Mibars Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witam, Tak jakoś wyszło, że złożeniem kilku różnych czynników w przeciągu całego zeszłego roku nasz Microlot zrobił jedynie około 3.500km. Teraz pytanie: Co z wymianą oleju? Olej (Mobil 5W50 bodajże) zmienialiśmy jak dotąd co roku, bo Micra robiła tak około 10.000km rocznie, w zeszłym roku wyjątkowo 15.000km. Właśnie sprawdziłem olej na bagniecie - on jest jeszcze żółtawy... Czy olej trzeba w takiej sytuacji zmienić, czy też można jeździć na nim dłużej? W tym roku z racji tak skromnego przebiegu odpuścimy sobie coroczny przegląd auta w warsztacie, czy jest coś, na co można by jeszcze zwrócić szczególną uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anderman Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witam, Tak jakoś wyszło, że złożeniem kilku różnych czynników w przeciągu całego zeszłego roku nasz Microlot zrobił jedynie około 3.500km. Teraz pytanie: Co z wymianą oleju? Olej (Mobil 5W50 bodajże) zmienialiśmy jak dotąd co roku, bo Micra robiła tak około 10.000km rocznie, w zeszłym roku wyjątkowo 15.000km. Właśnie sprawdziłem olej na bagniecie - on jest jeszcze żółtawy... Czy olej trzeba w takiej sytuacji zmienić, czy też można jeździć na nim dłużej? W tym roku z racji tak skromnego przebiegu odpuścimy sobie coroczny przegląd auta w warsztacie, czy jest coś, na co można by jeszcze zwrócić szczególną uwagę? Witam.Z doświadczenia i wykładów wiem że gorsze jest starzenie oleju niż jego zużycie.Osobiście wymieniam co rok bez względu czy zrobię 5 tys. km czy 15 tys.km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Mimo, że zrobiłeś niewiele kilometrów olej i filtr wymień. Olej traci swoje właściwości i jak poprzednik napisał gorszy jest od tego z większym przebiegiem niż powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.