Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do SR20 z LPG

Gość sztuczka19
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

chdzi o caly silnik wiec nic z tych popychaczy ;)

kwetstia wyboru ale zawsze syntetyk bedzie lepszy wynika to z budowy

Gość sztuczka19

Jeśli już jeżdżę na minerale to jak zmienię na 10w40 to coś może się stać??

Jeśli już jeżdżę na minerale to jak zmienię na 10w40 to coś może się stać??

O czym Wy mówicie?:D

Podstawową zasadą jest to, aby nie zmieniać oleju gorszego na lepszy (tzn mineralny na semisyntetyk!), może on bowiem rozsczelnić silnik,no i mając własciwości myjące zalegający nagar może mi skutecznie zatkać kanały olejowe.

Chyba - że jest to mit, niech wypowie się ktoś, kto jest tego na 100% pewien (ja jestem na 99% :D)

Gość sztuczka19

No to już nie wiem jaki olej wlać 15w40 czy 10w40 (dodam tylko ze jeżdżę na mineralnym i po 10tys km widać na bagnecie ze jeszcze nie jest czarny tylko taki miodowy odcień ma)

Widać nikt nie chce się wypowiadać w tym temacie - bo zdania są podzielone lub użytkownicy również nie są pewni swego. Ja mam przejechane 278tys, jest na mineralnym (poprzedni własciciel go zalał)ale olej robi się czarny, od wymiany juz po ok~1000km, a to świadczy, że jest syf w silniku - więc ryzykował bym rozszczelnieniem itd. Mi też bierze olej - ale ja bede robił uszczelniacze, simeringi i co będzie trzeba - wtedy zaleje semisynth, nie bede ryzykował unieruchomieniem auta - zwłaszcza gdy nie mam wolnych środków na naprawe silnika.

Wpisz w google, zmiana mineralny na półsyntetyk - na innych forach toczyły się istne debaty na ten temat, nie to co na nismoklub:P

Edytowane przez bep

no tu może być ból bo po mineralnym gdzie się różne osady robią i sobie są to przy dodatkach syntetycznych co mają właściwości płuczące mogą oderwać jakiś syf i zatkać jakiś kanał olejowy i nie jest to rozszczelnienie tylko brak smarowania kończące się źle ,,, bez ryzyka daj mineralny ew możliwe że nic by się nie stało przy pół syntetyku ale ja bym się zdecydował michę zrzucić bo tam szlam zalega i może nalać olej pośmigać 1000 km i go wymienić ,,,

Gość sztuczka19

Znaczy taj jak kupiłem Nissanka to był zalany rzekomo Mobiem 15w40 i ja już 2 razy wymieniałem olej i wlewałem Elfa 15w40 ale zastanawiam się czy wlać 10w40, myślę żeby tak zrobić bo od wymiany do wymiany oleju nic nie bierze nie ubywa i olej po 10 tys nie jest brudny.