klimtom5 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Mój teść zapragnął do swojej świeżo sprowadzonej z Niemiec primery P11.144. z silnikiem 2.0 benzyna Założyć gaz. Odradzałem mu:)(cena benzyny w Polsce to duży argument zęby ja jednak założyć ) to ale że dużo jeździ w końcu wczoraj oddał samochód do gazownika..Dodam że auto sprowadzone osobiście z Niemiec przyjechało na kołach i nie było z nim żadnych problemów. Samochód był u gazownika szyldu CZAKRAM zamontowana została instalacja BRC sekwencyjna.Po odebraniu auta niby wszystko było ok. ale po przejechaniu jakichś 10 km. w aucie zapalił się chek engin. No to oczywiście zwrot i z powrotem do gazownika po przebadaniu auta okazało się ze sonda podobno padła .moje pytanie jest takie jakie wartości powinna mieć oscylująca dobrze sonda? Czy to gazownik w jakiś sposób mógł uszkodzić sondę? A może coś złe podpiął i do komputera wysyła jakieś złe sygnały. Edytowane 21 Czerwca 2010 przez klimtom5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam. Mój teść zapragnął do swojej świeżo sprowadzonej z Niemiec primery P11.144. z silnikiem 2.0 benzyna Założyć gaz. Odradzałem mu:)(cena benzyny w Polsce to duży argument zęby ja jednak założyć ) to ale że dużo jeździ w końcu dzisiaj wczoraj oddał samochód do gazownika..Dodam że auto sprowadzone osobiście z Niemiec przyjechało na kołach i nie było z nim żadnych problemów. Samochód był u gazownika szyldu CZAKRAM zamontowana została instalacja BRC sekwencyjna.Po odebraniu auta niby wszystko było ok. ale po przejechaniu jakichś 10 km. w aucie zapalił się chek engin. No to oczywiście zwrot i z powrotem do gazownika po przebadaniu auta okazało się ze sonda podobno padła .moje pytanie jest takie jakie wartości powinna mieć oscylująca dobrze sonda? Czy to gazownik w jakiś sposób mógł uszkodzić sondę? A może coś złe podpiął i do komputera wysyła jakieś złe sygnały. niech wyreguluje instalkę a nie gada głupoty, która sonda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimtom5 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) pierwsza ta przy silniku, dodam ze chek engin pali się tylko na gazie. Jutro jeszcze podjade do niego z miernikiem i samemu sprawdzę sondę jak pracuje na gazie a jak na benzynie ,i zczytam błędy z komputera. Edytowane 21 Czerwca 2010 przez klimtom5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 pierwsza ta przy silniku, dodam ze chek engin pali się tylko na gazie. Jutro jeszcze podjade do niego z miernikiem i samemu sprawdzę sondę jak pracuje na gazie a jak na benzynie ,i zczytam błędy z komputera. ojjj obstawiał bym 2 sondę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimtom5 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 To znaczy ze po montażu gazu odezwała sie druga bo do niej chyba nic z instalacji gazowej sie nie podpina ? Jutro je posprawdzam i zobacze czy gazownik miał racje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 To znaczy ze po montażu gazu odezwała sie druga bo do niej chyba nic z instalacji gazowej sie nie podpina ? Jutro je posprawdzam i zobacze czy gazownik miał racje... podpięcie sondy do instalacji LPG nie powoduje sterowaniem tej instalacji, jest tylko informacyjne do wystrojenia instalacji, a druga dlatego, że jest zły skład miesznki i wywala błąd katalizatora, chyba 0420 ale nie jestem teraz pewien, błąd sondy jest z ECU a nie z centrali LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimtom5 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Właśnie o taka podpowiedz mi chodziło dzięki DINO jutro posprawdzam i napisze co odkryłem.. No i to właśnie moze tez tlumaczyc dlaczego na benzynie jest dobrze a na gazie wariuje Chyba gazownik dostanie po łapach Edytowane 21 Czerwca 2010 przez klimtom5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Właśnie o taka podpowiedz mi chodziło dzięki DINO jutro posprawdzam i napisze co odkryłem.. No i to właśnie moze tez tlumaczyc dlaczego na benzynie jest dobrze a na gazie wariuje Chyba gazownik dostanie po łapach trzeba tępić druciarzy niech się szkolą ale nie na naszych autach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobo Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 zmien gaziarza, ja mam p11gt i nie mam w ogole sondy i smiga jak ta lala... oprocz tego ze mam parownik do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 zmien gaziarza, ja mam p11gt i nie mam w