Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podgrzewane siedzenia

Gość MarioemP10
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MarioemP10

Mam takie maty które wyciągałem z foteli Primerki P12 i chciałbym sobie w swojej P10 podłączyć tylko nie bardzo wiem jak i nie mam pomysłu,jak ktoś robił takie zabiegi proszę o jakieś sugestie!!!!

post-28978-1276856596,0774_thumb.jpg

sprawa raczej prosta na maty dajesz 12V przez przekaźnik i trzeba włożyć jakiś przełącznik i tyle, przekaźnik zabezpieczy układ i poda większy prąd a przełącznik będzie działał bez obciążenia

Właśnie tak mi chodziło po głowie tylko jakiego przekaźnika użyć??????????

zwykły na 12V kupisz w kązdym sklepie

Wielkie dzięki! Spróbuję coś pogrzebać i zobaczę jak mi wyjdzie.:dribble:

spoko dasz radę, na początek podłącz sobie nie wkładając mat do foteli i zobacz jak będzie śmigać

przekażnik zwykły do świateł 12 zł w sklepie 4 w allegro info

opis 30 gruby prąd z aku podpinasz

87 i 87 siedzenia grzałka

86 - prąd możesz zmostkować z 30 prąd na cewkę

85 sygnał masowy z przełącznika

i jakiś bezpiecznik daj... a pytanie czy te maty po nagrzaniu sie wyłączają czy przypadkiem nie miały jakiegoś czasowego zasilania //

a pytanie czy te maty po nagrzaniu sie wyłączają czy przypadkiem nie miały jakiegoś czasowego zasilania //

może raczej jakiś termistor, który pilnuje temp. a jak nie ma to może warto pomyśleć o założeniu aby się nie grzały nontop, bo oryginalnie w aucie może być to rozwiązane inaczej

Gość MarioemP10

Już obmyśliłem plan! podłącze wszystko nie wsadzając do siedzeń łącznie z włącznikiem i przekaźnikiem i na sucho zobaczę jak to będzie.Dzięks za opis TOFU !!!!!

Zauważyłem że maty łączą się wtykiem i pozostaje jeden wtyk z trzema pinami,podłączyłem na sucho + i - i grzeje tylko jedna pewnie dojdę do tego ale może wiesz jak to działa,może tak jak pisałeś zmostkować???? Na załączonej grafice naskrobałem jak to wygląda.

post-28978-1277040228,339_thumb.jpg

Edytowane przez Mari

to było wpinane w ukłąd samochodu, może coś tam jeszcze było po drodze, ja bym połączył wszystko równolegle i z głowy, ewentualnie rozdzielił na 2 przełączniki aby nie grzać siedzenia pasażera jak nie ma potrzeby, lub podłączył tam jakiś przełącznik naciskowy który załączał by matę w momencie jak ktoś siądzie ;) jest wiele możliwości i kombinacji wszystko zależy od inwencji twórczej a, że do Zimy daleko to można się pobawić ;)

• Upvote 1

• 3 tygodnie później...

Dino, pomysł z włącznikiem naciskowym jest cool... Można by poszukać jakiś mikrostyk z dźwigienką i dopasować od spodu pod fotel.... problem tylko pojawi się jak usiądzie ktoś lekki.

Tak sobie myślę, że warto też rozważyć wklejenie/wszycie małego magnesu i kontaktron.... Dajcie znać jak zakończycie robotę co z tego wyszło.

Pozdro.