Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

problemy z radiem w P12

Gość florek10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dotyczące radia w P12 z 2003r.

Jest słaba jakość odbioru, zerowa dynamika. Po włączeniu funkcji LOUD ograniczony poziom głośności (praktycznie do 3ciej kreski i minimum basu).

Z tylnich głośników nie ma prawie żadnego dźwięku tylko "przesterowane" charczenie.

Czy jest na to jakaś rada? Dodam, że wszystkie funkcje radia działają bez problemu, nie gubi fal, również CD działa bez problemu.

Zupełnie jakby nie było mocy w tym radyjku.

Czy jest na to jakaś rada? Nie mam specjalnych wygórowanych wymagań odnośnie AUDIO, ale przy włączonych nawiewach lub szybszej jeździe niewiele co słychać. Może są jakieś parametry do zmiany?

Dodam tylko, że głośniki sprawdzałem na innym autku są OK (4szt firmy Blaupunkt - wydaje się że firmowa instalacja).

Pozdrawiam

Florek10

Czy takie funkcje jak BALANCE i FADER masz ustawione na 0?

Spróbuj wyłączyć funkcję dostosowywania głośności od prędkości (speed depend cośtam cośtam)

Jest jeszcze jedna opcja: radio posiada funkcje dostosowywania głośności radia do CD, by nie było dużej różnicy przy zmianie źródła dźwięku, może tam trzeba pogrzebać?

Oprócz tego co napisał Konrad może być jeszcze jeden dużo poważniejszy problem - spaliła się końcówka mocy. Dlatego z głośników wydobywa się charczenie i radio samochodowe nie ma mocy. Jeżeli w tym radiu są ogólnie dostępne układy elektroniczne, to można to naprawić u eletronika. Jeżeli układy są "Nissanowskie" to pozostaje tylko szukać używki.

Oprócz tego co napisał Konrad może być jeszcze jeden dużo poważniejszy problem - spaliła się końcówka mocy. Dlatego z głośników wydobywa się charczenie i radio samochodowe nie ma mocy. Jeżeli w tym radiu są ogólnie dostępne układy elektroniczne, to można to naprawić u eletronika. Jeżeli układy są "Nissanowskie" to pozostaje tylko szukać używki.

Już "grzebałem" w ustawieniach. Fader muszę mieć tylko na przód (bo z tyłu charczy) natomiast funkcje dostosowania prędkości mam już wyłączoną.

Ale tak jak napisałeś pako myślałem właśnie o tym, ze może być padnięta końcówka mocy.

A czy jest możliwość aby kupić osobno końcówkę czterodrożną i podpiąć ją pod radio?

Czytałem na forum, że podobno radia w P12 są kodowane pod konkretny model czy to może mieć jakieś znaczenie.

Pozdr.

Florek10

Sorki jestem nowy na forum i trochę jeszcze nie we wszystkim się orientuję.

Nie ten dział. Przeniosłem warunkowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...