Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Izolacja - wyciszenie komory silnika

Gość tjank
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W wersji acenta 1,8 są maty, w wersji Visia - ich nie było, przynajmniej dotyczy to modeli z tego roku. A QG18 jest głosny mimo to - szczególnie nieprzyjemne w trasie.

ze tak sie wtrące to jak te maty sie nazywaja? gdzie mozna je kupic bo mojego ojca autko miało delikatne bum z zukiem i kilka cegieł na maske spadło była robiona i nie ma juz ,,wyciszenia'' ale ojciec chce sobie zrobic czy pod maske musi byc inna mata niz np. do wyciszenia bagaznika?

Ogólnie dostepną matą bitumiczna jest produkt o nazwie "mata dekarska"(taka jak na zdjęciu w moim wcześniejszym poście) do kupienia w Castoramie na dziale budowlanym. Jest sprzedawana w rolkach o róznych szerokosciach i długościach. Cena za rolkę 10m o szerokości 30cm to 137zł ale to wystarczy na wygłuszenie co najmniej 4 masek.

W wersji acenta 1,8 są maty, w wersji Visia - ich nie było, przynajmniej dotyczy to modeli z tego roku. A QG18 jest głosny mimo to - szczególnie nieprzyjemne w trasie.
sorki ale we wszystkich almerach z QG18 bez wzgledu na wersje wyposazenia te maty sa, kompletnie nie ma to znaczenia z jaka wersja mamy doczynienia. zgodze sie z przedmoowcami ze posiadacze 1.5 ograbieni sa z tej oslony. ale szczerze, zdaje mi sie ze ona niewiele daje ;)

Mata pod maske kompletnie nic nie daje, zastanowcie sie. Dzwiek w mniejszym stopniu przedostaje sie tylko na zewnatrz samochodu. W srodku efekt jest taki ze dzwiek odrobine ma inna barwe bo nie ma juz takiego rezonansu. Jedyne rozwiazanie to wyciszenie grodzi silnika, niedlugo bede wstawial kolektor to moze sie za to zabiore. Napisze co i jak gdybym zalozyl tam maty. Jednak za glosna jest almerka, na trasie szczegolnie.

ja dostałem w aso informację, że w almach takie maty były na pewno w dieslach. sam zastanawiałem się nad taka matą. cena w aso zaporowa, na allegro są maty ale ludzie zastanówcie się co wam dam takie coś, tylko sie na tyracie a efekt w środku żaden.

• 3 miesiące temu...
Gość proktolog

Czy komuś udało się w miarę skutecznie wyciszyć Almerę? Moje 1.5 dCi po przekroczeniu 110-120km/h staje się zdecydowanie za głośne. Nie ma problemu przy jeździe po mieście, ale wyjazd autem np na wakacje do Chorwacji może być mocno męczący.

Gonz01 chyba słusznie pisze, że najważniejsze to wyciszyć przegrodę oddzielającą silnik od kabiny, ewentualnie nadkola. Problem w tym, że nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

Może ktoś zna jakiś warsztat, który zajmuje sie wyciszaniem. Szukałem googlami, ale nic konkretnego w W-wie i okolicach nie znajduje. Firmy "profesjonalnie car audio" raczej odpadają ze względu na koszty, dla nich wyciszanie auta to raczej dodatek do podstawowej działalności.