Author53 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 W sumie nie tak źle, powiem szczerze, że zastanawiam się na tymi felgami na lato bo mam 17stki standardowe. Jako drugi komplet kół byłyby niezłe. Czy może uważacie, że 18stki są dużo lepsze wizualnie? Kurcze, mam dylemat. Dzięki kolego za fotki. Tak wygladaja 18". Nizszy profil opony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jyrek23 Opublikowano 15 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 wg. mnie wizualnie 18" lepsze, ale te 17" na zimę mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość djzygiel Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Witajcie Stoję właśnie przed dylematem zakupu opon na zimę... Wybór padł na Dunlopa sp WS 3D lub Nokiany WR G2 Suv,pytanie moje czy opona musi byc z tym parametrem nośności 100 (nokian 215/60/17 100v) czy wystarczy 96 (dunlop 215/60/17 96H) ?? dodam ze letnie sa z tym nośnością 100!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JjS Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Sprawdź w świadectwie homologacji. Albo w dowodzie - nacisk osi /2 musi być mniejszy niż nośność opony. 96 są do 710 kg, 100 do 800 kg. QQ 2.0 4WD w benzynie ma wg. homologacji wymagany indeks nośności 89 (czyli 580 kg na oponę, nacisk na przednią oś max. 1150 kg -> 1150/2=575 kg, dlatego 580 kg, czyli indeks 89), nie sądzę, aby diesel miał nacisk na oś większy o 260 kg. Jeśli nie masz pod ręką homologacji sprawdź, jakie masz DMC i naciski na oś w dowodzie rejestracyjnym. Wg. folderu nissana dopuszczalne naciski diesla i benzyny(1150 kg przód/1100 kg tył) są takie same, więc na 99% (jeśli dane z folderu zgadzają się z Twoją homologacją) opony o indeksie 89 wystarczą, więc przy 96 masz już duuży zapas. Edytowane 25 Listopada 2011 przez JjS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość djzygiel Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Dzieki Wielkie Wiec padło na Dunlopa Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapa Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam Wszystkich, Prosiłbym bardzo u udzielenie informacji na temat wyboru kół i opon. Aktualnie jeżdżę na letnich 215/55 R18. Jaki rozmiar opon byłyby najlepszym rozwiązaniem na stalowe R16? 205/60 R16, czy może lepiej 205/65 R16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ika Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Siedze i zastanawiam sie nad tym. sporo postow z poprzednich lat na ten temat dywaguje. To zalezy troche od modelu, moj chyba ma pecha. 2.0 Iway 4x4 benzyna i mam tylko 18 bo podobno te 16 nie wejda cholera jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zibi_D Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 205/70 R16 Przyda się: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/215/55r18/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JjS Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) To zalezy troche od modelu, moj chyba ma pecha. 2.0 Iway 4x4 benzyna i mam tylko 18 bo podobno te 16 nie wejda cholera jasna. Do +2 mogą nie pasować 16, bo są za duże hamulce z przodu. Sprawdź w świadectwie homologacji, w punkcie "Zespół opona/koło" podane są podstawowe koła, a w punkcie "Uwagi" powinny być wypisane wszystkie pasujące do samochodu rozmiary obręczy i opon. Wybierając któryś z tam podanych masz prawie 100% pewności, że będzie pasować. 205/70R16 są za wąskie do QQ, a do twojego 16 mogą być za małe (choć w folderze do QQ+2 są wpisane 16"). Prawdopodobnie 215/60R17 będą pasować, ale sprawdź w dokumentach. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez JjS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hatul Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Na słupku drzwiowym jest naklejka z listą pasujących rozmiarów opon (przynajmniej u mnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapa Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dokładnie, problem zmiany na mniejsze kółka może dotyczyć jedynie QQ+2. Sprawdził to dla mnie sprzedawca salonowy, od którego niedawno wyjechałem W moim QQ jeżdżę na 215/55 R18. Na zimę chce skompletować drugi zestaw kółek. Czy może mi ktoś doradzić co do '16? Jaki rozmiar będzie najbardziej optymalny? Mam zamiar zrobić przynajmniej jedną trasę powyżej 3tyś km. Zastanawiam się nad wyborem 205/60 R16; 205/65 R16; czy może 215/65 R16? Chciałbym połączyć funkcjonalność i nie stracić na optycznym wrażeniu (żeby nie wydawały się zbyt małe). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur07 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dokładnie, problem zmiany na mniejsze kółka może dotyczyć jedynie QQ+2. Sprawdził to dla mnie sprzedawca salonowy, od którego niedawno wyjechałem W moim QQ jeżdżę na 215/55 R18. Na zimę chce skompletować drugi zestaw kółek. Czy może mi ktoś doradzić co do '16? Jaki rozmiar będzie najbardziej optymalny? Mam zamiar zrobić przynajmniej jedną trasę powyżej 3tyś km. Zastanawiam się nad wyborem 205/60 R16; 205/65 R16; czy może 215/65 R16? Chciałbym połączyć funkcjonalność i nie stracić na optycznym wrażeniu (żeby nie wydawały się zbyt małe). Pozdrawiam Moim zdaniem nie ma co kombinować z węższymi oponami na zimę, standard jest 215 więc tak powinno być, zresztą zaproponowane przez Ciebie opony o szerokości 205 będą miały niższy profil, co w efekcie daje mniejsze koła, a chyba tego chciałeś