ogole sondy i śmiga jak ta lala... oprocz tego ze mam parownik do wymiany to nie za dobrze bo Ci komp nie ustawia AFR do warunków i nie koryguje map ...jak Ci to ustawili bo musiałeś mieć sonde działającą ,,,jak masz idealnie ustawione to jeszcze jeszcze ale jak coś się poprzestawia to możesz smażyć silnik ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobo Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 nie wiem, zmienialem kolektor wydechowy i tam w tym rurowym nie bylo w ogole mijesca na lambde. i nie wiedzoilem co zrobic wiec zadzwonilem do Coobcia-mamy kontakt, powiedzial ze ne ma problema i ze bez sondy bedzie chodzic, i chodzi do dzis oprocz tego ze mi sie parownik wysra.... to nie za dobrze bo Ci komp nie ustawia AFR do warunków i nie koryguje map ...jak Ci to ustawili bo musiałeś mieć sonde działającą ,,,jak masz idealnie ustawione to jeszcze jeszcze ale jak coś się poprzestawia to możesz smażyć silnik ,,, A np emulator sondy lamda zalozyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 A np emulator sondy lamda zalozyc? a co on ma dać ,,,////???? i do czego go podłączysz ,,jak lambdy nie masz jeszcze ... dasz lambdę dobrze by było zobaczyc na mape co masz teraz i porem z lambdą zobaczyć w którą strone się rozjadą to będziesz wiedział jaką miałeś mieszankę ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 bez sondy będzie raczej szedł bogato, możesz sobie dorobić gniazdo na sondę i wkręcić, ja też mam rury i jest miejsce na sondę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 no bogato na pb a na gazie ////???? choć jak pomnoży przez bogatszą mapę PB to powiedzmy ze ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimtom5 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dzisiaj sprawdziłem tą primere teścia Sonda pierwsza jest jednak do wymiany wartości jakie wskazuje to są rzędu 0,02 V i zero falowania tak sobie stoi.. Chek engine pali sie jednak i na benzynie i na gazie, czy w tym modelu da się zczytac błędy metodą błyskowa jest to model z listopada 2001 ,próbowałem sposobów znalezionych na forum no ale nie błyskało może macie jakaś rade.. jutro kupie sonde i zobaczymy co będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dzisiaj sprawdziłem tą primere teścia Sonda pierwsza jest jednak do wymiany wartości jakie wskazuje to są rzędu 0,02 V i zero falowania tak sobie stoi.. Chek engine pali sie jednak i na benzynie i na gazie, czy w tym modelu da się zczytac błędy metodą błyskowa jest to model z listopada 2001 ,próbowałem sposobów znalezionych na forum no ale nie błyskało może macie jakaś rade.. jutro kupie sonde i zobaczymy co będzie się działo trzeba tez autko dobrze rozgrzać to wiesz zresztą zobaczysz jaka różnica będzie na wolnych ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dzisiaj sprawdziłem tą primere teścia Sonda pierwsza jest jednak do wymiany wartości jakie wskazuje to są rzędu 0,02 V i zero falowania tak sobie stoi.. Chek engine pali sie jednak i na benzynie i na gazie, czy w tym modelu da się zczytac błędy metodą błyskowa jest to model z listopada 2001 ,próbowałem sposobów znalezionych na forum no ale nie błyskało może macie jakaś rade.. jutro kupie sonde i zobaczymy co będzie się działo Miałem podobny przypadek ze swoim autem. Sonda I mocno już nie domagała a mimo to na benzynie checka nie zapalał. Na LPG o dziwo - tak. Po wymianie sondy - jak ręką odjął. Samochód jeździ do dziś, problemów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 no bo sonda to podstawa sprawnego działania wtrysku ..jak nie mamy to wracamy do ery gaźnika a ustawianie PB czy LPG w sekwencji właściwie jest korygowane przez ECU wiec musi działać ok .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Navi Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Mam dokładnie te same objawy w X-trailu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Mam dokładnie te same objawy w X-trailu. jakie objawy i co się dzieje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin1973/115 Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Miałem podobny przypadek ze swoim autem. Sonda I mocno już nie domagała a mimo to na benzynie checka nie zapalał. Na LPG o dziwo - tak. Po wymianie sondy - jak ręką odjął. Samochód jeździ do dziś, problemów nie ma. Witam, kupiłeś oryginał czy zamiennik, jeśli zamiennik to jaki? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi