należy jak saper.

Nie wymaga podgrzewania ! 

Fergul11

Mój z 2011r ma matę pod maską a Twój też jest po FL i nie miał jej ?:(

Zakiełkowała mi taka myśl ,że poprzednik może zdjął matę ,bo jakieś zwierzątko ją pogryzło , a do sprzedaży wiszące strzępy źle się prezentują ?

Mam sporo rudej sierści na matach głuszących na grodzi ...ale pewności nie mam czy oryginalnie mata była , gdzieś tu wyczytałem że podobno do PB nie dawali ?

Podejrzenia Twoje chyba są słuszne bo i u mnie jakieś tam gryzonie podniszczyły mi na szczęście skromnie wygłuszenie grodzi , którą taśmą jakoś połatałem. Na pewno lepiej jak miałyby "ucztować" w instalacji elektrycznej :devil:   Mój Qq też na Pb.

• 4 lata później...

Panowie, mam taki problem. Podczas jazdy słychać szum kół jak się jedzie po mokrym tak jakby drzwi tylne prawe nie były domknięte. Da radę to jakoś wytłumić? Możliwe to jest, że uszczelki się wygniotły i stąd taki efekt?  

59 minut temu, Lasiat napisał:

Panowie, mam taki problem. Podczas jazdy słychać szum kół jak się jedzie po mokrym tak jakby drzwi tylne prawe nie były domknięte. Da radę to jakoś wytłumić? Możliwe to jest, że uszczelki się wygniotły i stąd taki efekt?  

Zamontuj nadkola

1 godzinę temu, Lasiat napisał:

Są jakieś dedykowane?

Tu znajdziesz odpowiedź i namiar na sklep

• Like 1

Oooo rzeczywiście są. Złożyłem zamówienie i po potwierdzeniu ze strony sklepu będzie można zapłacić za towar oraz oczekiwać paczki. Dzięki wielkie za pomoc.

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.12.2018 o 14:00, Lasiat napisał:

Złożyłem zamówienie i po potwierdzeniu ze strony sklepu będzie można zapłacić za towar oraz oczekiwać paczki.

I jak kolego, otrzymałeś już nadkola? Ciekaw jestem Twojej opinii i wrażeń z montażu. Ja mogę powiedzieć, że nadkola dużo dały. Nie słychać zupełnie uderzeń kamyczków, co wcześniej było bardzo słyszalne.

W dniu 18.12.2018 o 10:32, cezzar1 napisał:

I jak kolego, otrzymałeś już nadkola? Ciekaw jestem Twojej opinii i wrażeń z montażu. Ja mogę powiedzieć, że nadkola dużo dały. Nie słychać zupełnie uderzeń kamyczków, co wcześniej było bardzo słyszalne.

Jeszcze nie otrzymałem nadkoli. Rosjanin z którym rozmawiałem nie bardzo zrozumiał mnie, gdyż wysyłkę chciałem za pobraniem. Dopiero w ten poniedziałek wyślę (24.12.2018)... A tak przynajmniej powiedział. 

• 2 tygodnie później...

Nadkola dotarły tuż po świętach. Zamontowałem podczas "wolnych" dni. Byłem w szoku ile ziemi woziłem w okolicach kół. Po założeniu nadkoli chyba rzeczywiście wygłuszyło dokuczliwy szum. Dziękuję za razy i pozdrawiam.

p. s. Szczęśliwego nowego roku:jump: 

• 3 miesiące temu...

Czy ktoś ma zdjęcie dachu od spodu?Planuje wyciszyć sufit, ale chce się do tego przygotować.