uniknąć. Jeżdżę w lato na 18, w zimę na 16, wielkość koła prawie taka sama, wizualnie inaczej bo inna alufelga, ale nie wygląda gorzej. Pamiętaj tylko, że trzeba nabyć klucz do kół nr 19, ponieważ nakrętki zastosowane w 18 są na klucz 21, a nakrętki które dostaniesz z nowymi alufelgami będą na klucz 19. Nakrętek fabrycznych na klucz 21 nie założysz do nowych alufelg ponieważ otwory na śruby maja mniejszą średnicę od zewnętrznej średnicy klucza 21 który otrzymałeś w standardowym wyposażeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapa Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dzięki za pomoc, tego się będę trzymał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JjS Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zdecydowanie 215/65R16, będą o całe 7 mm mniejsze (średnica). To mniej niż bieżnika do zużycia lub tolerancji wymiarów pomiędzy różnymi producentami. Ja wybrałem Goodyear UltraGrip 8, w kolorze czarnym. Są super, bo skutecznie odstraszyły zimę. Co do nakrętek, to sprawdź, czy nie pasują oryginalne, u mnie do stalówek pasowały. Na czym polegają różnice pomiędzy nimi pisałem trochę wcześniej w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbodzio Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 zamontowałem do mojego QQ nowe opony Goodride 215/65/16. Zaraz dało się zauważyć, że to nie letnie continentale- są naprawdę głośne, co do przyczepności itp jeszcze nie sprawdziłem ze wzg. na brak złej pogody. Również spalanie- ten sam odcinek na letnich komputer pokazywał mi 7,2-7,1 tutaj 7,7-7,6 te same warunki jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 zamontowałem do mojego QQ nowe opony Goodride 215/65/16. Zaraz dało się zauważyć, że to nie letnie continentale- są naprawdę głośne, co do przyczepności itp jeszcze nie sprawdziłem ze wzg. na brak złej pogody. Również spalanie- ten sam odcinek na letnich komputer pokazywał mi 7,2-7,1 tutaj 7,7-7,6 te same warunki jazdy. Jakie te same" warunki? Jest zimniej więc silnik wiecej potrzebuje aby osiagnąć prawidłowa temperaturę pracy. To normalny objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Nie wiem czy nie jest to "falstart " ale prognozy pogody "zmobilizowały' mnie do założenia kół zimowych. Sam zakładałem bo ubiegłego roku montowali mi "fachowcy" i z jednej strony tak dokręcili koła kluczem pneumatycznym ,że przy demontażu do klucza stanardowego "dokładałem" dżwignię by je odkręcić Wolę już sam z czuciem to zrobić niż wymieniać np."szpilkę" .Pewnie dobrze byłoby "manometrem" to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Patrzę, czytam, osobiście dokupiłbym 18 zimowe (same opony), lub tańszy kpl 17 z felgami, ale 16 nieeee )) Dla poszukujących promocja w wawie u Zaborowskiego: http://www.zaborowski.com.pl/public/files/PDF/2012-2013-oferta_4_w_cenie_3_na_opony_kola_zimowe.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seburaj Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 zamontowałem do mojego QQ nowe opony Goodride 215/65/16. Zaraz dało się zauważyć, że to nie letnie continentale- są naprawdę głośne, co do przyczepności itp jeszcze nie sprawdziłem ze wzg. na brak złej pogody. Również spalanie- ten sam odcinek na letnich komputer pokazywał mi 7,2-7,1 tutaj 7,7-7,6 te same warunki jazdy. fascynująca jest ta wiara w chińskie opony - to po pierwsze a jeszcze bardziej we wskazania zuzycia paliwa przez komputer na krótkich odcinkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seburaj Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Swoją drogą Goodride to akurat chyba koreańczyk... oczywiscie, koreańczyk patrz tu: Marka Goodride to: Największy i najszybciej rozwijający się producent opon w Chinach (powyższy cytat z: http://www.goodride.pl/?informacje-opony-goodride,1 ) ludzie, co Wy zakładacie do aut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Trzeba szukać i pytać. Każdy Dealer oferuje coś innego i można uzyskać lepszą cenę. Mi udało się dostać TOYO 17" 215/60 opwt suv po 500,- za sztukę ale musiałem lecieć na Wschód do Białej Podlaski. Polecam dzwonić i pytać. Im dalej od miasta tym taniej. A i przełożenie śmieszne pieniądze. W wawie zaczyna się od 30-40,- za sztukę ;( W tym roku widzę można je dostać po 579,- więc u Dealera można powalczyć o zniżkę. http://www.oponeo.pl/dane-opony/toyo-open-country-w-t-215-60-r17-96-v Edytowane 28 Października 2012 przez meridion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas007 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 a ja kupiłem Uniroyal MS plus 66 215/65r16 na felgach Anzio Turn ,cena za sztukę 715PLN(opona + felga) ,tak jak Strider uważam, że 16 są na zimę optymalne, lepsza jest grubsza opona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seburaj Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 na zime tylko nokian... skandynawowie naprawde znają sie na zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 na zime tylko nokian... skandynawowie naprawde znają sie na zimie Jeżdziłem na Nokianach WRG2 i na Michelin ALPIN A4 i stwierdzam, że te ostatnie są jeszcze lepsze niż Nokiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meridion Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Się uparłem, bo innych nie było 17" )), a te TOYO wydały mi się dobre w rozsądnej cenie, a i wygląd fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi