Gość voit Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Witam nazywam sie Pawel i od niedawna jestem posiadaczen nissana terrano 3.0 di 2003 r. Mam pytanie - zaniepokoily mnie dziwne objawy w moim aucie. Po rozgrzaniu silnika - 10 min jazdy na 1 i 2 auto jest zrywne i ciagnie do przodu rowno - turbo dmucha ALE kiedy wrzucę 3 bieg silnik sie zamula i szarpie - przyspiesza caly czas ale wlancza sie turbo na 2 sek potem wylancza troche przyspieszy i znow sie wlacza na 2 sek i potem znowy sie wylaczy - wszystko sie to dziele w zakresie od 2 do 3 - 3,5 tys obrotów. na 4 biegu nie szarpie ale jest powolny . kiedy wrzuce na 5 bieg juz od 70 km/h ciagnie jak szalony i turbo nie przerywa. Dziwi mnie to bo na 1,2 i 5 biegu jest wszystko ok. problem jest najwiekszy na 3 szarpie niemilosiernie. Wydaje mi sie ze temp silnika ma na to wplyw tylko czemu dotyczy to 3 i torche 4 biegu??? czy macie jakies sugestje ???? mi wyglada to na przeplywomierz -ale raczej objawy byly by na kazdym biegu co ?? dzieki za pomoc Pawel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartekCBR Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Witam! W swoim nissanie mam dokladnie ten sam problem. Pojawilo mi sie to przy przebiego 205tys. Serwis nissana we wrocławiu po przegladzie i calej tej scieżce diagnostycznej wskazał na czujnik biegu jałowego. Jeszcze diagnosta zalecił mocniejsze dociskanie lewakiem zmiany biegów na tych biegach co nie ma mocy t.j na 3 mocno do przodu a na 4 mocno do tylu ale w praktyce i tak nic to nie daje. Nie chce mi sie wierzyć, że przyczyną jest ten czujnik dlatego jeszcze go nie wymienilem. Koszt nie jest duży bo w granicach 300zł. Wczesniej miałem problem z mocą na wszystkich biegach ale wtedy problemem byly poprzegryzane wieże podcisnieniowe przy turbinie. Teraz nikt nie ma pojecia co jest grane. Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Paweł, jeżeli byś miał problem z turbiną to by ciągle zamulał. Bardziej mi to wygląda na problem z pompą wtryskową albo jej sterowaniem. Czy czujnik biegu jałowego pomoże... kto wie... A jeszcze jedno... czy przy tym zamulaniu-odmulaniu silnik kopci z wydechu mocno czy w ogóle nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartekCBR Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 A jeszcze jedno... czy przy tym zamulaniu-odmulaniu silnik kopci z wydechu mocno czy w ogóle nie? mój puki co nie kopci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość voit Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Witam - samochod juz naprawiony winowajca byl - CZUJNIK LUZU SKRZYNI BIEGÓW - 400 ZŁ po wymianie samochód odzyskal moc - na kazdym biegu - niedosc ze wydawalo mi sie ze samochod idzie slabo na 3 i 4 biegu na 1 2 i 5 tez zauwazylem znaczna poprawe. Samochód nie kopcil wogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafa65 Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Mam ten sam problem...czy możesz sprecyzować gdzie jest ten czujnik i gdzie można go nabyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanjinsan Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Witam Do Voit i Rafa65 mam też tego tereniaka 3,0 2004 juz jakieś 3 miesiące i tez miałem ten sam problem Myślałem z poczatku że chyba coś nie tak z turbiną ale podpowiedź uzyskałem dopiero na tym forum także pozdro i jeszcze raz THX za podpowiedź Czujnik Biegu Jałowego powiedzieli w serwisie że chodzi o sygnał który skrzynia biegów wysyła do ECM-u czyli komputera jaki jest w danej chwili wrzucony bieg - jakoś tak to wytłumaczyli Koszt 450 zł czujnik + 50 wymiana no i oczywiście 150 zł podpiecie komputera Ten czujnik to chyba wada w większości tych modeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.