Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sześciobiegowa skrzynia biegów

Gość MichałK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A co ze spalaniem?

Wg moich obserwacji do około 90-100 km/h udaje się utrzymać poniżej ośmiu. Potem gwałtownie rośnie w kierunku 9-10 l/100km

W normalnych "drogowych" warunkach bardzo trudno jest precyzyjnie określić spalanie. Droga musiałaby być idealnie płaska. Wystarczy, że jest lekko z górki, czy pod górę i już mamy zupełnie inne wyniki. Żeby to zmierzyć dokładnie trzeba postawić auto na rolki. Tylko, że wtedy będziemy mieli wyniki nijak nie przystające do rzeczywistości.

Gość janusz-pawlak

A co ze spalaniem?

Wg moich obserwacji do około 90-100 km/h udaje się utrzymać poniżej ośmiu. Potem gwałtownie rośnie w kierunku 9-10 l/100km

U mnie jeszcze jest nieduży przebieg ok. 10 000km, podobno po około 15 tyś spalanie trochę spada (ile 0.5l 100/km?)...

Oczywiście wszystko z tempomatem, ręcznie (a w zasadzie "nożnie") ciężko jest precyzyjnie utrzymać prędkość z minimalnym spalaniem...

Pozdrawiam

Mariusz

Przy jeździe tempomatem, przy prędkości, metoda znaki +10km/h, co w rezultacie daje prędkośc ograniczenia

spalanie jest jak :

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/57547-qq-2-0-benz/page__st__40

Na niemieckich autostradach, przy stabilnej (tempomat) prędkosci 140-180 km/h spalanie na wyświetlaczu jest

od 9,5 do 10,8, (dwie osoby, bagaż urlopowy).

Przez parę minut jechałem stabilnie na liczniku 200 km/h, wskaźnik zużycia (po wyzerowaniu) pokazywał 11,7 l/100km.

Autostrada była pozioma, pusta i sucha, żona spała.

Rzeczywiste zużycia to wskazania miernika + 5%

jp

Super, jednak diesle to silniki wolnoobrotowe ;-)

Pytanie tylko czy przy 120km/h na szóstym biegu masz niskie spalanie, podobne jak przy 80-90km/h na szóstce ;-)

U mnie jest różnica około 2l :-/

Pozdrawiam

Mariusz.

Był to odcinek drogi szybkiego ruchu 40 km, przed wjazdem zresetowałem komputer teren pagórkowaty, prędkość 120 km/h miałem w 90% drogi, 140 km/h jechałem tylko dla sprawdzenia obrotów

spalanie według komp. 6.2

Nie przywiązuje wagi do spalania.

Silnik 1.5 dCI w sumie nie pamiętam aby przekroczył 6.5 l/100

chyba że w okresie docierania

Sumując, jak ktoś chce robić wyniki w niskim spalaniu, to przy prędkości 90-100 km/h na piątym biegu zejdzie do 5l/100 ale po co, trzeba korzystać z przyjemności jazdy i tak mało pali

denzo

• 1 rok później...

Trochę odgrzebuję temat, ale mam prośbę.

Czy któryś z kolegów posiadających silnik 2.0 dci i wskaźnik zmiany biegu na wyświetlaczu mógłby podać przy jakiej prędkości komputer zaleca wrzucenie piątki i szóstki?

Oczywiście przy założeniu powolnego przyspieszania/stabilnej jazdy.

Myślę, że zalecenia dla QQ i QQ+2 będą takie same.

Dzięki.

Podbijam temat bo sprawa stała się dla mnie ważna a trudno mi uwierzyć, że nikt nie może pomóc.

Przy prędkości 74 km/h na tempomacie realna prędkość to ok. 69 km/h. Czyli w sam raz tyle, żeby nie zarobić mandatu na 50-tce. Policaje przeważnie ustawiają blokadę suszarki na 70. Martwią mnie jedynie obroty na piątce przy takiej prędkości. U mnie jest to ok 1600 obr/min. Czy to nie za mało? Można jechać na czwórce ale spalanie jest o litr większe. :( Sprawę przesądzić może Nissan za sprawą wskaźnika widocznego w wersji Euro 5.

Po drodze z Warszawy mam prawie 40 km ciągłego ternu zabudowanego niezbyt zabudowanego :unsure: i już dwa razy zarobiłem mandat. Oczywiście w niedzielę rano gdy praktycznie nie było ruchu, a już na pewno żadnych dzieci z piłkami. :mad:

Edytowane przez luc123456

No właśnie, a silnik mówi że: 1500 to za mało, 1700 napewno dobrze a przy 1600 sam się nie może zdecydować........ :|

• 3 miesiące temu...

Mam takie pytanie-czy skrzynia 6cio biegowa w dieslu i w benzynie jest taka sama?

Mam takie pytanie-czy skrzynia 6cio biegowa w dieslu i w benzynie jest taka sama?

chyba nie

DCI 2.0

http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/66/55/83/2266558396

BENZ 2.0

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/22/56/15/54/2256155483

widać, że inny kształt

Na pewno dobry dobór zdjęć?

Jak bym nie patrzył wydają się takie same :)

zobacz na obudowę, jedna ma łuczek u góry, druga jest w tym miejscu prosta - to na przykład :) a dobrałem zdjęcia, że są identycznie sfotografowane z boku

musi być inna w dieslu

Edytowane przez paba

Na pewno dobry dobór zdjęć?

Jak bym nie patrzył wydają się takie same :)

Z foto wynika ze takie same są hm...

a jest u góry inna przylgnia zgadza sie jest inna

Edytowane przez boom-er

Clipboard_reshnqx.jpg

To wystarczy w zupełności :thumbsup: aby rozwiać wątpliwości.

Choć trzeba sobie uzmysłowić to, że jak skrzynie troszeczkę inaczej wyglądają na "spojeniu" z silnikiem - wcale nie oznacza, że "wewnątrz" nie są takie same ;). Najprawdopodobniej wygląda to tak, że wspomniane spojenie jest inne (nic dziwnego) a wewnątrz mechanika jest tak sama - choć pewnie dla silników wysokoprężnych i benzynowych zastosowano różne przełożenia. Nie zmienia to jednak faktu, że skrzyni z dCi nie da się przełożyć do benzyniaka i na odwrót.

Edytowane przez ranger